Duminica a II-a după Paști din acest an a fost prilej de sărbătoare în comunitatea greco-catolică din Betfia (com. Sânmartin), care pe 01 mai 2022 și-a sărbătorit hramul. În centrul evenimentului s-a aflat Sfânta Liturghie celebrată de pr. Gavril Buboi, prototop al Protopopiatului de Oradea, împreună cu pr. Ștefan Madarasi, administrator parohial. A urmat apoi rugăciunea de consfințire la Icoana Milostivirii Divine prezentă pe altar și un moment comunitar.
Părintele Protopop și-a exprimat aprecierea pentru dăruirea și implicarea în bunul mers al comunității, pentru faptul că, în pofida tuturor provocărilor sau dificultăților întâmpinate, enoriașii locului aleg să dea mărturie a credinței greco-catolice. Devoțiunea zilnică face din această comunitate să fie una vie, deși nu este o comunitate numeroasă, dar spune Domnul «Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu». Și, „ce altceva ne poate fi mai necesar decât faptul că îl avem pe Domnul în mijlocul nostru, care ne însoțește și ne binecuvintează cu Harurile Sale?”, a încheiat pr. Gavril Buboi.
„Capela greco-catolică din Betfia este un loc al păcii, după cum am simțit întâia oară când am ajuns aici, ca preot proaspăt hirotonit, primind misiunea parohiei din Haieu. Un loc de suflet, unde de fiecare dată când vin, mă încarc spiritual și mă întăresc în credință, văzându-i pe credincioșii comunității care se implică activ prin rugăciune și devoțiuni, împărtășindu-se la fiecare Sfântă Liturghie celebrată în capelă, căci putem simți Milostivirea Divină «doar în Cristos și prin Cristos», cum spunea și Papa Ioan Paul al II-lea. Deși nu este o comunitate mare, reușim să ne bucurăm de comuniunea în rugăciune, iar fiecare întâlnire a noastră este prilej de sărbătoare. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru aceste exemple de credință autentică și Îl rugăm ca în continuare să vegheze asupra comunității din Betfia și să răspândească Milostivirea Sa Divină lumii de astăzi”, spune pr. Ștefan Madarasi, primul preot greco-catolic la Betfia după perioada anilor gri de istorie.
Filie a parohiei greco-catolice din Haieu – Băile „1 Mai” începând cu anul 2017, capela dedicată Milostivirii Divine din Betfia este locul în care zi de zi zeci de credincioși și credincioase se întâlnesc la Rozariul Milostivirii Divine dar și numeroase devoțiuni și rugăciuni. În duminici și sărbători, aceasta devine chiar neîncăpătoare prin participarea lor la Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea Milostivirii Divine a fost instituită oficial de Sfântul Ioan Paul al II-lea în anul 1992, care a fixat-o pentru întreaga Biserică în prima duminică după Paști. Această sărbătoare, potrivit viziunilor surorii Faustina Kowalska, călugărița poloneză canonizată de Papa Wojtyla în 2000, a fost dorită de însuși Isus Cristos: „Da – a spus El în viziunea Sfintei Faustina – prima duminică după Paști este sărbătoarea Milostivirii Divine, dar aceasta trebuie să fie transpusă în fapte prin cultul Milostivirii Divine, prin marcarea solemnă a acestei sărbători și cu închinarea la icoana care a fost pictată”. O copie a Icoanei Divinei Milostiviri din Cracovia se află și pe altarul capelei greco-catolice de la Betfia.
Sursa: egco.ro