Duminică, 10 decembrie 2017, a fost o zi de mare bucurie și sărbătoare, zi a Învierii la fel ca fiecare duminică de peste an, dar și serbare de hram pentru credincioșii din loc. Chinteni (situată în apropiere de Cluj-Napoca), păstorită de către pr. Traian Cîmpian, care îndeplinește și funcțiunea de secretar al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”. Serbarea hramului celebrată în prima duminică după sărbătoarea Sfântului Nicolae, bunul sfânt căruia i-a fost închinată biserica (binecuvântată la Chinteni în 2009), a fost prilejul pentru o vizită pastorală a Episcopului de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.
Mulți preoți au participat la Sfânta Liturghie ce a stat în centrul momentelor de comuniune: pr. vicar cu preoții Marius Cerghizan, pr. consilier Adrian Avram, pr. Daniel Tintelecan, directorul Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, pr. Cristian Arinel Sabău, protopop de Cluj I, pr. Bogdan Teglaș din Cluj-Napoca, pr. Florin Pop de la parohia Florești, pr. Grigore Cîmpean de la parohia Vima Mică, Maramureș, pr. ceremonier Florin Isac. Au ajutat la celebrare diaconii Manu Gabriel și Marius Cîmpean. Rugăciunea a fost înălțătoare prin participarea Corului „Vox Lucis” al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” dirijat de sora Lucia din comunitatea clujeană a Surorilor Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare”. Corul a dat răspunsurile liturgice și prezentat, la final, un frumos concert de colinde, solistă la flaut fiind o micuță elevă din ciclul primar al liceului, Sara Morar.
În cuvântul de învățătură, s-a meditat Evanghelia duminicii 27-a după Rusalii, a „vindecării femeii gârbove” (Lc 13,10-17), în care mai marele Sinagogii s-a mâniat pe gestul lui Isus, pentru că, vindecând femeia gârbovă, a încălcat legea care spune că în ziua de Sabat nu se fac minuni și vindecări. Preasfinția Sa a subliniat: „Dar există o lege care este mai presus de orice lege și aceea este legea carității, legea iubirii. Atunci când o viață este în pericol, trebuie salvată viața indiferent ce spun legile. Isus ne învață triumful carității asupra legii. Legea are scopul de a sluji omului, este pentru om și nu omul pentru lege. O lege care nu slujește viața este o lege nedreaptă, antisocială. Isus ne învață legea supremă: a-L iubi pe Dumnezeu și a-l iubi pe aproapele. De aceea, scena se termină în bucurie, toată lumea se veselește de vindecarea femeii gârbove timp de 18 ani. Este o bucurie generală a celor care au văzut lucrând harul Spiritului Sfânt.”
Preasfinția Sa a încheiat sintetizând învățătura mesajului evanghelic pentru noi, cei de azi: „în primul rând, această pildă ne învață să nu uităm că suntem oameni: suntem creaturile lui Dumnezeu, meniți să stăm drepți și să privim în sus, spre Dumnezeu. Să nu ne lăsăm gârboviți de cele pământești, să lăsăm la o parte grija cea lumească, averea, puterea și plăcerea – principalele rădăcini ale răului. Să nu ne lăsăm gârboviți de lume, să nu uităm că omul a fost creat pentru Dumnezeu, nu pentru o bunăstare aici pe pământ – aici viața este limitată, dincolo este nelimitată. Dar de modul în care trăim viața aceasta depinde viața viitoare. Există o strânsă legătură între cele două. De aceea Isus ne învață astăzi să știm să ne aplecăm și la necesitățile, bolile, lipsurile celuilalt pentru a împlini legea supremă, a iubirii și a ne dobândi mântuirea.”
După Sfânta Liturghie, pr. Traian i-a oferit Preasfințitului Florentin un dar, ca semn de mulțumire, o cruce de binecuvântare și un Rozariu împletit, prin care „să poarte în rugăciunile sale și această parohie”. Părintele a mulțumit credincioșilor care au contribuit la pregătirea sărbătorii. O mulțumire specială a adresat și primarului Lucia Suciu, pentru tot sprijinul pe care îl acordă parohiei și i-a oferit o amintire, o icoană a Sfintei Fecioare Maria. Luând cuvântul, PS Florentin a cerut tuturor celor de față să țină un moment de reculegere în memoria celui care a fost „marele român și marele om de stat, Regele Mihai”, pentru a cărui veșnică odihnă s-au ridicat rugăciuni la Sfânta Jertfă Liturgică.
În continuare, Preasfinția Sa a reamintit faptul că „ne aflăm în anul Centenarului consacrării episcopale a Episcopului Iuliu Hossu și în anul centenarului Marii Uniri. Să ne amintim de acela care a citit rezoluțiunea Adunării Naționale la Alba Iulia, pe Câmpul lui Horia, adăugând cuvintele pe care am dorit să le păstrăm și noi în sufletele noastre: «de acum, o singură țară, România, una și nedespărțită, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și credința poporului său». Să nu uităm «dreptatea lui Dumnezeu și credința poporului» la fundamentul țării noastre”, a îndemnat Ierarhul, adăugând: „ne amintim cu pioșenie de Cardinalul nostru Iuliu Hossu, pe care sperăm să îl vedem cât de curând ridicat la cinstea altarelor, ca martir și mărturisitor al credinței în timpul regimului comunist”.
Preasfinția Sa a oferit și câteva semne de recunoștință și apreciere, mai întâi doamnei primar, mulțumind pentru buna colaborare și pentru participare și, totodată, a oferit diploma și medalia omagială „Iuliu Hossu” pr. paroh Traian Cîmpean. A mulțumit și preoților care au început drumul parohiei greco-catolice din Chinteni, reînființată în 1996 și condusă în primii pași de pr. Ioan Mătieș și păstorită apoi, timp de 14 ani, de pr. Adrian Avram, prezent împreună cu întreaga familie, la momentul sărbătoresc. Un moment minunat a fost la final, când PS Florentin a chemat în față toți copilașii, nu puțini: au rostit împreună câteva rugăciuni, după care copiilor le-au fost împărțite pachete cu dulciuri, mijlocite pentru ei chiar de Sfântul Nicolae.