Sub semnul bucuriei: trei Zile de Spiritualitate Mariană la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca

Surorile Congregației Maicii Domnului au organizat, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, în perioada 14-16 mai 2021, în cel de-al 14-lea an consecutiv, Zilele de Spiritualitate Mariană dedicate Preasfintei, Preacuratei, Preabinecuvântatei, de Dumnezeu Născătoarei și pururea Fecioarei Maria, în cinstea căreia, în întreaga lună mai, Biserica și natura reînnoită cântă bucuria, sub razele de lumină și viață ale Învierii.

Actuala ediție s-a desfășurat într-o perioadă cu o conotație specială, aceea a Jubileului a 100 de ani de existență a Congregației Surorilor Maicii Domnului. De asemenea, Zilele Mariane au avut loc pentru prima dată în mănăstirea declarată – la 2 februarie 2021 – Sanctuar Arhiepiscopal Major. Programul, constând în meditație și rugăciune, a fost din timp în timp împodobit prin armonia cântecelor dedicate Preasfintei Fecioare Maria, înălțător interpretate de Surori. Au luat parte la eveniment, împreună cu surorile CMD, reprezentante ale Reuniunii Mariane cu Monica Culea, președinta la nivel eparhial a acestei asociații și mai mulți credincioși laici.

În după-amiaza primei zile, vineri, 14 mai 2021, a prezentat cea dintâi conferință mariană pr. Cristian Langa, profesor la Seminarul Teologic “Sf. Ioan Evanghelistul”, care a ales să se oprească, din multitudinea de titluri cu care este invocată Sfânta Fecioară, din tradiția occidentală – la cel de “Virgo potens” (Fecioară puternică) și la analogul său oriental – cel de “Atotputernică apărătoare și tărie a noastră“. Prima zi de invocare și evocare a Preasfintei Fecioare Maria s-a încheiat cu rugăciunea Acatistului Maicii Domnului cântat de surorile CMD, împreună cu pr. Cristian David, capelan al Mănăstirii.

Programul a continuat în după-amiaza de sâmbătă, 15 mai 2021, prin conferința Mons. Marius Cerghizan, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla. Părintele și-a structurat meditația pornind de la o rugăciune către Preasfânta Fecioară Maria – despre care a menționat că, în această perioadă se spune și în Piața San Pietro în zilele de duminică -, și anume, rugăciunea: “Bucură-te, Regină, Maica Milei, viața, dulceața și nădejdea noastră, bucură-te! (…)”, care încheia și rugăciunea de seară într-o mănăstire benedictină din Italia, unde obișnuia să poposească vara. De aceea, părintele a avut ocazia să mediteze mult la această rugăciune și să îi conștientizeze importanța. Cei prezenți au fost apoi invitați să se roage Vecernia Duminicii Sfintelor femei purtătoare de mir, cu pr. Marius Cerghizan, pr. capelan Cristian David, cu surorile CMD și, de asemenea, cu reprezentantele Reuniunii Mariane și ceilalți credincioși care au ales să ia parte la momentele de har și contemplare a Preasfintei, de Dumnezeu Născătoarei Fecioare, pentru a-i primi în suflet privirea maternă, pentru a descoperi privirea lui Isus Înviat în lumina acestei priviri iubitoare.

În cea de-a treia zi, duminică 16 mai 2021 – Duminica Sfintelor femei purtătoare de mir -, Sfânta Liturghie a fost celebrată în capela Mănăstirii CMD de către pr. Cristian David, care l-a avut alături la masa Sf. Altar și pe pr. Daniel Avram de la “Catedrala Schimbarea la Față” din Cluj. La sfârșitul Sfintei Jertfe Liturgice, pr. Cristian David a prezentat o meditație-conferință mariană care a marcat încheierea celor trei zile dedicate aprofundării cunoașterii Maicii Domnului și cinstirii ei, scopul permanent al evenimentului Zilelor de Spiritualitate mariană. Pentru că ne aflăm în Anul Centenar al CMD – an al bucuriei și al împlinirii, precum și în perioada pascală, perioadă de speranță și bucurie, în luna mai – luna Preacuratei Fecioare Maria în care Biserica invită credincioșii să mediteze la viața și virtuțile Preacuratei Fecioare Maria, pr. Cristian David a ales să vorbească despre valoarea și frumusețea bucuriei în viața creștinului. Pr. Cristian a mulțumit la final tuturor celor care s-au alăturat “pentru a aprofunda misterul Maicii Sfinte, pentru a o cinsti pe Maica Domnului, ca mamă, ca ocrotitoare, ca model al nostru al tuturor”.

La încheierea celor trei zile de har, Maica Teodorina, superioara generală a CMD a adresat mulțumiri celor trei preoți conferențiari și credincioșilor care, direct sau online, au ales să se lase priviți de Maica Domnului, primind în suflete bucuria, semnul prezenței spirituale a Preasfintei Fecioare Maria. Să o rugăm pe Preacurata Fecioară Maria, în mod special în luna mai – dedicată ei -, ca în această lume sfâșiată de atâtea încercări, să sprijine omenirea în lupta împotriva spiritului rău! Ea, care «a zdrobit capul șarpelui» fiind Fecioară puternică, oferită nouă ca protectoare și Mamă milostivă dăruită de la înălțimea Crucii mântuitoare de către Fiul ei preaiubit să ne fie mereu călăuză și pavăză, iar noi să ascultăm cu mare încredințare, îndemnul ei: «Faceți tot ce vă va spune!»” – este îndemnul adresat credincioșilor de către surorile CMD, care, ca persoane consacrate, au făcut din întreaga lor viață o “lună mai” în care, zi de zi, și-au propus “să își armonizeze viața de rugăciune cu slujirea apostolică urmând modelul Preasfintei Fecioare Maria – Maica Domnului”.

Galerie de imagini
Conferință Pr. Cristian Langa
Conferință Pr. Marius Cerghizan
Conferință Pr. Cristian David