Se împlinesc 19 ani de când Sfântul Părinte Papa Benedict a XVI-lea a ridicat Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, la rangul de Arhiepiscopie Majoră, iar pe Întâistătătorul ei, Preafericitul Părinte Lucian Mureșan, la rangul de Arhiepiscop Major.
În comunicatul oficial al Sfântului Scaun, emis la 16 decembrie 2005, se menționa că “ridicarea Bisericii Greco-Catolice Române la rangul de Arhiepiscopie Majoră reconfirmă încrederea Sfântului Scaun într-o comunitate de credință care urmează tradiția dreptului său, din perspectiva Bisericilor Orientale”. Mitropolie din 1853, Biserica Greco-Catolică Română are de acum un nou statut juridic. Acest lucru implică o responsabilitate sporită în deciziile încredințate în bună parte autorității locale, precum și o conștientizare reînnoită a istoriei recente, care a permis renașterea acestei părți a Poporului lui Dumnezeu după căderea regimului comunist.
În drum spre Împărăția Cerului, încercările sunt necesare pentru a ajunge la maturitate. Experiența persecuției și a clandestinității, care a persistat până la începutul anilor nouăzeci, este transformată astăzi în vocația pentru slujirea Evangheliei, cu credință și cu fidelitate față de propriile sale valori teologice și spirituale. Aceasta a fost și voința Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, care a avut întotdeauna la inimă așteptările românilor, insistând cu multă bunăvoință în ultimii ani, mai ales în timpul vizitei sale istorice la București, în mai 1999, cu privire la urgența mărturiei împotriva oricărei lipse de speranță.
Biserica Greco-Catolică, de 19 ani Arhiepiscopie Majoră: noul statut juridic
Noul statut juridic de Biserică Arhiepiscopală Majoră a impulsionat dezvoltarea instituțională a Bisericii Române Unite cu Roma, care s-a organizat sinodal și a înființat Curia Arhiepiscopiei Majore, cu Sinodul permanent și cu comisiile sinodale teologice și pastorale. Aceste structuri au încurajat dezvoltarea patrimoniului teologic, aprofundarea dreptului particular și au contribuit la organizarea eficientă a vieții bisericești. Relevantă din punct de vedere al dezvoltării instituționale este înființarea Episcopiei Sfântul Vasile cel Mare de București, în 29 mai 2014, de către Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, în urma obținerii consensului Sinodului Episcopilor și a consultării Scaunului Apostolic.
Pe fondul entuziasmului pentru misiune, Arhiepiscopatul Major al Bisericii Greco-Catolice din România este, cu alte cuvinte, celebrarea speranței. Noua generație, care se regenerează din credința strămoșilor săi, este invitată să-și asume responsabilitatea de a vesti Evanghelia în autenticitatea propriei sale tradiții. Nu numai la nivel local, ci dând o mărturie puternică în comuniunea catolică. Celebrată puțin în plan exterior, noua organizare consacră acum calea descoperirii spirituale a comunității acestei Biserici și-i invită pe românii uniți la un angajament responsabil și încrezător pentru dialogul cu cultura patriei lor, cu Biserica Ortodoxă soră și cu celelalte comunități religioase. Pentru o slujire caritabilă mai bună și mai profitabilă, în slujba lui Dumnezeu și a sufletelor.