Cu prilejul celebrării Zilei Culturii Naționale din acest an, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a participant la momentul festiv „Flori pentru Eminescu”, desfășurat pe 15 ianuarie a.c., de la ora 12.30, în fața Statuii Mihai Eminescu de pe Strada Independenței. Festivitatea a făcut parte din seria de evenimente organizate în această zi de Primăria Oradea, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice – Oradea Heritage în colaborare cu Asociația Națională a Cavalerilor de Clio și Revista Cetatea Cavalerilor, Filarmonica de Stat Oradea și Muzeul Țării Crișurilor.
După intonarea Imnul Național al României și desfășurarea Drapelului României, au fost ținute mai multe alocuțiuni despre cel care a fost „Luceafărul poeziei românești”, de la a cărui naștere se împlinesc 174 de ani. Despre activitatea poetului Mihai Eminescu, care devenea cunoscut în 1866, odată cu publicarea poeziei „De-aș avea…” în Revista «Familia» din Pesta [ulterior din Oradea – 1880], înființată de publicistul și scriitorul greco-catolic Iosif Vulcan, a vorbit prof. univ. dr. Mircea Popa în prelegerea intitulată „Eminescu, Vulcan și Familia”. Iosif Vulcan i-a schimbat numele din Mihai Eminovici în Mihai Eminescu, nume pe care poetul îl va păstra pentru totdeauna, având un loc predilect în istoria culturii orașului nostru.
La momentul festiv, moderat de doamna Angela Lupșea și col. Ing. Dan Poinar, au luat cuvântul diferiți reprezentanți ai instituțiilor organizatoare, printre care doamna viceprimar Antonia Nica și reprezentanți ai Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio. Cei prezenți au luat parte apoi la momentul liric „Luceafărul”, un montaj realizat de elevii clasei a IX -a A de la Wenford Academy din Oradea, coordonați de prof. dr. Carmen Elena Andrei. Momentul din Gala „Mihai Eminescu” s-a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane la Statuia „poetului nepereche” din partea instituțiilor locale orădene și a mai multor școli din oraș, printre care Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea.
În dimineața aceleași zile, Preasfinția Sa Virgil Bercea, a participat în Sala Festivă a Liceului Greco-Catolic din Oradea la activitățile organizate aici cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024. Acestea au cuprins un moment de poezie, suținut de elevii clasei a VI-a A, sub coordonarea doamnei Emilia Haș și a doamnei bibliotecar Carmen Popa. De asemenea, elevii au participat la un proiect trans-curricular dedicat culturii românești în spațiile digitale, coordonat de doamnele profesoare de limba română Emilia Haș și Mihaela Danciu, împreună cu prof. Ioana Ciupleu, profesor de informatică.
Totodată, în această zi ne amintim cum Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, înainte de a veni în România (în 1999), a recitat în limba română, în Piaţa „Sfântul Petru” din Roma, „Rugăciunea către Maica Domnului” poezie scrisă de marele poet Mihai Eminescu. Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii din acest an, marcată în România pe 15 ianuarie 2024, vă propunem această poezie ca izvor de inspirație și rugăciune:
«Noi ce din mila Sfântului
Facem umbră pământului,
Rugăndu-ne’ndurărilor,
Luceafărului mărilor.
Ascultă-a nostre plângeri,
Regina peste îngeri;
Din neguri te arată,
Lumină dulce, clară,
O, Maică Preacurată
Și pururea Fecioară, Marie!Crăiasă alegându-te,
Îngenunchem rugându-te:
Înalță-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie.
Fii scut de întărire
Și zid de mântuire.
Privirea-ți adorată
Asupră-ne coboară,
O, Maică Preacurată
Și pururea fecioară, Marie!»
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi – Eugen Ivuț
Sursa: egco.ro