„Cât de numeroase sunt lucrările tale, Doamne: toate le-ai făcut cu înțelepciune!” (Psalmi 104, 24)
Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, pr. Traian Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc s-a aflat, în prima zi de Crăciun, 25 decembrie 2022, în parohia recent reînființată în loc. Mesteacăn, având hramul „Fericitul Arhiereu Iuliu Hossu”, pentru a celebra aici prima Sfântă Liturghie în noua biserică parohială, aflată în construcție. La masa Sf. Altar au concelebrat pr. Simion Mesaroș, parohul parohiei greco-catolice din Mesteacăn și pr. Simion Voicu, protopop onorar.
Loc. Mesteacăn, com. Valea Chioarului, jud. Maramureș este legată de originea neamului Episcopului Iuliu Hossu, Fericit martir, care, în cartea Memoriilor, nota: „De aici [din Mesteacăn] s-au coborât înainte cu vreo 200 de ani și mai bine strămoșii mei și s-au așezat pe Câmpia Ardealului în Milașul Mare, unde au întemeiat mai târziu o familie preoțească ce a rămas neîntrerupt în slujba altarului Domnului, aproape 200 de ani.” Parohia greco-catolică s-a redeschis aici recent – la 23 mai 2022 -, fiind împlinit astfel visul credincioșilor care au cerut să formeze din nou o comunitate parohială greco-catolică. Redeschiderea parohiei a fost marcată festiv, în sărbătoarea Fericiților Episcopi martiri, 2 iunie 2022, când s-a celebrat prima Sfânta Liturghie greco-catolică „după 74 de ani de persecuție” – au spus credincioșii, care ar fi dorit de mult timp redeschiderea parohiei.
A urmat, la 28 august 2022, binecuvântarea, de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a pietrei de temelie a noii biserici (în localitate existând și o biserică veche, edificată în 1841, binecuvântată în 10 noiembrie 1935 de către Episcopul Iuliu Hossu, confiscată de regimul comunist la 1948). La aceeași dată, a fost anunțată numirea, de către Episcopul de Cluj-Gherla, a pr. Simion Mesaroș, ca paroh al parohiei greco-catolice Mesteacăn. Neîntârziat comunitatea reînființată a trecut la construirea bisericii, la 10 octombrie 2022 fiind executate primele lucrări, care apoi au continuat, lucrarea înaintând cu rapiditate.
Astfel, prima Sfântă Liturghie din ziua de Crăciun, 25 decembrie 2022, a reunit credincioșii din Mesteacăn, în jurul prezenței Mântuitorului. La fel ca în peștera din Betleem, Domnul Isus Cristos a coborât în mijlocul lor – în spațiul amenajat la demisolul construcției, „ce dispune de instalații de iluminat, apă, apă caldă și încălzire” – menționează participanții la acest moment, pe pagina Facebook a parohiei. În cadrul Sfintei Liturghii, pr. paroh Simion Mesaroș a amintit că, la o sărbătoare a Nașterii Domnului, în 25 decembrie 1941, „preotul Mircea Filip, din Mesteacăn, a fost hirotonit de Fericitul Iuliu Hossu”.
Spațiul de la demisolul noii biserici a fost frumos împodobit pentru această celebrare mult-așteptată, la intrare fiind instalată o icoană în stil bizantin a Episcopului Iuliu Hossu, Ierarh și Martir. Momentul de bucurie și mare sărbătoare a fost încununat în continuare de un concert de colinde, în mijlocul credincioșilor fiind invitat un artist consacrat, Sergiu Gliga. Anul 2022, a fost un an binecuvântat, nou început al vieții de credință în loc. Mesteacăn. O biserică de lemn, în stil maramureșean, a prins deja contur aici, și, mai important, din Ziua de Crăciun îl adăpostește pe Mântuitorul iar credincioșii români uniți pot poposi oricând aici, în jurul Său. Clădită cu grijă și cu mult suflet, biserica va vorbi generațiilor ce vin despre credința înaintașilor, purtând mai departe prin timp mărturia vrednicului Arhiereu, fericit și martir, Iuliu Hossu: „Credința noastră este viața noastră!”
Sursa: eparhiaclujgherla.ro