În Duminica Vameșului și Fariseului, la 28 ianuarie 2018, P.S. Alexandru Mesian, episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Pecica, protopopiatul de Arad, la invitaţia părintelui paroh, Jarca Miron. Motivele principale ale acestei vizite pastorale au fost: celebrarea Sfintei Liturghii şi sfinţirea noului iconostas. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, vicarul general al Episcopiei de Lugoj. La sosire, Prea Sfinţitul Alexandru fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de pr. Jarca Miron parohul locului, Pr. Vașadi Ioan paroh la Șeitin, și de primarul comunei.

Ceremonia religioasă a început cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat în biserică, după care a urmat binecuvântarea lăcaşului de cult și a credincioșilor prin stropire cu apă sfinţită, apoi ungerea cu Sfântul Mir a icoanelor de pe noul iconostas.
Sfânta Liturghie a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, vicar general, pr. Jarca Miron, parohul locului, Pr. Vașadi Ioan paroh Șeitin. Răspunsurile la sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, dirijat de doamna preoteasă Jarca.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a vorbit despre necesitatea rugăciunii, insistând asupra faptului că avem nevoie de rugăciune de calitate.
A salutat cordial autoritățile locale, a felicitat comunitatea pentru perseverența cu care frecventează Biserica și pe Pr. Jarca Miron pentru bogata activitate pastorală.

Pr. paroh Jarca a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru interesul faţă de această comunitate. A mulţumit participanţilor: Mons. Angelo şi preoţilor care au concelebrat. A mulţumit şi oficialităților locale prezente, dar și tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la acest eveniment.
La sfârșit s-a distribuit anafora și medalia miraculoasă.

Date istorice despre parohia Pecica

Parohia a fost înființată în 1923 și a funcționat într-o capelă până în 1948 când au fost confiscate bunurile Bisericii Greco-Catolice. A fost reactivată în anul 1993, iar în anul 1996 s-a cumpărat o casă cu ajutorul celor de la Kirche in Not. Casa a fost folosită ca locuință și capelă. În anul 2001 s-a cumpărat un teren în suprafață de 421 metri pătrați în vederea construirii unei noi biserici. În anul 2005 s-a sfințit piatra de temelie, iar în 11 noiembrie 2007 s-a sfințit noua biserică.
Preoții care au activat în această parohie: Pr.prot. Coprean Valeriu de pie memorie care în 1993 a reactivat parohia, Pr. Fărcaș Chișbora, Pr. Lupșac Vasile și Pr. Jarca Miron din anul 2002 până în prezent.

Pr. Gherghel Petrișor