În Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Carei a avut loc sâmbătă un emoționant simpozion dedicat memoriei părintelui Romul Marchiș, la împlinirea a 100 de ani de la mutarea sa în Casa Tatălui ceresc. Personalitate marcantă a vieții religioase, culturale și politice locale, părintele Marchiș a fost protopop, vicar foraneu al Careiului și senator al României Mari.

Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Greco-Catolic Carei, în parteneriat cu Direcția de Cultură a Municipiului Carei, reunind clerici, istorici, oficialități și membri ai comunității locale.

Un model de credință, curaj și patriotism
Programul a debutat în interiorul bisericii, unde părintele protopop Lucian Constantin Cociorva a rostit un cuvânt de bun venit, urmat de o scurtă prezentare biografică a părintelui Romul Marchiș.

A urmat alocuțiunea Preasfințitului Virgil Bercea, Episcop de Oradea, care, pornind de la îndemnul Sf. Apostol Pavel „Cinstiți-vă înaintașii”, a elogiat personalitatea complexă a părintelui Marchiș, evidențiind devotamentul său față de Biserică, popor și valorile naționale. Eparhul a subliniat importanța de a ne lua modele fiecare dintre noi, asemeni părintelui Romul Marchiș, prin credință, curaj, corectitudine și patriotism.

Contribuții culturale și politice
Domnul Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură Carei, a vorbit despre moștenirea culturală a familiei Marchiș și rolul acesteia în promovarea valorilor careiene, punctând contribuțiile editoriale ale membrilor familiei.

În continuare, dr. Viorel Câmpianu, directorul Bibliotecii Județene Satu Mare, a prezentat lupta părintelui Romul Marchiș pentru afirmarea identității religioase și naționale în contextul istoric dificil al anilor 1918–1919.

Rugăciune și comemorare
Corul Schola Cantorum al Seminarului Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea (dirijor pr. Vicerector Patrik Nagy) a susținut un moment muzical înălțător, urmat de oficierea unui parastas în memoria celui comemorat.

La ieșirea din biserică, participanții au putut studia documente, înscrisuri și publicații legate de viața și activitatea părintelui Romul Marchiș.

În curtea bisericii a avut loc dezvelirea și sfințirea bustului părintelui Marchiș, în prezența autorităților locale și județene, care au transmis mesaje de respect și recunoștință pentru moștenirea acestui vrednic slujitor al neamului. Opera a fost realizată de sculptorul Deák Árpád.

Romul Marchiș – un destin în slujba credinței și națiunii
Romul George Marchiș s-a născut la 18 decembrie 1865, în localitatea Homorodu de Mijloc, în familia preotului George Marchiș și a Iuliei Vultur. A urmat școala primară și gimnaziul la Carei, iar studiile liceale le-a făcut la Oradea, Brașov și Sibiu. A urmat apoi teologia la Seminarul Romano-Catolic din Satu Mare, pe care l-a absolvit în anul 1888.

S-a căsătorit cu Elisabeta Sarkadi, iar la 18 aprilie 1889 a fost hirotonit preot. Prima parohie în care a slujit a fost la Virtiș (actualmente în Ungaria), apoi a fost transferat în parohia Tămaia, satul natal al tatălui său, unde a finalizat construcția bisericii care există și astăzi (în prezent, aparținând Bisericii Ortodoxe).

În anul 1908 a fost numit paroh și protopop la Carei, iar în 1909 a devenit arhidiacon al părților sătmărene, urmând astfel în funcție tatălui său.

La 18 noiembrie 1918 a fost ales președinte al Consiliului Național Român – Cercul Carei, precum și Vicar Foraneual nou-înființatului Vicariat Național din Carei. Patriotismul său a fost recunoscut prin alegerea ca membru al Marelui Sfat Național la 1 decembrie 1918, contribuind astfel la înfăptuirea Marii Uniri.

După Unire, a fost ales senator în Parlamentul României. La 30 decembrie 1918, l-a întâmpinat în gara din Carei pe Generalul Henri Berthelot, căruia i-a prezentat, în limba franceză, suferințele românilor din zonă.

La 20 februarie 1919 a fost arestat, fiind eliberat pe 27 aprilie 1919, odată cu sosirea la Carei a delegației conduse de Iuliu Maniu.

Implicat activ în viața culturală, a fost casier al Despărțământului Sătmar-Ugocea al Astrei și președinte al Reuniunii Învățătorilor Greco-Catolici din Arhidiaconatul Sătmar, organizație înființată de tatăl său.

La 25 septembrie 1923, Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu l-a numit Vicar Foraneu pentru Arhidiaconatul Sătmarului.

A trecut la cele veșnice la 4 aprilie 1925, fiind înmormântat la Carei, alături de ceilalți membri ai familiei sale, inclusiv tatăl său, preotul George Marchiș. Din păcate, mormântul său a fost distrus în timpul regimului comunist, dar memoria lui rămâne vie prin faptele și idealurile pentru care a luptat.

Recunoștință veșnică părintelui Romul Marchiș!
Dumnezeu să-l odihnească în pace! Veșnică pomenire!

Protopopiatul Greco-Catolic de Carei


Sursa: egco.ro