Sâmbătă, 4 noiembrie 2023, Preasfințitul Ioan, Episcop de Lugoj, a efectuat o vizită pastorală în localitatea Bocsig, Protopopiatul Chişineu-Criş. Cu această ocazie, ierarhul a dorit să fie alături de familia părintelui Gheorghe Tomoiagă, de credincioși și de comunitatea greco-catolică din Bocsig, la celebrarea parastasului de șase săptămâni de la plecarea dintre noi a regretatului părinte Gheorghe. O altă motivaţie a vizitei pastorale a fost aceea de a se ruga împreună cu credincioșii la mormântul Servei lui Dumnezeu, Rafila Găluţ, al cărei proces de beatificare se află în derulare la Congregaţia pentru Cauza Sfinţilor (faza romană).

Programul a început cu rugăciunea Rozarului, apoi a urmat Sfânta Liturghie Arhierească. Alături de ierarh au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general, preoţii protopopi: Radu Vorindan, Silviu-Lucian Bindea, Inocenţiu Lung şi un sobor de 15 preoţi.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Ioan a împărtăşit credincioşilor câteva gânduri pe tema consacrării, a dedicării – valori regăsite în viețile Părintelui Gheorghe și a Fecioarei Rafila Găluț.

Pornind de la întrebarea: ce-l determină pe un preot sau pe un călugăr să-şi consacre viaţa lui Dumnezeu, ierarhul a subliniat că fundamentul vocaţiei este faptul de a ne descoperi, a ne ști iubiţi de Dumnezeu într-un mod viu şi personal. Vocația presupune a regăsi în noi afinități, capacități, calități care să facă posibilă o astfel de viață și de dăruire. Vocația a fost definită ca întâlnirea a două libertăți: a omului și a lui Dumnezeu. Dumnezeu este liber să cheme pe cine voiește iar omul este liber să răspundă chemării.

Privită din exterior persoana consacrată nu poate fi deplin înțeleasă mai ales datorită radicalității chemării: „Nu tuturor le este dat” (Matei 19,11), și nu poate fi înțeleasă datorită faptului că nimeni percepe tainicul glas al Domnului și nu simte iubirea pe care o simte cel sau cea chemată.

Un alt punct abordat de ierarh a fost legat de dăruire sau slujire. Atunci când chemarea lui Dumnezeu se regăsește în viața unei persoane, dacă aceasta este autentică, nu rămâne doar la nivelul iubire („de tip autist”) egoistă. Chemarea lui Dumnezeu presupune apostolat, misiune, muncă, oboseală, dăruire pentru alții în diferite moduri.

În continuare episcopul a amintit de fecioara Rafila Găluţ, fiica aleasă a acestei comune care n-a fost persoană consacrată, însă a trăit asemenea unei călugărițe, o viață în care Dumnezeu a fost preocuparea sa centrală. A trăit virtuțile și viața de rugăciune a unei călugărițe, pentru a nu vorbi despre fenomenele supranaturale despre care au scris contemporanii săi. „Am revenit la Bocsig pentru a prețui valori atât de rare precum virtuțile alesei fecioare Rafila. Așteptăm și cerem de la ea care nu poate fi decât aproape de Dumnezeu pe care l-a iubit, ocrotire și mijlocire pentru nevoile noastre” – a spus ierarhul.

Episcopul a salutat prezenţa oficialităților locale: d-na primar Felicia Teodora Abrudean și respectiv, Consiliul Local pentru participarea la serviciile religioase. A exprimat în numele episcopiei de Lugoj recunoștința față de familia Tomoiagă, d-nei Ileana și fiilor pentru modul în care au însoțit și susținut vocația și misiunea părintelui Gheorghe.

Nu în ultimul rând a mulţumit părintelui Mirel Lazie pentru munca de a-l fi înlocuit în slujirea Sfintei Liturghii pe părintele Gheorghe o îndelungată perioadă de timp.

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc Slujba Parastasului pentru Părintele Gheorghe Tomoiagă, după care s-a plecat în procesiune spre cimitirul din sat aflat la aproximativ un km distanţă. Acolo a avut loc un Parastas pentru sufletul Servei lui Dumnezeu Rafila Găluţ și pentru toți cei din familiile celor prezenți care așteaptă învierea cea de obște în acel cimitir.

Raimondo-Mario Rupp