În Duminica a VII-a după Rusalii (Vindecarea celor doi orbi), 31 iulie 2022, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a celebrat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, din localitatea Brateiu, Protopopiatul Mediaș, județul Sibiu.

În cadrul slujbei de sfințire a bisericii, Părintele Septimiu Nicula, Protopop de Mediaș, a dat citire Hrisovului semnat de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan. În Sfânta Masă a Altarului au fost așezate moaștele Fericiților Martiri, Episcopi ai Bisericii Greco-Catolice: Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu, care, împreună cu ceilalți patru Episcopi Martiri, Valeriu-Traian Frențiu, Tit-Liviu Chinezu, Ioan Suciu și Alexandru Rusu, au fost ridicați la cinstea altarelor de Sfântul Părinte Papa Francisc, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii pe Câmpia Libertății din Blaj, duminică, 2 iunie 2019.

A urmat Sfânta Liturghie Arhierească, la care au concelebrat, alături de Episcopul auxiliar, Părintele Septimiu Nicula, Protopop de Mediaș, Părintele Cristian Rus, Protopop de Blaj, Părintele Stelian Barbu, Protopop de Târnăveni, Părintele Paroh Gheorghe Mușetescu și un sobor de preoți din Protopopiatul Mediaș și din Protopopiatele învecinate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul greco-catolic din Mediaș.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Cristian a subliniat importanța Bisericii în viața fiecăruia. „Fiecare dintre noi reprezentăm Biserica lui Dumnezeu. De aceea este important ca noi să avem grijă de bisericile noastre, asa cum avem grijă de sufletele noastre”, a spus Preasfinția Sa.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa Cristian Crișan a binecuvântat și sfințit grota închinată Maicii Domnului, din vecinătatea bisericii.

La acest eveniment important din viața comunității locale a participat primarul comunei Brateiu, Doamna Elena Marian.

Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din localitatea Brateiu, Protopopiatul Mediaș, județul Sibiu, a fost construită între anii 1837-1859, prin munca și contribuția bănească a credincioșilor din parohia greco-catolică Brateiu. Parohia greco-catolică Brateiu a fost reînființată în anul 1995, iar după redobândirea bisericii, în anul 2019 s-a realizat o reparație capitală, la finalizarea căreia au contribuit mai multe organizații și instituții, printre care Renovabis (Germania), Primăria Comunei Brateiu, bunii și vrednicii credincioși ai acestei Parohii și alte persoane de bună credință.

La final, Preasfinția Sa Cristian a salutat un grup de meșteri populari de etnie romă din Brateiu, care au confecționat unele daruri ce i-au fost oferite Papei Francisc, în cadrul audienței acordate copiilor din parohia greco-catolică „Barbu Lăutaru” din Blaj, din data de 10 iunie 2022.

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș