Un grup de tineri de la ASTRU Cluj, însoţiţi de Părintele Sebastian Peșteșan, Asistentul spiritual general ASTRU Cluj a vizitat oraşul episcopal Lugoj, sâmbătă 17 octombrie 2020.

Tinerii din ASTRU Cluj au fost întâmpinaţi de Preasfinţitul Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj şi de tinerii catedralei din Lugoj. Programul a început cu celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti în catedrala „Coborârea Sfântului Spirit”, pontificată de Preasfinţitul Ioan.

În predică, Preasfinţia Sa le-a vorbit tinerilor despre iubirea lui Dumnezeu faţă de om. Pornind de la exemple din Sfânta Scriptură în care Isus şi-a exprimat acest gest de afecţiune faţă de noi, a prezentat câteva reflecţii despre cum putem să ne exprimăm şi noi dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele.

Preasfinţitul Ioan a transmis salutul şi binecuvântările Preasfinţitului Alexandru, Episcop eparhial de Lugoj şi a mulţumit preoţilor concelebranţi. A mulţumit Părintelui Ovidiu Neiconi, responsabil eparhial cu Pastoraţia tineretului, Părintelui Robert Trubiansky, responsabil cu Sfânta Liturghie a tinerilor de duminica după-masa din catedrală, Părintelui Prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei şi Părintelui Asistent spiritual Sebastian Peșteșan. A mulţumit tinerilor de la Cluj şi de la Lugoj pentru că au avut curaj să se întâlnească în aceste momente de pandemie, angajându-se cu toată responsabilitatea de a respecta normele impuse de autorități pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19.

După celebrarea Sfintei Liturghii, tânărul Cristian-Oliviu Gaidos, doctorand în istorie, angajat al Muzeului de Istorie şi Etnografie Lugoj, a prezentat, din partea tinerilor catedralei, câteva repere despre istoria Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică şi despre trecutul catedralei din Lugoj. De asemenea le-a prezentat tinerilor câteva repere importante cultural-religioase în ceea ce priveşte istoria municipiului Lugoj, fost cândva reşedinţă de Judeţ şi capitală culturală a Banatului.

În jurul amiezii, tinerii astrişti clujeni şi tinerii catedralei au fost întâmpinaţi de Preasfinţitul Alexandru la Palatul Episcopal din Lugoj, unde au fost invitaţi la masa de prânz. Preasfinţitul Alexandru le-a prezentat tinerilor câteva momente din istoria Eparhiei de Lugoj şi în special le-a vorbit despre cei doi Episcopi martiri: Fericitul Valeriu Traian Frenţiu şi Fericitul Ioan Bălan care au păstorit Eparhia de Lugoj înainte de anul 1948.

Ziua s-a încheiat cu o întâlnire de cunoaştere şi de împărtăşire între cele două grupuri.

Biroul eparhial de presă