În perioada 30 august – 4 septembrie 2021 s-au organizat la Blaj două cursuri de formare pentru aproximativ 70 de familii din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș. Primul curs a fost destinat familiilor de laici, iar al doilea familiilor preoților. Cursurile au fost susținute de Părintele dominican Jean-Yves Brachet, specialist francez în acest tip de pastorație. În timp ce părinții au participat la programul de formare, copiii au avut parte de un program educațional special pregătit pentru ei.
Biroul pentru pastorația familiilor a fost înființat în anul 2018, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, cu misiunea de a susține familiile, prin conferințe, reculegeri, întâlniri și exerciții spirituale, cursuri de formare și alte activități de sprijin pentru familiile de pe teritoriul Arhieparhiei.
În lunile iulie și august 2021, au fost organizate diferite conferințe adresate familiilor în toate protopopiatele Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Prelegerile au atins diferite teme teologice și psihologice, legate de familie: familia în planul lui Dumnezeu (au fost aprofundate texte din Vechiul și Noul Testament), documente ale Bisericii Catolice dedicate familiei (în special exortația apostolică „Amoris Laetitia” a Papei Francisc), formarea cuplului și a familiei, provocările și momentele de criză cu care se confruntă familia, iubirea și iertarea, dialogul în cuplu și familie, etc.
Conferințele și cursurile de formare fac parte dintr-un plan pastoral mai amplu, care prevede crearea unei rețele de operatori pastorali prin care să se realizeze pastorația familiilor la nivelul fiecărui protopopiat din Arhieparhie. În acest sens, s-a realizat formarea formatorilor prin intermediul mai multor întâlniri și prelegeri susținute de specialiști în domeniu.
Activitățile realizate răspund unei nevoi acute de promovare a valorilor și principiilor fundamentale, într-o societate care se îndepărtează tot mai mult de ceea ce înseamnă familia din perspectiva creștină. Susținerea familiei din diferite puncte de vedere, spiritual și psihologic, presupune o atenție deosebită oferită dezvoltării copiilor și formării comunității și societății, în aceste timpuri de criză și provocări pentru familie.
Pastorația familiei pornește de la conștientizarea clară că numai prin intermediul valorilor familiei creștine Biserica trăiește și își îndeplinește misiunea încredințată de Cristos, familia fiind „obiectul fundamental” de evanghelizare și cateheză a Bisericii, dar este și subiectul ei.
Activitățile de formare realizate prin Biroul pentru pastorația familiilor în acest an sunt susținute de către Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și de către organizația Renovabis din Germania.
Biroul pentru pastorația familiilor