La fel ca în fiecare an, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla, invită la trei zile de pregătire spirituală pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, în perioada 18-20 decembrie 2018.

Programul va avea loc la Catedrala „Schimbarea la Față” (B-dul Eroilor nr. 10, Cluj-Napoca) și constă în meditații pe care Ierarhul le va susține începând cu ora 19.15, în fiecare seară, după Sfânta Liturghie care va începe la ora 18.00 și va fi celebrată de către Preasfinția Sa, alături de care vor concelebra mai mulți preoți, totul în armonia colindelor studenților teologi. Tema aleasă pentru Zilele de reculegere din acest timp al colindelor, este „Îngeri și oameni cântă împreună” și face trimitere la primii colindători ai Mântuitorului, oameni și îngeri.

Meditația primei zile va aduce în atenția credincioșilor „Imnul Fecioarei Maria”, cel mai frumos cântec de preamărire a lui Dumnezeu prin care Preasfânta Fecioară Maria a răspuns salutului verișoarei sale, Elisabeta, în timp ce, purtându-l în pântece pe Isus, a călătorit să o viziteze la Ein Karem – într-o „cetate a seminției lui Iuda” situată la sud-vest de Ierusalim.

A doua zi, Preasfinția Sa se va opri la cântarea îngerească „Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (cf. Lc 2,14) care a umplut cerurile la vestirea Sfintei Nașteri de către înger, în fața păstorilor uimiți, în timp ce aceștia „făceau de strajă noaptea împrejurul turmei lor” (cf. Lc 2,8).

În cea de-a treia zi de reculegere, „Cântul Martirilor și Mărturisitorilor pentru credință” va fi subiectul meditației Preasfinției Sale, Martirii Bisericii fiind „colindătorii” care prin viața lor oferită pentru Hristos au mărturisit și au vestit Mântuirea ce vine „de la Dumnezeul nostru, Care șade pe tron, și de la Mielul” (cf. Apoc 7,10).

Preasfinția Sa Florentin invită credincioșii la aceste zile de reculegere, pentru a păși împreună pe „drumul sfințeniei – un itinerar personal cu Dumnezeu, de-a lungul căruia avem nevoie de îngeri păzitori, de sfinți mijlocitori și de modele de viață care să ne arate calea. Martirii și mărturisitorii Bisericii noastre rămân izvoare vii de viață prin care Dumnezeu ne îndrumă spre împlinirea planului Său. Ei ne sunt mijlocitori și interlocutori pe drumul reînnoirii spirituale a Bisericii noastre. Să ne alăturăm și noi cu credință colindătorilor cerești, cântând cu bucurie: «Cerul și pământul, în cântări răsună, Îngeri și oameni cântă împreună: Hristos se naște, Domnul coboară…». Sărbători luminate, cu daruri bogate, mulți ani sfinți cu sănătate!”

Este urarea Episcopului de Cluj-Gherla la marea Sărbătoare a Nașterii Domnului, care deja se apropie și toți credincioșii creștini sunt chemați să o întâmpine cu sufletele deschise în lumina credinței, pentru ca Isus să își găsească în ele locaș primitor în care să vină și să rămână înconjurat de armonia cântărilor cerești și omenești.

Zile de reculegere cu tema „Îngeri și oameni cântă împreună”