În a doua zi Paşti, la 25 aprilie 2022, Preasfinţitul Alexandru Mesian, episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Rapoltu Mare, protopopiatul de Orăştie, la invitaţia părintelui paroh Mircea Costa. Motivele principale ale acestei vizite pastorale au fost: celebrarea Sfintei Liturghii, sfințirea lucrărilor de restaurare interioară a bisericii cu hramul „Sf. Gheorghe” precum şi sfinţirea noii mese a altarului. Ultima vizită a Preasfinţitului Alexandru în această parohie au avut loc la 23 aprilie 2017 cu ocazia sfinţirii noului iconostas. Preasfinţia Sa a fost însoțit de către Monseniorul Angelo Pop, vicarul general al Episcopiei de Lugoj.
La sosirea în parohie, Preasfinţitul Alexandru a fost întâmpinat în fața bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către Părintele Mircea Costa, parohul locului de Părintele Silviu Lucian Bindea, Protopop de Orăştie şi de mai mulţi preoţi.
Ceremonia religioasă a început la orele 10.30 cu oficiul Sfinţirii apei, desfăşurat în biserică, după care a urmat binecuvântarea lăcaşului de cult prin ungerea zidurilor interioare şi a iconostasului cu Sfântul şi Marele Mir în formă de cruce şi prin stropire cu apă sfinţită.
Ceremonia a continuat cu sfinţirea noii mese a sfântului altar, în care s-a depus relicva Fericitului dr. Ioan Bălan Episcop martir greco-catolic român, fost Episcop de Lugoj și a Sfintei Appolonia Fecioară Martiră (VM).
Mons. dr. Gabriel Buboi, Rector al Colegiului „Pio Romeno” Roma a dat citire Hrisovului care a fost introdus apoi în masa Sfântului Altar.
Programul a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii care a fost pontificată de către Preasfinţitul Alexandru. Au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, Mons. dr. Gabriel Buboi, Părintele Silviu Bindea, Protopop de Orăştie, Părintele Ceciliu Micu, protopop de Deva, alături de un sobor de preoţi din protopopiatele Orăştie şi Deva.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a prezentat câteva gânduri despre patronul acestei parohii: Sfântul mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă a cărui sărbătorire s-a făcut la 25 aprilie, datorită faptului că, în acest an, ziua de 23 aprilie a coincis cu Sâmbăta Mare.
PS Alexandru a salutat prezenţa domnului deputat în Parlamentul României: Iulius Marian Firczack, a președintelui fondator al Uniunii Culturale a Rutenilor din România domnul dr. Gheorghe Firczak; a salutat pe d-l Francisc-Oscar Gal, Subsecretar de Stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, pe d-l Mircea-Călin Brândușa, Director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Hunedoara şi pe d-l: Octavian Gheorghe Roman, primarul comunei Rapoltu Mare. Nu în ultimul rând a salutat prezenţa Mons. dr. Gabriel Buboi.
În continuare, Preasfinţitul Alexandru a dat citire pastoralei Eminenței Sale, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite. În prima zi de Paști, s-a citit pastorala Preasfinţitului Alexandru în toate parohiile Eparhiei de Lugoj.
Preasfinţitul Alexandru a dăruit comunităţii greco-catolice din Rapoltu Mare un tablou cu portretele celor 12 episcopi greco-catolici români, martiri şi mărturisitori ai credinţei, care au îndurat suferinţe în închisori în timpul regimului comunist. Preasfinţitul Alexandru a spus: „osemintele fericitului dr. Ioan Bălan sunt depuse în masa altarului, astfel această biserică poartă pe lângă hramul Sf. Gheorghe şi hramul: Fericitul Ioan Bălan, Episcop Martir”.
Părintele paroh Mircea a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit Preasfinţitului Alexandru pentru interesul faţă de această comunitate. A mulţumit participanţilor: Mons. Angelo şi preoţilor care au concelebrat. A mulţumit d-lui deputat dr. Gheorghe Firczack şi oficialităților prezente. A mulţumit tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la bucuria acestui eveniment.
* * *
Parohia Rapoltu Mare este una din cele mai vechi parohii greco-catolice de pe teritoriul actual al Eparhiei de Lugoj. A luat fiinţă la anul 1733 ca filie şi a aparţinut de parohia Bobâlna. În anul 1907 a fost construită biserica parohială iar filia devine parohie.
Între 1948 şi 1990 Biserica Greco-Catolică din România a fost suprimată şi interzisă cât timp puterea comunistă a guvernat ţara prin dictatură, preoţii şi episcopii încarceraţi şi omorâţi în închisori, iar bunurile materiale confiscate de către stat.
Reluarea activităţii în această parohie s-a făcut în anul 1997. Primul preot care a asigurat serviciile religioase pentru comunitatea greco-catolică din Rapoltu Mare a fost, pr. Ceciliu Micu, actualmente Protopop de Deva. Oficiile religioase s-au ţinut pe atunci în aer liber şi în casă pe la credincioşi.
Biserica a fost retrocedată la 6 decembrie 1999. Din acel an şi până astăzi, parohia este păstorită de Părintele Mircea Costa.
Ipod. Raimondo-Mario Rupp
Sursa: episcopialugoj.ro