Preasfințitul John Michael Botean

Preasfințitul John Michael Botean

P.S. John Michael Botean s-a născut în 9 iulie 1955 în Canton (Ohio). Este fiul lui John și Amelia (Popa) Botean, ai căror părinți – originari din județele Mureș și Maramureș – au imigrat la începutul secolului XX în America. Are un frate mai tânăr, Mark S. Botean.

În anul 1977 este licențiat în filosofie (summa cum laude) la Catholic University of America în Washington, DC și intră în seminarul melchit St. Gregory din Newton, Massachusetts. Între anii 1977-1981 frecventează și cursurile de teologie ale Institutului de Teologie din Boston (Boston Theological Institute), iar mai apoi, între 1985-1989 la Catholic Theological Union în Chicago, Illinois.

Este sfințit preot în data de 18 mai 1986 de către P.S. Louis Pușcaș. Din anul 1986 până în 1990 a păstorit parohia Sf. Arhanghel Mihail din Aurora (IL). Între anii 1990-1993 activează ca Rector al Catedralei Sf. Gheorghe din Canton (OH),urmând ca între anii 1993-1996 să îndeplinească funcția de Vicar General și apoi Administrator Apostolic al Eparhiei.

În data de 24 august 1996 este sfințit Episcop al Eparhiei Române Greco-Catolice de Canton de către Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan.

PS John Michael Botean este membru activ în mai multe structuri bisericești, catolice și ecumenice. Dintre acestea amintim:

  • Membru al Comitetului pentru Comunicații al Conferinței Episcopilor Catolici din Statele Unite ale Americii (USCCB);
  • Co-Președintele (Catolic) al Dialogului Anglican-Catolic în Statele Unite ale Americii;
  • Consultant pentru Probleme Ecumenice și Religioase al Conferinței Episcopilor Catolici Americani (USCCB);
  • Membru al Consiliului Consultativ Episcopal al Asociației Naționale a Capelanilor Catolici;
  • Membru al Consiliului Consultativ Național al USCCB
  • Membru al Comitetului de Administrație al USCCB
  • Membru al Inițiativei Catolice Comune (Catholic Common Ground Initiative), o inițiativă de a diminua polaritățile și diviziunile care slăbesc comuniunea bisericii.

De asemenea, PS John Michael a fost co-sponsor al episcopilor, secția americană a Societății Sf. Ioan Gură de Aur; membru trecut al Comitetului Ad Hoc pentru Viața Episcopilor și al Conferinței Episcopilor Catolici din Statele Unite ale Americii; Președinte trecut al Asociației Episcopilor Catolici Orientali (organizarea ierarhiei catolice orientale în Statele Unite).

PS John Michael este un promotor al Evangheliei nonviolenței, dialogului ecumenic, respectiv al tradiției și credinței bizantine în Statele Unite.