A văzut lumina tiparului în aceste zile, la un an de la beatificarea și vizita Sfântului Părinte în România, o nouă carte de suflet care vorbește despre martirii Bisericii noastre, Fericiții noștri episcopi, a doamnei profesoare Otilia Bălaș.

Cartea este apărută la Editura Gutenberg, iar într-o scurta descriere a cărții, doamna Mia Hodiș din partea Editurii spune următoarele:

„Viața și opera spirituală a acestor oameni sfinți ar trebui să fie în nenumărate versiuni pe mesele și noptierele bunilor creștini greco-catolici, nu doar în biblioteci sau uitate după minime lansări de carte. Iar lucrarea doamnei Otilia reușește performanța de a fi pe potriva oricărei vârste, fiindcă mare grijă ar trebui arătată celor mici și celor tineri în cunoașterea înaintașilor lor. Cei care doresc să-și reamintească pe loc date și fapte de sfinți, e suficient să ia în mână această micuță capodoperă și să redescopere virtuți demne de luat model”.

Date biografice ale doamnei profesoare Otilia Bălaș

1930 – La 16 iunie s-a născut la Satu Mare în casa bunicilor dinspre tată. Tatăl său, Soran Augustin, era preot greco-catolic în comuna Moişeni din Țara Oaşului. Mama sa, Virginia, a fost casnică. A avut un frate, Soran Viorel, profesor universitar.

Tatăl său a fost preot şi în comunele Benesat din apropierea oraşului Baia Mare, apoi la Certeze-Oaş până la cedarea Ardealului de Nord (1940).

A crescut în preajma bisericii, în şoapte şi cântec de rugăciune, în lumina „Mănăstirii Bixad”, unde era la toate pelerinajele; tatăl său era chemat pentru mărturisiri, călugării neputând face faţă miilor de pelerini.

1940 – A intrat în Dieceza de Lugoj, tatăl său fiind numit preot în comuna Liebling din județul Timiş – Torontal.

Școala primară a urmat-o în comunele Certeze şi Liebling.

1942 – A început liceul – clasa I, astăzi clasa a V-a – la „Liceul Român Unit de Fete” din Beiuş, internă la ,,Internatul Pavelian”, condus de Surorile Oblate Asumpţioniste. Ultimele două clase le-a urmat la liceu de stat, Biserica Greco-Catolică fiind desfiinţată în 1948 şi odată cu ea toate instituţiile care îi aparţineau.

Liceul din Beiuş era organizat de Episcopii greco-catolici după modelul marilor şcoli catolice ale Apusului, cu profesoare şi profesori de elită, de mare credinţă. În 1948 nici un cadru didactic nu şi-a părăsit credinţa.

1946 – A devenit membră a Reuniunii Mariane „Imaculata Concepție”, prin binecuvântarea Înalt Preasfinției Sale Valeriu Traian Frenţiu (era în clasa a IV-a, astăzi clasa a VIII-a).

1950 – A devenit studentă la „Facultatea de Filologie”, secţia „Limba şi Literatura română” a Universităţii din Cluj, pe care a terminat-o în 1954.

1954 – S-a căsătorit cu Eugen Bălaş, medic la Marghita, fiu de preot greco-catolic, absolvent al Liceului „Sfântul Vasile” din Blaj. A intrat în învăţământ, profesoară la Liceul din Marghita.

1956 – S-a stabilit la Oradea, unde a fost profesoară la Liceul „Mihai Eminescu”, „Liceul Teoretic Nr. 5”, „Liceul Teoretic Nr.2”, „Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”, de unde s-a pensionat, şi la ,,Liceul Greco Catolic” înfiinţat după 1989.

Împreună cu soțul Eugen au doi copii, Marius şi Dan Bălaş; trei nepoate şi cinci strănepoţi.

Sursa: egco.ro