În Duminica a XVIII-a după Rusalii, a „Pescuirii minunate”, 27 septembrie 2020, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj au fost celebrate două Sfinte Liturghii. Prima dintre acestea a fost celebrată începând cu ora 08:45 de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, fiind transmisă în direct de TVR3 și online de Radio Blaj TV, iar cea de-a doua a fost celebrată începând cu ora 10:00 de către Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, fiind transmisă online de Radio Blaj TV.

Preasfinția Sa Claudiu, a readus aminte chemarea Mântuitorului pentru fiecare dintre noi, începutul misiunii noastre apostolice. Întâlnirea cu Isus schimbă totul pentru Sfântul Apostol Petru, acest moment marcând profund existența și activitatea acestuia. La fel suntem chemați și noi să ne aducem aminte de toate lucrurile minunate pe care Domnul le-a făcut pentru noi, de la naștere și până astăzi.

Toată viața noastră este un drum marcat de Har și de Iubire Dumnezeiască. Ca și apostolii, suntem chemați să pășim pe urmele lui Isus. O urmare conștientă, asumată, până la sfârșit. Ne regăsim atât în chemarea, cât și în slăbiciunile lui Petru. Însă ca și apostolul, la auzul cuvântului lui Isus, nici noi nu trebuie să ezităm să urmăm îndemnul Mântuitorului, ci să ne aruncăm mrejele sufletești spre lume.

În concluzie, Preasfinția Sa Claudiu ne-a invitat să îndrăznim, să devenim și noi stânci de credință, pe care Dumnezeu să edifice. Suntem în această lume, însă în același timp Mântuitorul ne cheamă să ieșim din această lume, amintindu-ne că noi aparținem vieții veșnice. Iar atunci când ne simțim cuceriți de lumea această trecătoare, asemenea lui Petru, să lepădăm identitatea falsă, năvoadele, mrejele, grija lumească, toate cele care ne țin pe loc din punct de vedere spiritual, mergând spre sfințenie.

În cadrul celei de-a doua celebrări, Preasfinția Sa Cristian a propus spre meditare importanța distanțării față de ceea ce credem că suntem, de ceea ce societatea ne expune, și să privim lumea în optica divină a lui Isus. Pentru ca efortul nostru să aibă rod, trebuie să îl avem pe Mântuitorul cu noi, să Îi ascultăm glasul și I ne conformăm. Doar astfel putem să ieșim din labirintul tentațiilor cotidiene.

Pescuirea din Evanghelia de astăzi este miraculoasă datorită renunțării de sine practicată de Petru, prin abandonare sa la cuvintele Domnului. De la pescuirea pentru supraviețuire, apostolul Petru devine pescar de oameni. Oamenii trăiesc alienați în apa întunecată a vremurilor, însă Biserica și fiecare dintre noi, suntem chemați în fiecare moment să pescuim suflete, mutându-le din apa întunericului la izvorul nesecat al Harului.

În încheiere, Preasfinția Sa Cristian a invitat la rugăciune pentru studenții și profesorii Facultății de Teologie și ai Seminarului Arhieparhial Major, care vor începe mâine, 28 septembrie 2020, noul an universitar. Tradiția școlilor blăjene, în spiritul umanizant propovăduit de Isus, sculptează prin credință pescari de suflete. Sfânta Liturghie de astăzi a fost oferită ca prinos de mulțumire adus Domnului, pentru posibilitatea de a începe, chiar și în condiții speciale, un nou an academic, în care studenții alături de profesori răspund chemării Mântuitorului.


Biroul Arhieparhial de Presă