Este mult mai greu de înțeles lumea în care trăim decât lumea care a trecut. Ceea ce a fost putem interpreta din punct de vedere istoric, iar istoricii buni reușesc să pătrundă și să descifreze tainele istoriei, pe când lumea în care trăim este tot mai fluidă” (cf. Zygmunt Bauman), a subliniat Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, vineri, 4 aprilie a.c., în deschiderea celei de-a doua ediții a Sesiunii de comunicări științifice studențești, organizată la Oradea de Asociația Studențească „Coriolan Tămâian”, în colaborare cu Departamentul Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan”. Evenimentul se desfășoară în perioada 4–5 aprilie, în Aula Magna a Seminarului.

Inițiativa, intitulată „Să înțelegem lumea în care trăim” (ediția a II-a), reunește participanți din diverse domenii, care explorează teme actuale din teologie, filosofie și știință. Lucrările prezentate, atât fizic, cât și online, oferă perspective critice asupra provocărilor contemporane precum: funcționarea inteligenței artificiale moderne, teoria gender, etica în tehnologie, binele comun – coercitiv versus dialogic, literatura minorităților etnice, prefigurări ale teologiei publice contemporane, idealul moral și autoexprimarea postmodernă. De asemenea, sunt propuse incursiuni teologice în învățăturile Sfântului Atanasie cel Mare, ale Sfântului Augustin, precum și în modele de interpretare universală a Scripturii.

„Într-o lume marcată de lipsa unei autorități morale și de lipsa reperelor, intrând în istorie reușim să regăsim puncte stabile; altfel, navigăm pe o mare tulbure…” – a mai afirmat episcopul, felicitând profesorii și studenții greco-catolici din Oradea pentru tenacitatea cu care continuă această inițiativă. I-a încurajat totodată să adopte o atitudine etică în utilizarea noilor tehnologii, precum inteligența artificială, păstrându-și propria identitate:

„Pentru voi, tinerii, este foarte important că aveți această posibilitate de a naviga pe internet sau online. Nu știm exact unde vom naviga mâine, dacă IA, de exemplu, ne va ajuta – deși știm deja cât de mult facilitează în domenii precum medicina. Să avem o atitudine etică în folosirea ei, pe care trebuie să ne-o asumăm. Să știm să alegem între bine și rău, în funcție de ceea ce ne folosește.

Vă mulțumesc dumneavoastră, profesorilor, pentru că păstrați o linie dreaptă, și vouă, studenților, pentru disponibilitatea de a vă lăsa îndrumați! Aceste sesiuni de comunicări științifice sunt primii voștri pași în viața academică – în a teologa și a elabora o lucrare din perspectivă științifică. Succes! Vă îmbrățișez pe toți!”

În deschiderea evenimentului, lect. univ. dr. Ionuț Popescu, director al Departamentului de Teologie Greco-Catolică Oradea, a salutat cu bucurie această nouă ediție a Sesiunilor studențești de comunicări științifice și subliniat importanța acestor sesiuni ca spațiu de întâlnire și dialog într-o societate în care tocmai aceste elemente lipsesc:

„(…) Trăim într-o lume în care realitatea virtuală, paradoxal, este tot mai reală. Părerile care contează, oamenii la care ne raportăm, sunt cei din «bula» noastră de pe internet. Consecința este că nu mai are loc o dezbatere – fiecare își alege «bula» în care opiniile personale sunt doar confirmate. Omul de astăzi nu își dă seama că este, de fapt, tot mai singur.”

Lucrările sesiunii sunt moderate de studenții Dragoș Tomescu și Sergiu Lăpăduș și pot fi urmărite live pe pagina de Facebook Departamentul Oradea al FTGC, UBB. Programul include momente de „conversatorium”, dar și activități comunitare, cum ar fi participarea la Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfințite, vineri, ora 18:00, în Biserica „Sfântul Gheorghe” din curtea Seminarului. Slujba va fi urmată de lansarea volumului „Meditații la Evanghelia după Ioan” – Vol. VII din seria „Mysterium Christi”, scris de pr. acad. prof. Wilhelm Dancă, de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din București, prezent la eveniment.

Sâmbătă, participanții vor fi prezenți la Simpozionul dedicat vieții și activității lui Romul Marchiș, organizat de Protopopiatul Greco-Catolic de Carei, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a preotului, protopopului și omului politic Romul Marchiș (18 decembrie 1865 – 4 aprilie 1925).

Biroul de presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi


Sursa: egco.ro