Duminică, 11 februarie 2018, a fost celebrată și în Eparhia de Cluj-Gherla Ziua Mondială a Bolnavului și a Personalului Sanitar. Ca în fiecare an, evenimentul a fost organizat de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla în colaborare cu Asociația Medicilor Catolici din România (AMCR) – filiala Cluj și a constat în celebrarea solemnă, de către Episcopul eparhial PS Florentin Crihălmeanu, a Sfintei Liturghii, în Catedrala episcopală, urmată, în acest an, de vizitarea Spitalului Polaris Medical Cluj (de lângă Suceag) și, a doua zi, luni 12 februarie 2018, de celebrarea Sfintei Liturghii la Centrul de Zi „Sf. Maria” a APAHNP Cluj (Asociația pentru protejarea și ajutorarea persoanelor cu dizabilități neuro-psihice din Cluj).

Primul moment al evenimentului, celebrarea liturgică duminicală de la Catedrală, s-a desfășurat în prezența a numeroși bolnavi, medici și personal sanitar. Împreună cu PS Florentin au concelebrat preoții vicari pr. Ioan Mătieș, pr. Anton Crișan, pr. Traian Coste, de asemenea și pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Adrian Avram, director al Asociației Caritas-Cluj, pr. Marius Furtună, rector al Seminarului Teologic eparhial, preoți care fac pastorație în spitale – pr. Florin Soboslai, pr. Bogdan Doboș, pr. Serafim Vescan misionar la Roma, sute de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date, ca în fiecare duminică, de corul „Magnificat” al Catedralei.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a amintit că este cea de-a III-a duminică a Perioadei Triodului, «a Înfricoșătoarei Judecăți», iar Biserica propune spre meditare un fragment din Evanghelia de la Matei (Mt 25,31-46), în care „Isus oferă o pildă, cea a Împărăției cerurilor și o asemănare menită să ne pregătească pentru timpul Postului Mare, punându-ne în față un moment prin care cu toții vom trece, momentul Judecății finale, finalul Istoriei Mântuirii, momentul din care începe veșnicia”. Se arată și criteriul după care se va face această judecată, criteriul carității fraterne, și anume, faptele milei trupești, dar care trebuie făcute din iubire pentru Dumnezeu, altfel nu au valoare. Dacă sunt făcute pentru a căuta un avantaj propriu, un avantaj material, social, ele nu au nici o valoare.

„În mod particular, a specificat Ierarhul, această zi mondială se leagă de o aniversare a aparițiilor Sfintei Fecioare Maria la Lourdes. Cel care întemeiază tradiția acestor Zile Mondiale este Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, în anul 1993 – suntem acum la a 26-a aniversare a zilei Mondiale a Bolnavului. Se împlinesc, totodată, 160 de ani de la prima apariție a Preasfintei Fecioare Maria la grota de la Lourdes, în fața unei tinere, Bernadeta, care se afla acolo cu animalele la păscut. La îndemnul Preasfintei Fecioare Maria, cu mâinile ei, Bernadeta face o mică groapă în noroi și de-acolo țâșnește un izvor vindecător care curge până în zilele noastre, și, acel loc devenit treptat un sanctuar marian este și un sanctuar de vindecare a bolnavilor. Lourdes este unul dintre cele mai frecventate locuri de pelerinaj ale creștinătății și mulți necreștini vin în acest loc, mai cu seamă în luna august când se fac marile pelerinaje, cu rugăciunea Rozariului, la care participă sute de mii de oameni între care mulți sunt însoțitori ai persoanelor cu dizabilități. Până în zilele noastre sunt multe miracole care se întâmplă la Lourdes, multe persoane și-au lăsat cârjele, sau căruciorul în care au venit la grotă, pentru a fi un semn al credinței pentru ceilalți”.

În continuare, Preasfinția Sa a făcut un rezumat al mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru această zi de 11 februarie dedicată bolnavilor și personalului sanitar, subliniind importanța rolului pe care îl au medicii, personalul sanitar, dar și preoții, persoanele consacrate, în asistarea persoanelor aflate în suferință. Predica s-a încheiat cu un îndemn la încredere în Dumnezeu în fața suferinței, a dificultăților vieții, la aflarea harului pe care Dumnezeu dorește să îl ofere tocmai în mijlocul acestor greutăți, celor care nu se lasă zdrobiți, apăsați de povară.

După Sf. Liturghie, pr. vicar Ioan Mătieș a invitat la cuvânt un reprezentant al Asociației Medicilor Catolici, pe dr. Petre Mureșan, de la Centrul Medical Medreflex Line, care a vorbit din punctul de vedere al medicului, dar și al creștinului, arătând că „îngrijirea bolnavilor este o condiție a mântuirii”, că „în fața bolilor și a suferinței nu suntem singuri” – deoarece „creația poartă în ea urmele trecerii Creatorului” și „Dumnezeu a dorit să pună în noi, oamenii, o putere vindecătoare”. Celebrarea Zilei Bolnavului 2018, s-a aflat sub semnul aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria la Lourdes, în Franța, dar și al Centenarului Marii Uniri, a Anului omagial Iuliu Hossu pentru Eparhia de Cluj-Gherla. Pentru a marca aceste aniversări jubiliare prin mulțumire, recunoștință și evocare, Ierarhul de Cluj-Gherla a oferit unor medici, dar și preoților care fac pastorație în spitale și Asociației Caritas Cluj, precum și părintelui Ioan Mătieș vicar cu laicii, diplome și medalii omagiale „Iuliu Hossu”.