De sărbătoarea „Sf. Ilie Tesviteanul”, la 20 iulie 2018, Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Dobreşti, Protopopiatul de Lugoj. Este cea de a III-a vizită pe care PS Alexandru o face în această parohie, ultima vizită pastorală a avut loc la 06 martie 2016. Scopul vizitei a fost marcarea împlinirii a 160 de ani de la întemeierea parohiei, dar și sfințirea lucrărilor făcute de la ultima vizită: amplasarea unei cruci în fața bisericii, împrejmuirea cu gard și înfrumusețarea locului prin plante ornamentale.
La sosire, Prea Sfinţitul Alexandru a fost întâmpinat de pr. Teodor Baba, Protopop de Lugoj, de pr. Olariu Cristian, administrator parohial al locului, de un sobor de preoţi şi de numeroşi credincioşi, cu tradiţionala pâine şi sare precum şi cu buchete de flori. Primarul comunei Bara, de care aparţine satul Dobreşti, D-l Ing. Ioan Lăzărescu i-a urat Înaltului Ierarh bun venit în mijlocul comunităţii.
Sfânta Liturghie arhierească a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: rvs. pr. protopop Teodor Baba, Pr. Inocenţiu Lung, paroh la Coştei Pr. Robert Trubiansky, paroh la Păru; Pr. Neiconi Ovidiu, paroh la Ohaba-Forgaci şi pr. Cristian Olariu, administrator parohial al locului.
În cuvântul de învățătură, P.S. Alexandru s-a referit la textul evangheliei sărbătorii. În continuare, Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva momente din istoria parohiei. A salutat oficialitățile locale prezente, pe credincioşii acestei binecuvântate parohii şi pe credincioşii veniţi din împrejurimi: Coştei, Păru, Balinţ şi Lugoj. Astfel biserica a fost neîncăpătoare.
D-l primar Ioan Lăzărescu a rostit un cuvânt prin care a adresat mulţumiri Prea Sfinţitului Alexandru pentru vizita în satul Dobreşti și tuturor credincioşilor ce au luat parte la eveniment.
* * *
Localitatea Dobreşti este binecunoscută în România, fiind locul de naştere al Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Parohia greco-catolică din Dobrești a luat fiinţă la anul 1858. În anul 1903, în Dobreşti erau 453 de credincioşi greco-catolici şi 176 de credincioşi de confesiune ortodoxă. Capela şi casa parohială greco-catolică din Dobreşti au fost lăsate în paragină după anul 1948, odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice. Clădirea a fost demolată în anul 2010 deoarece era într-o stare avansată de degradare, pe acel loc construindu-se o nouă biserică, de dimensiuni mici, pentru a corespunde nevoilor acestei comunităţi. Sfinţirea locului de biserică a avut loc la data de 20 februarie 2010. Într-un timp relativ scurt de cinci luni, biserica a fost terminată, astfel la 18 iulie 2010 a avut loc sfinţirea acestei biserici.
Toate spre mai mare mărirea lui Dumnezeu!
Biroul de presă eparhial