„Gratitudinea, regina tuturor virtuților” cum o denumea Cicero, a fost în centrul cuvântului de învățătură al Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, la Sfânta Liturghie din duminica a XXIX-a după Rusalii, celebrată pe 19 ianuarie a.c. în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea alături de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a vorbit despre virtuțile creștine și virtuțile cerești, desăvârșite prin virtutea recunoștinței, și a îndemnat toți credincioșii să participe la Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor care începe în seara acestei zilei la Bazilica Romano-Catolică „Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria”, va continua în fiecare zi într-un lăcaș de cult diferit și se va încheia pe 26 ianuarie a.c. în Catedrala Greco-Catolică.
„Evanghelia duminicală (Lc 17,12-19) ne prezintă zece leproși pe care Domnul i-a vindecat, însă doar unul a venit să-I mulțumească. Știm noi să mulțumim, mai întâi Domnului, iar apoi celor de lângă noi? O mare întrebare pe care însăși Mântuitorul o adresează în pasajul evanghelic de astăzi, spunând: «Dar cei nouă unde sunt?». Acesta nu este singurul pasaj din Sfânta Scriptură unde o întâlnim.” – a spus PS Virgil la predică, făcând trimitere la episodul din Geneză când, odată cu căderea în păcatul originar, Domnul îl întreabă pe om: „Unde ești, Adame?” și la întrebarea adresată lui Cain: „Unde este fratele tău, Abel?” pe care el îl ucise. Întrebări interesante în istoria poporului ales, dar și istoria noastră, care sunt în contrapondere cu gratitudinea sau virtutea recunoștinței, despre care se spune că este cea mai mică dintre virtuți, însă cel mai rău viciu al omului este ingratitudinea.
„Recunoștința este legată foarte puternic de cele șapte virtuți creștine care sunt patru virtuți cardinale (înțelepciunea, dreptatea, cumpătarea și curajul sau tăria) și trei virtuți teologale (credința, speranța și iubirea). Aceste virtuți se leagă de ceea ce poetul poetul roman Aurelius Prudentius Clemens Prudentius numește cele șapte virtuți cerești: castitatea, cumpătarea, caritatea, hărnicia, răbdarea, bunătatea și modestia. (…) Acestea descriu firea omului, care este chemat să trăiască în cumpătate, în castitate, în modestie, să fie cinstit, harnic, răbdător…”
„Unde ești?”, „Unde este fratele tău?”, „Unde sunt ceilalți?”
Păstorul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea a continuat cuvântul de învățătură spunând că toate aceste virtuți (creștine și cerești) sunt legate de virtutea recunoștinței, a gratitudinii sau mulțumirii:
„Știm cu adevărat să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această viață care ne-a dăruit-o sau ne ascundem precum Adam? Știm cu adevărat să fim onești, să avem auto-control, compasiune și umilință sau suntem precum Cain? Știm cu adevărat să fim recunoscători și să ne întoarcem să îi mulțumim Domnului precum a făcut acest lepros sau ne alăturăm celor nouă? Întrebări care ne sunt adresate nouă astăzi: «Unde ești, Adam?» ne întreabă Domnul, în timp ce toți suntem un Adam sau o Eva. Apoi «Unde este cel de lângă tine?», ne întreabă în cumpătarea și onestitatea noastră, și «Unde sunt ceilalți: cei din jurul nostru, cei din Biserică, cei din societate?». Întrebări la care toți trebuie să le dăm un răspuns, căci odată cu siguranță le vom auzi. (…)Dacă avem capacitatea să recunoaștem cât este de mare Domnul, vom ști să fim mereu și constant recunoscători, în fiecare zi!” a mai spus Preasfinția Sa Virgil. De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat cum aceste virtuți sunt opusul tuturor păcatelor:
„Dacă știm să cultivăm toate virtuțile și virtutea gratitudinii vom fi noi înșine «îmbrăcați în omul cel nou» cum spunea Sf. Apostol Pavel, vom fi apostolii de astăzi, pentru că Isus Cristos, care și-a dat viața pentru noi, este Viața noastră. Să o rugăm pe Maica Sfântă să ne dea curajul de a fi recunoscători întotdeauna, să cultivăm virtutea recunoștinței și a mulțumirii, iar atunci cu siguranță vom reuși să le facem ale noastre toate celelalte virtuți creștine și virtuți cerești! Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi
Foto: Eugen Ivuț
Sursa: egco.ro