Cu binecuvântarea Preasfinţiei Sale Alexandru Mesian, Episcop Eparhial de Lugoj, în dimineața zilei de 7 decembrie 2021, orele 9.30, la Palatul Episcopal din Lugoj a avut loc o reuniune lărgită de lucru.
La întâlnire, alături de Părinţii protopopi şi consilierii eparhiali, au fost invitaţi să ia parte preoţi, persoane consacrate şi laici, implicaţi în diferite sectoare ale vieţii ecleziale din Eparhia de Lugoj: responsabili cu pastoraţia tineretului, pastoraţia familiilor, responsabili mass-media, cultură, activităţi caritative, predarea orelor de religie în şcoală etc.
Imediat după deschiderea oficială, în toamna acestui an, a procesului sinodal pentru cea de-a XVI-a Adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor la Roma şi în toate Bisericile locale, Preasfinţitul Alexandru Mesian i-a încedinţat Preasfinţitului Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, misiunea de a coordona procesul sinodal în Eparhia de Lugoj.
Principalele puncte pe ordinea de zi ale întâlnirii au fost următoarele:
- Reflecţii şi îndrumări privind administrarea Bisericească;
- Organizarea la nivel eparhial a lucrărilor legate de Sinodul Episcopilor Bisericii Catolice cu tema: Pentru o Biserică sinodală. Comuniune, participare, misiune;
Întâlnirea a fost deschisă de Preasfințitul Alexandru Mesian cu rugăciunea „Tatăl Nostru”.
În prima parte a întâlnirii, Preasfinţitul Alexandru a prezentat câteva chestiuni de ordin Administrativ Bisericesc. Astfel, fiecare preot va întocmi un scurt istoric al parohiei, începând cu reactivarea parohiei sale după decembrie 1989. La fiecare parohie trebuie să fie un spaţiu destinat oficiului parohial cu lucrurile strict legate de parohie şi anume:
- Registrul cu botezaţi, căsătorii, decedaţi;
- Registrul cu toţi credincioşii parohiei;
- Condică de corespondenţă, intrări-ieşiri;
- Chitanţiere;
- Registru – evidenţă financiară;
- Alte dotări … (arhivă, cărţi liturgice, bibliotecă);
În locurile unde nu se poate amenaja – la casa parohială – un astfel de spaţiu, se va improviza un oficiu în cadrul bisericii (în sacristie).
În continuare, Preasfinţitul Alexandru a vorbit despre Protopop, subliniind rolul strategic, drepturile şi obligaţiile acestei funcţii, aşa cum sunt prevăzute în Codul Canoanelor Bisericii Orientale la Titlul VII, articolul V, can. 276-278.
După o scurtă pauză de cafea, partea a doua a întâlnirii a fost dedicată discuţiilor privind desfăşurarea Fazei eparhiale a parcursului sinodal inițiat de Papa Francisc: ascultarea și consultarea Bisericilor locale, etapă care se va încheia în luna august 2022.
Preasfinţitul Ioan a făcut o prezentare sintetică a ceea ce înseamnă acest proces sinodal, atingând idei principale din Documentul pregătitor al sinodului. Preasfinţia Sa a spus: „Dumnezeu ne cheamă să fim Biserica în mileniul în care trăim; este necesar să vedem cum să ne trăim credinţa şi cum să o transmitem mai departe urmaşilor noştri. Valoarea acestui sinod va consta în faptul că, ulterior se va concretiza într-un document scris dar valoarea constă şi în faptul că astăzi am putut să ne întâlnim” a subliniat Preasfinţitul Ioan, mulţumind celor prezenţi pentru participare.
În ultima parte a întâlnirii, s-a discutat despre modalitățile concrete de desfășurare a fazei eparhiale. Echipa de lucru pentru acest proces sinodal eparhial rămâne deschisă şi altor onoraţi preoţi, persoane consacrate sau laici care ar putea fi ulterior invitaţi pentru a contribui la desfăşurarea procesului sinodal eparhial.
Din ascultarea celor care au vorbit putem consemna:
- Nevoia de Cateheză în general, la copii şi adulţi.
- Evanghelizarea: a merge împreună şi cu creştinii de celelalte confesiuni.
- Drumul Bisericii ca orientare a sinodului: Isus Cristos este modelul de urmat. El este Calea după care trebuie să ne orientăm. Isus s-a oprit cu săracii, a predicat, a vindecat bolnavii, a făcut opere de caritate. Isus ne-a adus o învăţătură nouă şi a desăvârşit învăţătura Vechiului Testament dar ne-a şi învăţat să ne rugăm şi ni s-a dat ca exemplu de om al rugăciunii.
- Evanghelia carităţii.
Întâlnirea s-a încheiat cu rostirea Rugăciunii pentru Sinod: Adsumus Sancte Spiritus.
A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp
Sursa: episcopialugoj.ro