Persoane consacrate din Ordinele și Congregațiile religioase din Eparhia de Cluj-Gherla au celebrat, împreună cu întreaga Biserică Catolică, Ziua Vieții Consacrate, vineri și sâmbătă, 1-2 februarie 2019, sub semnul sărbătorii Întâmpinării Domnului la Templu. Programul dedicat acestei sărbători, coordonat de pr. Anton Crișan, vicar cu persoanele consacrate, a debutat la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, printr-o seară pregătitoare de rugăciune cu Episcopul eparhial PS Florentin Crihălmeanu, pr. Cristian David, cancelar și capelan CMD, pr. Ioan Pop, consilier și capelan OSBM, preoți și persoane consacrate din diferite ordine și congregații religioase. Au fost momente înălțătoare de preamărire a lui Dumnezeu prin rugăciuni și psalmi, Adorație euharistică, precum și o meditație spirituală cu pr. Olivo Bosa din Societatea lui Isus.

A doua zi, de dimineață, Episcopul, numeroși preoți și persoanele consacrate, călugări, călugărițe și consacrați laici au intrat în procesiune, cu lumânări aprinse în mâini și cu lumina rugăciunii în inimi, în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față”, au înaintat până în fața altarului unde au depus lumânările și s-au închinat prezenței lui Dumnezeu. Procesiunea a fost urmată de Sf. Liturghie arhierească. Episcopul eparhial a avut alături la altar preoți și preoți călugări, dintre care amintim pe Mons. Călin Bot, Vicar general, preoții vicari: pr. Anton Crișan, pr. Marius Cerghizan vicar cu preoții, pr. Traian Coste-Deak, vicar judecătoresc, de asemenea, pr. Cristian Arinel Sabău, protopop de Cluj I, pr. Henrik Urban, superior al Ordinului Societatea lui Isus, pr. Laurian Daboc, superior al Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare” (OSBM), pr. Faraoanu Flavian OFMCap, guardian al Mănăstirii „Sfinții Îngeri Păzitori” Târgu Lăpuș. Celebrarea liturgică solemnă, cu răspunsurile liturgice date de corul Surorilor CMD dirijat de sr. Dominica, a fost o sărbătoare a bucuriei întâlnirii cu Dumnezeu pentru toți cei prezenți, între care numeroși credincioși laici.

Sfânta Liturghie, ca și întregul program aniversar al Zilei Vieții Consacrate a avut în acest an un scop bine definit, s-a dorit o rugăciune puternică pentru noi vocații la viața consacrată și totodată o mărturie despre frumusețea acestei vieți tot mai puțin cunoscută lumii secularizate de azi. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa, a redat mai întâi semnificația sărbătorii. În fragmentul evanghelic lecturat, Maria și Iosif au venit la templul din Ierusalim având cu ei pe Pruncul Isus; la 40 de zile după naștere, El trebuia să fie oferit Domnului pentru răscumpărare. A explicat: „Este un moment de împlinire a legii, un ritual de purificare pentru femeia care a născut. Această răscumpărare însemna a recunoaște supremația lui Dumnezeu asupra întregii creații. Tot ceea ce vine pe lume este darul lui Dumnezeu. De aceea primul născut trebuia oferit lui Dumnezeu. Dar din punct de vedere teologic, aceste ritualuri par lipsite de sens, atunci când vorbim de Familia Sfântă: Preasfânta Fecioară Maria zămislită în afară de păcatul strămoșesc, aceea care a adus la viață în mod miraculos, fără durere, păstrându-și fecioria, evident nu avea nevoie de purificare. Ea era puritatea însăși. La fel, Pruncul Isus era Fiul lui Dumnezeu, unicul Chip vizibil al Dumnezeului invizibil, El însuși răscumpărarea, mântuirea, nu avea nevoie să fie El cel răscumpărat. Dar, aceste ritualuri au un sens profund spiritual. Dincolo de împlinirea legii, este o reînnoire publică a consacrării depline făcute lui Dumnezeu: «Iată, vin, Doamne, să împlinesc voia Ta». Este Fiul care răspunde chemării Tatălui. Iar Maria, după momentul Buneivestiri, spune: «iată, slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău». Este un prim pas pe drumul al vieții consacrate. Fiul, la 40 de zile, este prezentat acum Tatălui pentru a-și putea începe misiunea.”

„Această sărbătoare, ne invită să ne gândim asupra consacrării noastre, consacrarea pe care am primit-o prin Botez. Și noi avem un angajament de desprindere de rău și de a urma binelui, de a urma lui Hristos. Este angajamentul pe care l-au făcut părinții, sau nașii noștri, în numele nostru. Dar și noi suntem invitați să îl reînnoim, să știm că suntem persoane consacrate lui Dumnezeu prin Botez, cu atât mai mult atunci când oferta noastră este accentuată și la vârsta maturității, printr-o alegere liberă și deplină făcută, oferindu-ne viața lui Dumnezeu.” Meditația s-a oprit în continuare asupra Sf. Simeon și a Prorociței Ana, „persoane care sunt alese de Dumnezeu și, la lumina Spiritului Sfânt, citesc vocația viitoare a acestui Prunc, înțeleg semnele timpului și vorbesc tuturor despre viitorul acestui Prunc. Ei sunt oameni cu viață spirituală, luminați de har, deschiși la a citi, a cunoaște, a recunoaște și a interpreta semnele timpului. Iată ce ne cere și nouă astăzi Dumnezeu, ca persoane consacrate lui.”

A fost oferit și exemplul unei astfel de persoane, cel al Mitropolitului Vasile Suciu, părintele Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD), care în urmă cu 98 de ani, la 2 februarie 1921, fonda Congregația Surorilor Greco-Catolice Române din Blaj (nn. numele inițial al CMD). În cele ce au urmat, Preasfinția Sa a prezentat un scurt istoric al acestei Congregații pusă sub scutul Preasfintei Fecioare Maria și întemeiată cu misiunea «de a apropia neamul nostru românesc, cât mai mult de Domnul prin credință vie», misiune împlinită pe parcursul unui drum de credință, presărat cu jertfe, dar și cu imense roade spirituale, care continuă și azi.

În încheierea Sfintei Liturghii au urmat trei mărturii de viață, prima a venit din partea unei persoane consacrate – sr. Bernardina din CMD, următoarea a dat-o un preot – pr. vicar Anton Crișan, iar, în încheiere, o credincioasă laică – Gorgan Mihaela Loredana, și-a deschis inima pentru a-și împărtăși experiența de viață și credința. La final, Preasfinția Sa Florentin a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile primite la această sărbătoare, a mulțumit pr. Anton, a dorit să mulțumească participării la celebrarea liturgică din catedrală a tuturor persoanelor consacrate: surorilor Congregației Maicii Domnului (CMD), surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), de asemenea, a mulțumit surorilor din Congregatio Jesu, călugărilor OSBM, călugărilor și reprezentanților fraților Ordinului Societății lui Isus și călugărilor Ordinului Franciscan care au venit de la Târgu Lăpuș pentru a fi prezenți la întâlnire. A mulțumit și persoanelor din comunitățile laice consacrate: celor din Comunitatea Focolarinilor, din Comunitatea Point Coeur, din Reuniunea Mariană, reprezentantei Terezinelor, terțiarilor Franciscani, terțiarilor Bazilieni, tuturor celor care au făcut un act de consacrare a vieții lor lui Dumnezeu.

PS Florentin a mai spus: „Persoanele consacrate activează în majoritatea serviciilor de caritate pentru creștini, pentru credincioși, chiar și pentru necredincioși”. A dorit să mulțumească pentru tot apostolatul pe care îl fac, în mod particular în Eparhia de Cluj-Gherla, în instituțiile de învățământ la diferite niveluri, în serviciile de caritate, în spitale, policlinici. A mulțumit celor care sunt în serviciile de cateheză în biserici, pe lângă parohii, a mulțumit surorilor care sunt la dispoziția Episcopiei în alte servicii, spre exemplu în Catedrală. A mulțumit și tuturor celor care sunt implicați în ajutorarea unor instituții ale Bisericii, precum Casa de tip familial „Maica Domnului” a CMD, Grădinița „Sfânta Ana” a OSBM, Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”. „Rugăm pe Dumnezeu să le răsplătească acelora care ajută persoanele consacrate.”

Preasfinția Sa a invitat în încheiere toate persoanele consacrate la o fotografie de grup, în amintirea acestor zile de comuniune și rugăciune în bucurie. Le-a amintit că trandafirul roșu pe care l-au primit la intrarea în biserică este simbol al iubirii, dar și al jertfei la care sunt chemați. Le-a invitat ca, în continuare, să fie lumină asemenea lumânărilor aduse și așezate în fața Sf. Altar, „pentru că ei, văzând lumina voastră, să preamărească pe Tatăl care este în ceruri”.