Sfânta Liturghie arhierească celebrată duminică, 17 februarie 2019, în Catedrala „Schimbarea la Față”, a fost dedicată bolnavilor și personalului sanitar cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, care, în Biserica Catolică amintește apariția Preasfintei Fecioare Maria la Lourdes. La masa sf. altar s-au aflat PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, pr. Călin Bot, Vicar general, pr. Ioan Mătieș, vicar cu laicii și coordonator al acestei celebrări, preoți vicari, consilieri eparhiali, preoți care se ocupă de pastorația bolnavilor. De asemenea au fost invitați medici, asistenți sanitari și persoane purtătoare de suferință, lor le-a fost dedicată rugăciunea Bisericii din această zi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei „Magnificat”.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a amintit că Biserica se află în prima duminică a Triodului, perioadă de pregătire a Postului Paștelui în care se meditează pilda Vameșului și a Fariseului (Lc 18,10-14), pildă ce dezvăluie profunzimea și puterea rugăciunii: „Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului„. „Această duminică”, a spus Ierarhul, „ne invită să privim în jurul nostru, nu cu dispreț ci cu iubire, cu acea iubire pe care am primit-o de la Dumnezeu, cu milostivirea de care și noi ne-am învrednicit atunci când ne-am apropiat de scaunul mărturisirii, sau atunci când, în rugăciune, am avut puterea să ne recunoaștem păcătoși în fața lui Dumnezeu. La Dumnezeu nu contează ceea ce am făcut, contează ceea ce am reușit să fim în această viață iar întrebarea la care va trebui să răspundem cu toții este una singură: «cât de mult ai iubit?»”

Au fost aduse, mai apoi, în atenția credincioșilor, câteva idei din mesajul Sfântului Părinte Francisc: „motoul mesajului Sf. Părinte Francisc la cea de-a 27-a Zi Mondială a Bolnavului, ‘În dar ați primit, în dar să dați’ (Matei 10,8), este o invitație la disponibilitate, la a învăța să dăm, nu ceea ce avem, ci să dăm ceea ce suntem, să oferim din timpul nostru, din energia noastră, iubirea gratuită și disponibilitatea față de toți, fără deosebire de limbă, cultură, etnie, sau religie”.

După Sfânta Liturghie s-a făcut o rugăciune pentru bolnavi. În continuare, prof. dr. Ioan Ștefan Florian, președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” şi vicepreședinte al Federației Mondiale de Neurochirurgie, a rostit un cuvânt din partea Asociației Medicilor Catolici, dar și a medicilor în general, a celor care practică medicina, „profesie creată eminamente pentru ceilalți, o profesie prin excelență socială. Medicina nu presupune doar cunoaștere, ci înseamnă comunicare, înțelegere, empatie, dăruire de sine, presupune bunătate, ascultare, înțelegere, înseamnă, într-un cuvânt, omenie. Înseamnă să privești pe fiecare din cei aflați în suferință cu compasiunea și dedicarea cu care te apleci asupra unuia din cei dragi ție. Să îi vorbești cu sufletul, să îi insufli încrederea că nu poartă singur povara suferinței lui”.

Pr. vicar Ioan Mătieș a mulțumit d-lui profesor doctor pentru cuvântul emoționant și, totodată, a adus calde mulțumiri celor care, într-un fel sau altul, au grijă de bolnavi, participanți la acest moment de rugăciune: Asociației Medicilor Catolici, Centrului de Zi „Sf. Maria”, Fundației „Credință și Lumină”, Asociației „Caritas eparhial” cu cele două departamente cu servicii care se adresează bolnavilor: pentru îngrijirea la domiciliu cu serviciu medical și departamentului pentru persoane cu dizabilități. Mulțumiri au fost adresate Policlinicii „Familia Sfântă” din cadrul Fundației „Familia Sfântă”, unde se oferă servicii medicale gratuite. A mulțumit și profesorilor doctori, medicilor, farmaciștilor, asistenților medicali, asistenților sociali. O mulțumire deosebită a fost adresată managerilor de spitale, cu mențiunea că există o colaborare deosebită a Bisericii cu spitalele la Cluj, Dej și Năsăud: „sunt nouă preoți greco-catolici care fac pastorație în spitale, la un număr de peste 40 de secții medicale”. Pr. vicar a încheiat cu îndemnul la rugăciune pentru bolnavi și pentru cei care le sunt alături. Nu în ultimul rând, a mulțumit Preasfinției Sale Florentin, Episcopul eparhial, care „se îngrijește de întreaga pastorație a bolnavilor la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla”.

Preasfinția Sa a mulţumit, în încheiere, tuturor participanților la acest moment de rugăciune, bolnavilor, medicilor, operatorilor sanitari, persoanelor consacrate, între care surori din Congregația Maicii Domnului și surori din Ordinul „Sfântului Vasile cel Mare”, care se implică la rândul lor cu dăruire în pastorația și îngrijirea bolnavilor.

Celebrarea Zilei Mondiale a Bolnavului în catedrala clujeană a fost precedată, în duminica din 10 februarie 2019, de o vizită a Episcopului de Cluj-Gherla şi a pr. vicar Ioan Mătieş, la Spitalul Municipal din Dej, unde, împreună cu preotul capelan Lorand Viman au vizitat bolnavii internaţi aici.

În capela spitalului a avut loc şi un moment de rugăciune pentru cei în suferinţă, la care au participat mai mulţi preoţi, majoritatea din Protopopiatul Dej cu pr. protopop Laurenţiu Biriş, primarul mun. Dej, precum şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, personal sanitar, credincioşi. A fost şi un prilej pentru Ierarh de a recompensa activitatea de pastoraţie a bolnavilor a pr. capelan Lorand Viman, căruia i-a decernat o diplomă de merit. Această seară de rugăciune în Spitalul Municipal din Dej a adus bolnavilor şi însoţitorilor acestora binecuvântare şi încurajare în credinţă, a fost un prilej de comuniune cu încredere în ajutorul lui Dumnezeu, Doctorul trupurilor şi a sufletelor.