Duminică, 5 mai, 2019, la Catedrala Sf. Gheorghe din Canton, Ohio, Preasfinţia Sa John Michael Botean a celebrat Sfânta Liturghie arhierească în prezența a aproximativ 100 de credincioşi. În predica Sa, PS John Michael a evidențiat citirea zilei (Faptele Apostolilor, 6:1-7) și importanță deosebită pe care o poartă, fiind istorisirea care exprimă și explică motivul înființării diaconatului, respectiv alegerea primilor diaconi de către apostolii lui Isus.

În acest context, un moment important al liturghiei a fost marcat de hirotonirea diaconală a ipodiaconului Remus Orian. După cântarea Axionului, acesta a fost condus în Altarul bisericii prin Uşile Împărăteşti, semnificând aducerea la slujirea jertfei lui Hristos. Aici a înconjurat Sfânta Masă de trei ori, sărutând de fiecare dată cele patru colţuri ale ei şi mâna episcopului, omoforul şi epigonatul.

Ritualul înconjurării Altarului arată că viaţa, preocuparea şi iubirea diaconului se va concentra neîntrerupt în jurul lui Hristos prezent pe Sfânta Masă. Plecăciunile, sărutarea mâinii drepte a episcopului, a omoforului şi a epigonatului semnifică ascultarea pe care diaconul o va avea faţă de arhiereu – reprezentant văzut al lui Hristos pe pământ.

A urmat momentul îngenuncherii cu piciorul drept şi plecarea capului pe Sfânta Masă – simbol al predării ca jertfă vie lui Dumnezeu, Preasfinţia Sa rostind rugăciunile investirii întru diaconat.

La finalul Sfintei Liturghii, noul diacon, Remus Orian a fost prezentat oficial în fața comunității de către PS John Michael și felicitat pentru pasul important realizat în slujirea clerului și credincioșilor greco-catolici din teritoriul Nord-American.

Felicitări diaconului Remus și familiei sale. Dumnezeu să le călauzească pașii în împlinirea vocației lor!

Știre preluată de pe romaniancatholic.org