Ziua de rugăciune pentru sfințirea preoților în Eparhia de Cluj-Gherla –
întâlnire cu Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun

Joi, 21 iunie 2018, Episcopul și preoții Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla s-au reunit la un program de reculegere și rugăciune, cu ocazia Zilei de rugăciune pentru sfințirea preoților, organizat sub coordonarea pr. Marius Cerghizan, Vicar cu preoții. Biserica Catolică propune anual o zi pe care preoții să o petreacă împreună, în adăpostul sigur al Inimii Preasfinte a lui Isus – căreia, în Biserica Catolică, îi este consacrată în mod special luna iunie. În reculegere, cu privirea îndreptată spre propria chemare și misiune încredințată lor în ziua hirotonirii, preoții au fost chemați să asculte, la fel ca întâia oară, vocea dulce a Bunului Păstor, pentru a o recunoaște și urma, cu înnoită credință și dragoste, pe drumul slujirii preoțești.

O surpriză le-a fost rezervată în debutul programului: în capela Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, au avut ocazia de a audia un distins oaspete, pe prof. univ. dr. Liviu-Petru Zăpârțan, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, care le-a prezentat diferite aspecte ale activității importante pe care o desfășoară. S-a ridicat, desigur, subiectul despre o posibilă vizită a Suveranului Pontif în România în viitorul apropiat. Ambasadorul a mărturisit că, în cadrul întâlnirilor frecvente pe care le are cu Sfântul Părinte, deschide de fiecare dată acest subiect și Papa cunoaște faptul că este dorit și așteptat în România.

A mai afirmat că există „nevoia de a ne face cât mai auzită vocea, dorințele noastre. Țara noastră a dat lumii nume precum George Enescu, Constantin Brâncuși, Eugen Ionesco, Emil Cioran, mari spirite ale lumii contemporane despre care Papa știe”. Pe de altă parte, într-un context mai larg, Sfântul Părinte a declarat că are ca prioritate dialogul și colaborarea între Bisericile Catolică și Ortodoxă, ceea ce dezavantajează Bisericile Greco-Catolice. Dar această prioritate este motivată de faptul că „în mod sigur Papa conștientizează că indiferent de faptul că suntem catolici sau ortodocși, în fața valului de ateism, de materialism care domină societatea contemporană, este bine să ne dăm cu toții mâna în apărarea sistemului de valori în care credem”.

Tocmai pentru acest motiv, a amintit câteva proiecte, care deja au fost inițiate: „Cu ajutorul autorităților locale, sper că vom reuși să cinstim cum se cuvine cei 100 de ani ai formării noastre ca stat modern, național și unitar. În octombrie vom avea o sesiune care se va ține în Vatican, cu copreședinția [rectorului Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr.] Ion Aurel Pop și a pr. Bernard Ardura, președintele Comitetului Pontifical de Științe Istorice din Vatican. Un alt eveniment va fi organizat cu ajutorul președintelui Consiliului Județean din Cluj, care va face o expoziție cu Muzeul de Artă din Cluj, în Palatul Lateran; ea se numește: ‘Peisaj cultural transilvan modelat de biserici’, și doresc să ducem piese care să arate că Transilvania a fost, și sper să rămână, un creuzet al omenirii, al valorilor fundamentale care ne leagă de Europa”.

Un alt proiect: „Am propus ca în perspectiva audienței la Sfântul Părinte, în 9-11 noiembrie 2018, sub patronajul Ambasadei României să organizăm un Te Deum de cinstire”. A mărturisit că ar fi un motiv de mândrie ca „Episcopii noștri din România în Roma să celebreze un Te Deum pentru România”. S-au amintit și alte acțiuni, precum lansări de carte, organizare de concerte, manifestări prin care România să fie mai mult cunoscută și prețuită în statul Vatican. După conferință, s-a făcut rugăciune în capelă, o Oră canonică. A urmat un timp de împărtășire în clădirea Liceului, cu discuții pe grupuri și sintetizarea acestor discuții într-un mănunchi de concluzii, ce au fost prezentate apoi în plen.

Preoții au ascultat, de asemenea, meditații spirituale și, la final, un cuvânt de povață și încurajare le-a adresat Păstorul Eparhiei, PS Florentin Crihălmeanu, care a adresat un apel la încredere, în primul rând în Isus, care să le fie Prietenul și confidentul prin excelență, dar a subliniat și importanța prieteniei unii cu alții: „Ce mult înseamnă a avea prieteni apropiați, acei oameni de încredere cărora să le poți spune tot ce gândești”. I-a îndemnat să prețuiască prietenia, prietenul „care îți spune o vorbă bună, chiar dacă nu îți acceptă pe deplin ideile”. „Cel mai mare dușman al preotului este singurătatea”, „diavolul este cel care dezbină”, de aceea acest îndemn la comuniune, la prietenie, pentru că, spune Isus, „unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor”. Împărtășirea și comuniunea au continuat apoi în aer liber, în curtea Episcopiei greco-catolice, la o agapă fraternă.

Album foto: aici