Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae este în fiecare an un moment deosebit pentru Eparhia Greco-Catolică de Oradea care sărbătorește cu acest prilej hramul Catedralei Greco-Catolice orădene și patronul spiritual al întregii Eparhii. Și în acest an sărbătoarea a început la Catedrala „Sf. Nicolae” în seara zilei de 5 decembrie a.c., prin celebrarea Sfintei Liturghii de părintele vicar general Mihai Vătămănelu, urmată de săvârșirea Vecerniei Mari cu Litie de pr. protopop de Oradea Gavril Buboi, în cadrul căreia a avut loc procesiunea cu moaștele Sf. Nicolae din Mira Lichiei. Acestea au fost scoase din altarul catedralei și expuse spre a fi venerate de credincioși la această sărbătoare. În aceeași zi a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de pr. paroh Ovidiu Duma și mai mulți preoți, urmată de celebrarea Acatistului Sf. Nicolae de pr. rector Anton Cioba împreună cu studenții teologi.
Sfânta Liturghie solemnă de hram a fost celebrată pe 6 decembrie a.c. în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea de PSS Virgil Bercea, episcop de Oradea, alături de alți patru episcopi invitați: PSS Ioan Bot, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, PSS Vasile Bizău al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, PSS László Böcskei al Diecezei Romano-Catolice de Oradea, și PSS Stefan Zekorn, episcop auxiliar al Diecezei de Münster. Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic (condus de lect. univ. dr. Radu Mureșan), a însoțit prin cânt întreaga slujire, la care a concelebrat un numeros sobor de preoți din Eparhia de Oradea și alte eparhii ale țării. La începutul celebrării, mai mulți studenți teologi ai Seminarului Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea au primit treptele minore, specifice fiecărui an de studiu: Nemeș Ștefan, Tomescu Dragoș George Ilie, David Narcis Matei, Roxin Andrei (reverendă), Pașca Răzvan George, Pop Alexandru Radu, Ungureanu Andrei, Abramiuc Adrian, Gabea Robert Ovidiu, Borsi Armond Gyula (cerere), Brîndușe Luca Emanuel, Lăpăduș Sergiu Andrei, Lazinczu István Gábor, Szabó Sebastian Cristian, Borsi ARmond Gyula, Tomoioagă Liviu Gheorghe, Deac Dorel Ovidiu, Mătășel Adrian (lectorat), Erdödi Endre Sámuel, Deac Dorel Ovidiu, Suciu Ioan Sorin (ipodiaconat). Reverenda și cererea au fost conferite de Preasfinția Sa Virgil, lectoratul de Preasfinția Sa Vasile, iar ipodiaconatul de Preasfințitul Ioan.
Hramul Catedralei „Sf. Nicolae” din Oradea, care a devenit în timp și o sărbătoare a seminarului – cum a subliniat pr. Anton Cioba, a fost o sărbătoare emoționantă pentru toți cei prezenți: persoane conscrate, elevi și profesori ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, laici și credincioși din diferite părți ale Eparhiei, care au dorit să primească harurile Sfântului Ierarh Nicolae la Oradea și să fie alături de tinerii care au făcut încă un pas spre Sfânta Taină a Preoției.
„A trăi într-o relație profundă cu Isus Cristos, aceasta este esența pe care o sărbătorim astăzi împreună”: a spus în cuvântul de învățătură PSS Stefan Zekorn, episcop auxiliar al Diecezei de Münster, care și-a manifestat recunoștința de a fi în mijlocul credincioșilor din Oradea, la ceas de sărbătoare. Preasfinția Sa a vorbit despre Sf. Ierarh Nicolae, un sfânt bine-cunoscut și în Germania, care fascinează prin generozitatea și ajutorul acordat celor aflați în nevoie. De asemenea, prelatul a subliniat relația profundă a arhiepiscopului de la Mira Liciei cu Isus Cristos, alegând să trăiască asemeni Lui. În predica sa, mons. Stefan a avut un gând adresat studenților care au primit treptele minore și a îndemnat la dăruirea totală Lui Dumnezeu, asemeni înaintașilor în credință.
„Unora dintre dumneavoastră, iubiți studenți, v-a fost înmânată astăzi reverenda – semn al orientării speciale către Isus Cristos. Reverenda nu este un ordin pe care îl primiți și nici o uniformă de general, ci mai degrabă ea trebuie să vă amintească tot timpul că trăiți pentru Isus Cristos, iar oamenii care vă văd umblând în reverendă trebuie să îl recunoască pe Isus Cristos în voi. Reverenda este așadar haina spre calea smereniei, calea de jos, a renunțării, a dăruirii de sine. este cale lui Isus Cristos. «Din toată inima, ți-am dăruit totul, Dumnezeul meu». Despre aceasta este vorba: să ne dăruim din toată inima și cu bucurie lui Dumnezeu” – a subliniat episcopul german, aducându-l drept exemplu pe Sfântul Nicolae sărbătorit în această zi, dar și pe episcopii Bisericii Greco-Catolice din România care au trăit vremuri extreme de persecuție. Preasfinția Sa a împărtășit momentul întâlnirii pe care a avut-o în urmă cu 35 ani, pe 1 mai 1990, la Iași, cu cardinalul Alexandru Todea, care i-a lăsat o impresie profundă ascultând povestea vieții Înalt Preasfinției Sale, care a petrecut peste 13 ani în închisoare:
„Când am nevoie de curaj în slujirea mea pastorală mă gândesc la arhiepiscopul cardinal Alexandru Todea și la ceilalți episcopi români persecutați. Curajul lor îmi dă curaj când eu nu am, ca să mă dăruiesc cu toată inima lui Dumnzeu, și bucuros să merg pe această cale mai departe. Această dăruire totală Lui Dumnezeu ne dă posibilitatea să trăim profund Cuvântul Său. Astăzi, au primit unii dintre studenți treapta lectoratului, iar la primirea acestora în Biserica Catolică spunem «Luminează-i ca să primească cuvântul Tău în inima lor, să îl mediteze mereu și să fie formați de Cuvântul Lui Dumnezeu». În primul rând este nevoie să primim Cuvântul Lui Dumnezeu în noi, iar apoi este foarte important să avem timp să medităm asupra acestuia. În al doilea rând este necesar să avem Cuvântul lui Dumnezeu, să îl punem în balanță și să trăim din acesta. Meditație și viață, viață și meditație: astfel vom fi tot mai mult modelați de Cristos Domnul. Aceasta este dat tuturor, nu doar celor care au primit lectoratul…”, a spus PS Stefan Zekorn evidențiind încă o dată că a trăi în legătură cu Isus înseamnă să ne structura viața împreună cu El, ceea ce include mai presus de toate urmarea Sa în viața de zi cu zi, adică încercarea de a ne comporta așa cum ar face-o Isus Cristos.
Citând din Evanghelia zilei (Lc 6,17-23) – „să lăsăm puterea lui Isus să lucreze în noi, prin Cuvântul Său”, episcopul invitat a adresat un cuvânt și celor care în această zi au fost hirotesiți ipodiaconi:
„În acest nume se regăsește cuvântul grec ‘diakonos’ care înseamnă ‘slujitor’ – ca și creștini este chemarea noastră să fim slujitori pentru ceilalți și să devenim tot mai mult slujitori… Evanghelia ne spune de asemenea «Fericiți cei săraci căci a lor este Împărăția Lui Dumnezeu»
În limba germană cuvântul ‘sărăcie’ are o semnificație profundă, fiind format din două cuvinte care înseamnă ‘nevoiaș’ și ‘curaj’. Sărăcia este așadar curajul de a fi nevoiași, potrivit lui Isus, iar aceasta implică curajul de a sluji.”
Vorbind apoi despre importanța Sfintei Euharistii, prin care devenim „asemănători Celui care s-a făcut mic pentru noi și care în sacramentul Euharistiei se face, de fiecare dată, din nou mic pentru ca noi să îl putem”, episcopul a reiterat: „Iubiți confrați, cei care astăzi ați primit unele dintre treptele spre preoție, să aveți curajul să trăiți dintr-o atitudine de nevoie, de slujire, pe calea smereniei, pentru că aceasta ne face uniți cu Cristos și în acest mod El poate lucra prin noi!”.
În cuvântul adresat credincioșilor prezenți de sărbătoare a hramului, PS Stefan a încheiat spunând că „Dumnezeu ne cheamă de sărbătoarea Sf. Nicolae să ne angajăm din toată inima și să ne dăruim Lui cu bucurie, să lăsăm Cuvântul Lui să ne provoace din nou și să ne lăsăm conduși de Dumnezeu astfel încât slujirea Lui să strălucească prin noi.Dumnezeul păcii să vă desăvârșească prin orice faptă bună pentru a împlini voia Sa, El să lucreze în noi ceea ce este plăcut Lui, prin Isus Cristos”.
Mulțumind pentru cuvântul adresat, PS Virgil Bercea a oferit oaspetelui o cruce pectorală, în semn de recunoștință și prietenie, iar la final a mulțumit tuturor pentru prezența la această sărbătoare, îndeosebi Preasfințiilor lor Ioan, Vasile, Stefan și László, preoților concelebranți, seminariștilor, teologilor și elevilor Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”:
„Bunul Dumnzeue să vă binecuvinteze, Maica Sfântă să vă ocrotească, iar Sfântul Nicolae să reverse haruri peste fiecare dintre dumneavoastră!”
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi
Sursa: egco.ro