În perioada 11-19 iunie 2024, Preasfinția Sa Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș s-a aflat în vizită la Misiunea greco-catolică Bunavestire  din Toronto, provincia Ontario, Canada. Vizita a avut loc cu binecuvântarea Preasfințitului John Michael Botean, episcop al Eparhiei române greco-catolice cu sediul în Canton, Ohio, SUA.

Au fost zile de mare încărcătură spirituală, cu un program dens în care Misiunea greco-catolică s-a bucurat de vizita ierarhului din România, iar invitatul nostru  a subliniat prin activitatea sa apartenența la Biserica Catolică și tezaurul acesteia.

În ziua sosirii în Canada a episcopului, am fost primiți cu drag de Episcopul Robert Jarjis, episcop al Eparhiei Mar Addai, pentru creștinii catolici caldeeni. Vizita s-a desfășurat într-un cadru amical fiind primiți cu căldură de comunitatea din Irak și alți creștini din Orientul Mijlociu. Rugăciunea de deschidere a mesei a fost rostită într-un dialect al limbii aramaice foarte apropiat de cel în care Mântuitorul Hristos a rostit rugăciunea domnească Tatăl Nostru (Abwoon d’bashmaya). Gazdele au pregătit de asemenea o masă cu specific oriental.

Un moment de mare încărcare emoțională a fost reîntâlnirea cu pr. Radu Țițonea, administrator al Misiunii greco-catolice Sf. Maria din New York. PS. Cristian împreună cu alți 3 preoți aflați pe continentul american pr. Ionel Maier din Toronto pr. Radu Țițonea și pr. Adrian Roșca din Los Angeles au fost colegi la Liceul teologic „Sf. Vasile cel Mare” din Blaj cât și pe parcursul formării teologice din cadrul seminarului „Bunavestire” din Blaj. Părintele Adrian datorită unor obligații pastorale nu ne-a putut fi alături în mod fizic. Colegii și-au amintit cu drag de momentele împărtășite pe parcursul anilor de formare către preoție.

Sâmbătă 15 iunie Arhiepiscopul Arhidiecezei romano-catolice de Toronto, Francis Leo, l-a întâmpinat într-o atmosferă cordială pe PS Cristian Crișan la casa parohială a Catedralei „Sf. Mihail”. Momentul a fost de asemenea unul plin de bucuria reamintirii unor locuri și profesori comuni pe care atât Arhiepiscopul Francis, cât și Preasfinția Sa Cristian le-au împărtășit pe parcursul formării în Roma, Cetatea Eternă.

Duminică 16 iunie a marcat punctul culminant al vizitei Excelenței Sale, fiind ziua în care a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii alături de comunitatea Misiunii greco-catolice din Toronto, după care a urmat o agapă  încărcată cu bucate românești pregătită de credincioșii Misiunii. Sfânta Liturghie a fost celebrată în biserica romano-catolică „Our Lady of Perpetual Help” (Maica noastră ajutătoare), în care comunitatea greco-catolică celebrează din generozitatea Bisericii Catolice de rit Latin de mai bine de 20 de ani. Masa de după a fost servită în sala socială a Parohiei.

PS Cristian a transmis salutul său din partea Preafericitului Lucian Mureșan și gândurile bune venite de la Arhiepiscopul locului. De asemenea, a mulțumit în cadrul predicii sale pentru generozitatea și căldura cu care a fost primit de credincioșii misiunii și preoții cu care a avut bucuria de a celebra Jertfa Divină a Mântuitorului Hristos. Referindu-se la Evanghelia vindecării slugii sutașului, Preasfinția Sa ne-a amintit că Dumnezeu ne cunoaște pe fiecare dintre noi în parte cu provocările și bucuriile vieții noastre și vine în întâmpinarea noastră pentru a fi alături de noi.

La sfârșitul Sfintei Liturghii pr. Ionel Maier a mulțumit PS Cristian pentru vizită, părintelui Emil Jude, ajutorul nostru în Misiunea din Toronto, părintelui Cristian Laslo, administrator al Parohiei Sf. Maria din Dearborn, SUA, părintelui Radu Țițonea din New York cât și diaconului Bogdan Pătrulescu pentru împreuna slujire. Mulțumiri deosebite trebuie aduse părintelui Frank McDevitt, parohul bisericii gazdă pentru generozitatea și înțelegerea oferite pe parcursul vizitei PS Cristian. De asemenea ne-am bucurat de prezența doamnei Oana-Raluca Gherghe, consul general al României la Toronto și a domnului consul Titov Gherghe.

Zilele care au urmat au fost marcate de vizita PS Cristian la Sanctuarul Martirilor canadieni unde au fost înălțate rugăciuni de mijlocire pentru credincioșii Bisericii noastre care a fost și ea încercată de cununa martiriului și a nedreptăților. De asemenea a fost vizitat și muzeul „Saint Marie among the Hurons” aflat în apropierea Sanctuarului, muzeu care este o reprezentare a satelor așa cum au fost în perioada în care preoții iezuiți au încreștinat popoarele native, fiind un prilej de cunoaștere a culturii locului.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru zilele de har pe care le-am trăit și pentru vizita pe care ne-a oferit-o Preasfințitul Cristian Crișan. Suntem siguri că momentele de întâlnire cu o cultură nouă sunt prilej de bucurie și noi descoperiri și pentru Preasfinția Sa. Momentul a fost unul de mare încântare pentru comunitatea greco-catolică română care după o lungă perioadă a avut prilejul să aibă în mijlocul ei un invitat din România.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept

Pr. Ionel Maier