În după-amiaza zilei de 6 iulie 2024 a avut loc un pelerinaj dedicat tinerilor creștini, de la Sanctuarul Romano-Catolic Maria Ciclova spre Mănăstirea Ortodoxă Călugăra din județul Caraș-Severin. Au participat numeroși tineri romano-catolici, ortodocși și greco-catolici, alături de clerici și credincioși, în frunte cu preasfințitul Ioan, episcop greco-catolic de Lugoj, cu preasfințitul Iosif Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timișoara și cu preaonorați clerici din biserica ortodoxă.

Programul a început la ora 17:00, în biserica Sanctuarului Maria Ciclova, cu un cuvânt de salut rostit de preasfințitul Iosif, urmat de momente de rugăciune și cântece religioase. După aceste momente, toți participanții au pornit pe jos către Mănăstirea Călugăra.

În procesiune au fost purtate cele trei icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, provenind din biserica romano-catolică Maria Ciclova, din biserica ortodoxă a Mănăstirii Călugăra și din Sanctuarul greco-catolic de la Scăiuș. În timpul procesiunii tinerii s-au rugat, au cântat pricesne și au dat mărturii din viața lor de credință, despre modul în care se raportează la Preasfânta Fecioară Maria și din evlavia lor față de Mama noastră cerească.

După o oră şi jumătate de drum, pelerinii au ajuns la Mănăstirea Călugăra unde a avut loc un moment de rugăciune condus de părintele ic. stavr. Alin Câmpean.

La finalul pelerinajului participanții au venerat cele trei icoane, fiind miruiți și primind iconițe cu Preasfânta Fecioară Maria.

Seara s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de obștea Mănăstirii Călugăra.

Cu puțin timp înaintea pelerinajului, preasfințitul Ioan a adresat un mesaj tinerilor, mesaj pe care îl redăm integral mai jos:

«De ce participăm la acest pelerinaj al tinerilor creștini?

  • Ca urmare a unei inspirații a unui ierarh, ca urmare a unei invitații: „Am aflat pe Acela … Vino și vezi!” (Ioan 1,45-46).
  • Pentru a ne pune credința și propria experiență religioasă și spirituală lângă alte experiențe religioase, ale altor tineri asemenea nouă, dar făcând parte din alte confesiuni. Pentru a-L zări pe Dumnezeu prin Isus Fiul său în alte vieți de tineri și pentru a-L întâlni pe El.
  • Pentru a lăsa să se nască în noi întrebări și a găsi răspunsuri, și astfel să trăim mai cu sens, mai luminoși, mai bogați sufletește.
  • Pentru a lega prietenii de suflet cu alți tineri.
  • Pentru a o cinsti pe Preasfânta Fecioară Maria, Mama lui Isus Hristos și a-i încredința rugăciunile noastre, provocările, temerile, cererile, speranțele, dorurile, ca unei Mame cerești.

Ceea ce va constitui sacrificiu în acest pelerinaj va fi făcut din iubire. „Iubire, dă-mi putere!” striga un personaj îndrăgostit, într-un film inspirat dintr-o într-o celebră operă dramatică a lui W. Shakespeare.

Vă mulțumesc pentru că participați și vă binecuvântez!

† Ioan»

A consemnat: Raimondo-Mario Rupp