În duminica a XX-a după Rusalii, 07 octombrie 2018, P.S. Alexandru Mesian s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Bârzava, Protopopiatul de Arad, la invitaţia Pr. Paroh Ceauș Gabriel și a consiliului parohial. Aceasta este a patra vizită pastorală pe care P.S. Alexandru o face în Parohia Bârzava în cei 24 ani de episcopat ai Prea Sfinţiei Sale.

La sosire, Prea Sfinţitul Alexandru a fost întâmpinat de pr. Ceauș Gabriel, parohul locului; pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad; de pr. Vereș Mihai, preot pensionar, şi de numeroşi credincioşi cu tradiţionala pâine şi sare precum şi cu buchete de flori. Primarul comunei Bârzava, D-l Gabriel Faur i-a urat Înaltului Ierarh bun venit în mijlocul comunităţii.

Sfânta Liturghie arhierească a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad; de pr. Vereș Mihai, preot pensionar și pr. Ceauș Gabriel, parohul locului

În cuvântul de învățătură, P.S. Alexandru a vorbit despre luna octombrie care este dedicată Sf. Rozar. Chiar astăzi, 07 octombrie 2018, este sărbătorea Sf. Maria Regina Sfântului Rozar. A scos în evidență două evenimente importante din luna octombrie: la 15 octombrie 1934 a lăcrimat icoana Maicii Domnului de la Scăiuș, iar la 28 octombrie 1948 a avut loc arestarea tuturor episcopilor greco-catolici din România. Toți cei șapte episcopi au murit în închisoare ca martiri pentru credință.

În continuare, Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva momente din istoria parohiei, iar în final a făcut o paralelă între învierea fiului văduvei din Nain și învierea Bisericii Greco-Catolice.

Părintele paroh a mulţumit P.S. Alexandru pentru această vizită A mulțumit de asemenea domnului primar și reprezentanţilor autorităţilor locale, şi numeroșilor credincioşilor prezenţi la vizita în parohia lor a Prea Sfinţitului Părinte Episcop Alexandru.

După Sfânta Liturghie, P.S. Alexandru împreună cu toţi invitaţii s-au deplasat apoi la o agapă frăţească organizată la Căminul Cultural din sat.

***

Noua biserică din Bârzava a fost construită în anul 1928. La 1 decembrie 1948, odată cu desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de către regimul ateo-comunist, această biserică a fost confiscată.

După anul 1989 când Biserica Greco-Catolică și-a primit libertatea, în această biserică au slujit : Pr. Chișbora Nistor, Pr. Farcaș Radu, Pr. Ardelean Oltean, Pr. Liț Damian, Pr. Cristian Micu, Pr. Petrovan Florin, iar în prezent slujește Pr. Ceauș Gabriel care păstorește și comunitatea din Belotinț. Pr. Gabriel Ceauş, s-a născut la 17 august 1972 în Timişoara. A fost hirotonit preot la 14 octombrie 2012.

Toate spre mai mare mărirea lui Dumnezeu!

Biroul de presă eparhial