În prima sărbătoare a anului bisericesc, „Nașterea Maicii Domnului”, Preasfințitul Vasile Bizău a celebrat Sfânta Liturghie în parohia Șișești, alături de părintele Vicar general Augustin Butica, părintele paroh Horț Gabriel și alți preoți din eparhie.
„Maica Domnului ne arată drumul, ne arată calea în acest timp în care mulți se întreabă oare care este calea de urmat pentru că trecem printr-o perioadă care nu este foarte limpede. Începând de anul trecut, se simte o separate, o divizare și mai mare a oamenilor între ei, oamenii sunt suspicioși la adresa celorlalți. Sărbătoarea de astăzi, prin conținutul textelor pe care Biserica ni le propune, ne invită să intrăm și mai mult în misterul comuniunii lui Dumnezeu în sufletul nostru, de unde pornește și credința și încrederea și modul nostru de a fi creștini în secolul 21”, a afirmat Preasfințitul Vasile în debutul omiliei rostite la biserica din Șișești în fața numeroșilor credincioși care s-au adunat aici pentru a o sărbători pe Sfânta Fecioară.
„Sărbătoarea Nașterii Domnului ne aduce aminte de planul lui Dumnezeu cu umanitatea, ne aduce aminte de faptul că, așa cum spune evanghelia de la Matei, în care se amintește genealogia lui Isus, cu toate generațiile care l-au precedat, se încheie această genealogie cu Maria, care ni-L oferă pe Mântuitorul Hristos. În Maica Domnului și cu nașterea Ei în lume este începutul bucuriei, pentru că Ea este cea care se încrede în Dumnezeu în orice conjunctură a vieții. Ea este cea care ne învață cum să credem astăzi, ne învață cum să urmăm calea lui Dumnezeu și din mulți câți suntem în lumea aceasta, să devenim un popor de frați, un popor al lui Dumnezeu, un popor ales, un popor iubit și iubitor”, a afirmat Ierarhul. Și a explicat în continuare comportamentul omului credincios: „Credința trăită profund ne duce înspre semenul nostru, înspre cel de lângă noi și Maica Domnului este cea care ne învață cum, cu harul lui Dumnezeu primit în suflet, putem și noi să întâmpinăm toate dificultățile pe care le avem în zilele noastre… Atâta timp cât avem credință, să fim siguri că vom găsi drumul”, a spus Episcopul.
Părintele Gabriel Horț, paroh al comunității din Șișești a mulțumit, în primul rând bunului Dumnezeu pentru că ne-a dăuit-o pe Sfânta Fecioară și care face ca să fie vreme frumoasă de câte ori Ea este sărbătorită la Șișești, Preasfințitului Vasile, confraților preoți și numeroșilor credincioși, copiilor, doamnei Delia Lucaciu (strănepoată a părintelui Vasile Lucaciu), tuturor celor care au venit să o cinstească împreună pe Maica Domnului.
La final a fost înconjurată, în procesiune, biserica, în timp ce s-au intonat cântece mariane, moment după care a fost coborâtă, în biserică, icoana făcătoare de minuni, iar credincioșii și preoții au putut să se roage în fața ei.
După tradiție, prin rugăciunea de invocare e ocrotirii, a fost încredințată Eparhia de Maramureș Sfintei Fecioare, așa cum primul Eparh de Maramureș, Preasfințitul Alexandru Rusu, a ales, în anul 1930, la înființarea Eparhiei, ca aceasta să fie închinată Maicii Domnului.
Biroul eparhial de presă
Sursa: episcopiamm.ro