În Duminica a XXIII-a după Rusalii, la 21 octombrie 2018, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Hunedoara (jud. Hunedoara) cu ocazia sfinţirii pietrei de temelie a noii biserici ce va purta. Este al doilea lăcaş de cult greco-catolic ce se va construi la Hunedoara după repunerea Bisericii Greco-Catolice în libertate. Prima Biserică a fost construită în anul 2010 și are hramul „Preasfânta Treime”.
La sosire, P.S. Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de pr. Micu Ceciliu, Protopop de Hunedoara-Deva şi de pr. Eugen Damian, paroh al acestei comunităţi. Copiii l-au întâmpinat pe P.S. Alexandru cu pâine, sare și flori.
Dorim să facem cunoscut faptul că biserica greco-catolică din localitatea Hunedoara confiscată de regimul comunist în anul 1948 şi dată în posesia Bisericii Ortodoxe Române, nu ne-a fost încă retrocedată. Cu toate că parohia ortodoxă din localitate are propriul lăcaș de cult, aceasta refuză retrocedarea lăcașului de cult greco-catolic.
Ceremonia a început la orele 10:00 cu Sf. Liturghie, apoi a urmat de sfinţirea locului de biserică, a credincioşilor şi a pietrei de temelie a noii biserici şi implantarea crucii.
La Sfânta Liturghie Arhierească, alături de P.S. Alexandru au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, pr. Prot. Micu Ceciliu, pr. Eugen Damian, pr, Didi Nicolae și Pr. Pașcu Vasile.
În cuvântul de învățătură, P.S. Alexandru a vorbit despre luna octombrie care este dedicată Sf. Rozar. A scos în evidență două evenimente importante din luna octombrie: la 15 octombrie 1934 a lăcrimat icoana Maicii Domnului de la Scăiuș, iar în urmă cu 70 de ani, la 28 octombrie 1948, a avut loc arestarea tuturor episcopilor greco-catolici din România. Toți cei șapte episcopi au murit în închisoare ca martiri pentru credință. A făcut o asemănare între Patimile Domnului nostru Isus Cristos și suferința provocată Bisericii Greco-Catolice din România de regimul ateo-comunist. „Biserica care este Trupul Mistic al lui Isus Cristos a fost condamnată la moarte. Înmormântă timp de 41 de ani, în decembrie 1989 a înviat!”. Fiind și duminica în care sărbătorim misiunile, a scos în evidență partea misionară a Bisericii.
La finalul ceremoniei, pr. paroh Eugen Damian a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru acest deosebit eveniment. A mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru, a mulţumit credincioşilor din parohie şi celor veniţi din localităţile învecinate.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă.
Biroul de presă eparhial