Preasfințitul Mihai a făcut azi, 3 martie, o vizită pastorală parohiei greco-catolice „Adormirea Maicii Domnului și Sfânta Rita” din Râmnicu Vâlcea. Deși sosirea episcopului nu a fost anunțată decât înainte cu o jumătate de oră de începerea Sfintei Liturghii, fiind o surpriză pentru toți cei prezenți, a fost o zi de sărbătoare pentru comunitatea care umplut micuța biserică dedicată Sfintei Rita, patroana cauzelor imposibile.

În Duminica Înfricoșătoarei judecăți, episcopul a vorbit despre importanța asumării chemării la mărturia bucuriei Evangheliei și la fidelitatea față de adevărul Bisericii. „Parabola Judecății (Matei 25, 31-46)”, a spus Preasfințitul, te situează între împărțiri și separări. La sfârșitul istoriei, Judecătorul cel drept și milostiv va fi nevoit să constate diferențele oamenilor la frontiera dintre bine și rău și să consimtă inevitabilă a lumii în două tabere. După despărțirea celor buni de cei răi, judecata se va revela în felul de a se raporta al fiecărui om cu semenii săi aflați în nevoie, care ceruseră în timpul vieții ajutor și în care ar fi trebuit recunoscut de fapt Hristos”.

Vorbind despre fidelitatea față de învățătura Bisericii Greco-Catolice, față de adevărul credinței, după exemplul și consecvența episcopilor martirizați de regimul comunist, Preasfințitul Mihai a mai spus: „E foarte important în drumul de credință să fim onești și să nu ne folosim de slăbiciunile sau păcatele noastre pentru a-l acuza pe Dumnezeu de cruzime sau severitate. Binele trebuie iubit nu fiindcă o cere „legea”, ci fiindcă este dăruit de Isus. Trebuie iubit pentru Domnul. Înainte de a acuza pe cineva, El își oferă ajutorul. Te-a precedat în pătimire și moarte, pe care le-a trăit tocmai pentru a le învesti de un sens nou în favoarea ta. Judecata este, de aceea, o cutremurătoare constatare a alegerilor tale. Îl vei sili pe Hristos să accepte doar ceea ce tu însuți ai ales deja să trăiești. Și fiindcă totul se joacă în prezent și în jurul libertății, merită să-i cerem lui Dumnezeu acum, în timpul vieții, să cutremure vanitatea noastră, calculele sau siguranța. Ca să nu pierdem gustul întâlnirii cu ceilalți, dar mai ales bucuria și pacea veșniciei cu El”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii toți cei prezenți au sărutat crucea și s-a întreținut cu păstorul lor, bucuroși de apropiata vizită a Sfântului Părinte Papa Francisc în România.

Parohia din Râmnicu Vâlcea este în prezent păstorită de părintele Victor Ostropel.

Știre preluată de pe episcopiabucuresti.ro