În după-amiaza zilei de duminică, 11 februarie 2018, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Bolnavului și a Personalului Sanitar, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla PS Florentin Crihălmeanu a vizitat Spitalul de recuperare Polaris Medical din Suceag, jud. Cluj.
Împreună cu preotul de la parohia Baciu-Cordoș, care face pastorație în acest spital, pr. Ioan Pașca, cu pr. vicar Ioan Mătieș, pr. protopop Cristian Sabău și alți preoți, mai întâi a fost celebrată o oră canonică în biserica nouă a spitalului, moment la care a participat și preotul ortodox care face pastorație în același spital, un frumos gest de solidaritate. Ierarhul clujean a dorit să își exprime și de această dată mulțumirea și recunoștința pentru activitatea pusă în slujba purtătorilor de suferință în spiritul carității creștine și al slujirii lui Dumnezeu. Astfel, diploma și medalia omagială „Iuliu Hossu” au fost oferite lui Ioan Socea, fondator și investitor și lui Tudor Socea, cofondator și manager al Spitalului Polaris, de asemenea, preoților prezenți care fac pastorație în spitale, pr. Ioan Pașca, pr. Ciprian Felecan și pr. Sorin Popa.
Preasfinția Sa a îndemnat la exercitarea carității față de cei aflați în nevoie, până la sacrificiu, mulțumind celor care petrec zile și nopți la căpătâiul bolnavilor. „Să privim cu încredere spre Dumnezeu în primul rând și apoi spre cei care îi poartă chipul suferind, spre cei bolnavi” – a mai spus. La încheierea programului de rugăciune, pr. Pașca, în numele conducerii Spitalului, a personalului medical și a credincioșilor, a mulțumit Preasfinției Sale că a venit „să aducă mângâiere și alinare sufletească”. În continuare, Preasfinția Sa a fost condus, de către reprezentanții instituției, la bolnavi în saloane, pentru a-i binecuvânta, încuraja și întări în lupta cu boala.
Între acțiunile dedicate celebrării Zilei Mondiale a Bolnavului în Eparhia de Cluj-Gherla, a fost și cea de luni, 12 februarie 2018, când Episcopul de Cluj-Gherla PS Florentin a celebrat Sfânta Liturghie la Centrul de zi „Sf. Maria” a APAHNP Cluj (Asociația pentru protejarea și ajutorarea persoanelor cu dizabilități neuro-psihice din Cluj). Asociația, coordonată de președinta Ana Mariana Ilieș, a fost înființată în 1990, dar de doi ani funcționează într-o casă nou construită în cart. Mănăștur. La celebrare au participat tinerii cu dizabilități neuro-psihice și cei care le stau alături și îi îndrumă. Acești tineri sunt cei care au dat și răspunsurile liturgice și cântările la Sf. Liturghie.
În semn de mulțumire și recunoștință pentru activitatea depusă în slujba purtătorilor de suferință, la aniversarea a 160 de ani de la aparițiile Preasfintei Fecioare Maria la Lourdes – Franța, la Centenarul Marii Uniri și în Anul omagial Iuliu Hossu, Preasfinția Sa a oferit Diploma și Medalia „Iuliu Hossu” preotului capelan Cristian Capătă și, de asemenea, președintei Ana Mariana și fiicei sale Ancuța, care îi este alături în acest proiect. Pr. Cristian a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, rugăciune și purtarea de grijă, a mulțumit pr. Ioan Mătieș care a avut inițiativa acestei celebrări, confraților preoți. Părintele a comparat acest centru cu locul binecuvântat de la Luordes, „unul dintre cele mai frumoase locuri din lume unde Maica Domnului a coborât și iată astăzi Domnul și Maica Domnului este cu noi. Întotdeauna Biserica trebuie să poarte de grijă celor ce sunt în suferință.”
Este frumusețe sufletească, e lumină în sufletele tinerilor de la Centrul „Sf. Maria”. Ei duc mai departe viața Bisericii, se roagă ore în șir în fiecare zi – a subliniat d-na președintă descriind programul lor -, se spovedesc, primesc zilnic Sfânta Împărtășanie, Trupul și Sângele Domnului de la pr. capelan Cristian Capătă și preoții prieteni care vin să ajute. Trei dintre ei – pr. Ioan Ciupe, pr. Daniel Moldovan, pr. Bogdan Doboș – au participat la celebrare, împreună cu PS Florentin și cu pr. vicar Ioan Mătieș, cel care a fost și primul spiritual al centrului pentru mai mulți ani.
În fiecare zi, tinerii de la centru de roagă dar și muncesc – expozițiile cu obiecte artizanale realizate de ei sunt semne de măiestrie. Acești tineri își desfășoară programul în frumoasa casă din cart. Mănăștur, primită în dar din voința lui Dumnezeu – pentru că, a repetat Ana Mariana Ilieș – totul s-a întâmplat când nu mai aveau nimic, atunci când pierduseră și fostul sediu al centrului. Și această casă ridicată din temelii li s-a putut „întâmpla” desigur prin voința, credința și perseverență unui om, a președintei – fiindcă Dumnezeu lucrează prin oameni. Și, de la momentul binecuvântării din martie 2016, ei vin zilnic aici, sunt ca într-o mare familie cu mulți frați și surori.
Mulțumind Preasfinției Sale pentru prezență, Ana Mariana a subliniat că diploma primită, de fapt, este pentru întregul colectiv, format și din părinți, colectiv care, cu răbdare și iubire, îi veghează și îndrumă pe acești tineri. Deși sunt doar câteva persoane, fac totul cu multă iubire, cu conștiința că imperfecțiunile celor pe care îi au în grijă sunt doar răni ale Domnului răstignit, răni din care izvorăște lumina vindecătoare, mântuitoare, care va pune capăt suferinței. Pentru că în fiecare ființă umană sălășluiește un sfânt care strălucește în frumusețe sub privirea lui Dumnezeu – și acești tineri sunt doar sfinți ce se ascund în oameni.
Preasfinția Sa le-a oferit la final fiecăruia câte o binecuvântare și o imagine a Preasfintei Fecioare Maria de la Lourdes.