Comemorarea Pr. Tiberiu Marțian mărturisitor al credinței

Serbarea hramului și resfințirea altarului bisericii

Duminică, 18 august 2019, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, a vizitat parohia Turda Poiana, parohie de pe teritoriul Arhiepiscopiei de Alba Iulia și Făgăraș, răspunzând invitației, atât a pr. paroh pr. Cristian-Florin Fetița, cât și a preotesei Cornelia Marțian din Cluj-Napoca. Un motiv al acestei vizite, efectuată cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică (BRU), a fost comemorarea preotului mărturisitor al credinței, pr. Tiberiu-Lazăr Marțian, preot misionar în cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla, care a fost și paroh la Turda Poiana între anii 1975-1991, la căderea regimului comunist reînființând aici prima parohie greco-catolică și decretând biserica de la Poiana „prima biserică eliberată de comunism și de efectele acestuia”.

Totodată, cu ocazia apropiatei serbări a hramului bisericii greco-catolice din Poiana, Adormirea Maicii Domnului și fiind încheiate lucrări de consolidare și renovare a sfântului locaș, de restaurare a picturii murale și a picturii iconostasului, în această zi s-a făcut și o nouă binecuvântare a sfântului altar, a picturii și a iconostasului. Ierarhul clujean a fost primit în fața bisericii de către păstorul credincioșilor greco-catolici din Poiana, pr. Cristian-Florin și de un preot venit de la Cluj – pr. Mircea Marțian de la Catedrala din Piața Cipariu (fiul pr. Tiberiu Marțian). La eveniment au luat parte și alți preoți din zonă, comunitatea credincioșilor din localitate, reprezentanți ai oficialităților. PS Florentin a venit însoțit de pr. ceremonier Florin Isac (de la Catedrala în construcție din Cluj) și de diaconii dc. Marius Cîmpean, secretar episcopal, dc. Tiberiu Vaida şi lector Vlad Pupăză.

În biserica edificată în 1888 de către Mitropolitul de atunci al BRU, dr. Ioan Vancea, s-a oficiat sfințirea mesei altarului, în care au fost depuse moaștele Fericiților Episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice, Fericitul Episcop Vasile Aftenie, Fericitul Episcop Ioan Bălan și Fericitul Episcop și Cardinal Iuliu Hossu. Programul a continuat cu binecuvântarea picturii în frescă și a iconostasului, apoi s-a celebrat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Angeli al bisericii „Bob” din Cluj-Napoca, dirijat de prof. Angela David. În cuvântul de învățătură, PS Florentin a meditat evanghelia zilei, despre Isus care merge pe ape, „călcând în picioare apele morții, învățându-ne și pe noi că avem puterea să facem la fel dacă privim la El”. Sfântă Liturghie a continuat cu rânduiala Parastasului, în cadrul căruia a fost evocată memoria pr. Tiberiu Marțian, cel pe care Preasfinția Sa și-l amintește ca fiind „un om impunător, de statură înaltă, dar care era foarte blând și mergea oriunde era nevoie într-adevăr de un slujitor al Domnului”.

Ierarhul de Cluj-Gherla a rememorat câteva date biografice, spunând: „Pr. Tiberiu Lazăr Marțian s-a născut în com. Dăbâca la 6 noiembrie 1922, într-o familie în care au fost 12 generații de preoți, o tradiție foarte frumoasă pe care ne bucurăm că o continuă și fiul, pr. Mircea. A pornit pe drumul vieții făcând Academia de Teologie Greco-Catolică din Cluj, în timpul arhipăstoririi Cardinalului de vrednică pomenire, spunem astăzi Fericitul Arhiereu Iuliu Hossu, martir pentru credință. După încheierea studiilor teologice, a absolvit și Facultatea de Chimie. A fost arestat în 1951 pentru că făcuse un serviciu unui preot greco-catolic clandestin (îi adusese alimente) și, de asemenea, pentru că avea convingeri ferme împotriva comunismului. A fost condamnat la 10 ani de închisoare pe care i-a executat până în 1961, iar apoi, în continuare, la doi ani de domiciliul obligatoriu în sudul țării, așa cum se obișnuia, în Bărăgan, unde oamenii erau supuși la felurite încercări și privațiuni. A cunoscut suferința sub toate formele ei. A văzut oameni murind din cauza loviturilor, a frigului și foametei, au fost și oameni care au murit în brațele sale…”

„Aceleași condiții aspre le-a avut de îndurat și la Gherla, unde a fost închis de mai multe ori, a fost de asemenea la Aiud, Salcia, Canal, Baia Sprie, ș.a. Oriunde se afla în detenție, a încercat să învețe câte o meserie. La Gherla – tâmplar, la Baia Sprie – miner, la Canal – agricultor, sau a învățat amenajări hidrotehnice, în așa fel încât, după încheierea timpului de detenție și domiciliu obligatoriu, avea mai multe specializări. A întâlnit-o pe doamna Cornelia care i-a devenit soție și i-a oferit, din voia Bunului Dumnezeu, trei copii care se află de față: d-na Emilia, dl. Tiberiu și pr. Mircea – o familie frumoasă care a rămas perseverentă în credință. A acceptat să primească hirotonirea preoțească, dar cu promisiunea că la ceasul rânduit, când Dumnezeu va vrea, să se poată întoarce la credința părinților săi. Este ceea ce a făcut în decembrie 1989, când zidurile comunismului din România cădeau. Pr. Tiberiu a declarat parohia Poiana Turda ‘liberă de comunism și de toate efectele lui’. A fost prima parohie care a revenit la credința greco-catolică, datorită părintelui Tiberiu.”

„S-a pensionat în anul 1990 și a intrat în clerul Bisericii Greco-Catolice. Și-a continuat activitatea ca preot misionar și a redeschis 6 noi parohii, între care și parohia Dăbâca, în care s-a născut. Prin voia Bunului Dumnezeu a primit titlul de protopop onorific, din mâinile Înaltpreasfințitului Arhiepiscop George Guțiu și el un mărturisitor al credinței, iar apoi, în anul când Eparhia de Cluj-Gherla aniversa 150 de ani de la întemeiere, prin voința Bunului Dumnezeu a primit, cu semnătura și sigiliul Pontifului Roman de atunci astăzi Sfântul Ioan Paul al II-lea, diploma și titlul de Monsenior Prelat Papal pentru meritele deosebite avute în pastorație. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această frumoasă viață care a știut să răspundă chemării lui Dumnezeu. Chiar dacă plecarea bruscă dintre noi a pr. Tiberiu, la 3 septembrie 2003, a lăsat un gol în suflete – în primul rând în sufletele membrilor familiei și ale celor care l-au cunoscut -, suntem siguri că de-acolo de sus este și astăzi aici, prezent spiritual împreună cu noi. Odihna cea veșnică dă-i-o lui, Doamne și lumina cea fără de sfârșit să îi strălucească lui, să se odihnească în pace. În veci pomenirea lui!”

Programul a cuprins și un cuvânt de mulțumire al preotului paroh și apoi acordarea, de către PS Florentin, a unor onorificențe din partea PF Lucian, diplome înmânate ca semne de mulțumire față de cei care și-au adus contribuția la lucrările de restaurare și amenajare a bisericii. De asemenea, a avut loc un schimb de daruri între pr. Fetița și Ierarhul de Cluj-Gherla în amintirea acestei sărbători. Un timp de venerare a moaștelor Fericitului Episcop martir Iuliu Hossu, aduse de la Cluj pentru acest moment celebrativ de către PS Florentin, și apoi închinarea în altar a credincioșilor care în această zi a sfințirii au avut permisiunea să intre și să sărute masa altarului, au încheiat programul de sărbătoare și comemorare a înaintașilor în bucuria credinței, în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Poiana Turda.