Fotograful Marii Uniri, Samoilă Mârza, născut într-o familie de țărani români greco-catolici, a fost comemorat marți, 30 noiembrie, la Alba Iulia, cu ocazia aniversării a 103 ani de la Marea Adunare Naţională de la 1 decembrie 1918. La acest moment omagial a participat, din încredințarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România, Preasfinția Sa Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, care a oficiat, împreună cu Pr. Protopop Radu Roșu și Pr. Protopop Cristian Rus, alături de un sobor de preoți, un parastas de pomenire la mormântul lui Samoilă Mârza din cimitirul Maieri Alba Iulia.

Preasfinția Sa a vorbit, la final, despre importanța pe care a avut-o Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, în realizarea marelui ideal național, unirea tuturor românilor. Acest ideal nu ar fi fost atins fără dăruirea și sacrificiul înaintașilor noștri, care și-au dorit și au luptat pentru împlinirea acestui deziderat național încă de la anul 1700. Iar Samoilă Mârza a fost unul dintre aceștia.

Personalitatea fotografului Unirii a fost evocată de Tudor Roșu, istoric la Muzeul Național al Unirii, în timp ce din partea autorităților locale și județene, care au organizat acest eveniment, au vorbit președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa. La acest memento comemorativ a participat și prefectul județului Alba, Nicolae Albu, alături de alți reprezentanți ai autorităților civile și credincioși ai Bisericii Greco-Catolice.

Samoilă Mârza (1886-1967), fotograful Unirii, s-a născut într-o familie de țărani români greco-catolici din Galtiu, comuna Sântimbru, Alba. El a rămas în istoria noastră națională prin cele cinci fotografii, trei instantanee din mulţime şi două imagini cu tribunele oficiale, singurele imagini ale evenimentului de la Alba Iulia. Într-una din imagini apare Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Fericitul Iuliu Hossu, cel care, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, a citit mulțimilor adunate proclamația de unire a Transilvaniei cu România. Pentru că Samoilă Mârza nu avea permis de acces în Sala Unirii, istoria a fost văduvită, din păcate, de fotografii de la şedinţa Marii Adunări Naţionale care a hotărât Unirea Transilvaniei cu România şi, prin aceasta, desăvârşirea statului naţional unitar român.

Samoilă Mârza este înmormântat în cimitirul Maieri din Alba Iulia. În 2018, anul Centenarului Unirii, după o slujbă de pomenire oficiată de preoți ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, al cărei fiu a fost, la Galtiu a fost dezvelită placa comemorative de pe casa în care s-a născut fotograful Unirii.

 

Biroul Arhieparhial de Presă