Duminică, 23 iunie 2024, în Sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt – Rusaliile, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, s-a aflat în parohia Tihău, protopopiatul Ileanda, în mijlocul comunității de credincioși păstorite de pr. Ioan Puie. Preasfinția Sa Claudiu a fost întâmpinat de paroh, de pr. Adrian Avram, protopop de Ileanda, și de ceilalți preoți care au luat parte la celebrare. Copii în port popular au oferit Ierarhului pâine și sare, semne ale ospitalității.

În prima parte a programului zilei de sărbătoare, Preasfinția Sa Claudiu a binecuvântat crucea amplasată în fața bisericii, precum și exteriorul bisericii după ce au fost efectuate lucrări de renovare. Biserica parohială cu hramul „Coborârea Spiritului Sfânt”, este ctitorie a pr. Nicolae Both și a pr. Ioan Călin Bot – în prezent, Preasfinția Sa Ioan, Episcop de Lugoj, originar din această localitate – și a fost sfințită de către Preasfinția Sa Florentin, la 28 septembrie 2003.

În continuare, a fost celebrată Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Coborârea Spiritului sfânt”, această celebrare marcând și serbarea de hram pentru comunitatea din Tihău. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Angeli” al Catedralei episcopale „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca; diaconi, subdiaconi și studenți seminariști din Cluj-Napoca au ajutat la altar. În momentul rânduit din timpul Sfintei Liturghii, după ce au făcut profesiunea de credință, trei copilași au primit pentru prima oară Trupul și Sângele Domnului din mâna Ierarhului.

***

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a vorbit despre marea Sărbătoare a Coborârii Spiritului Sfânt, cu mențiunea că, în această zi, biserica din Tihău a devenit catedrală: pentru că în marile sărbători Episcopul celebrează în Catedrală, dar acum este o excepție, deoarece a ales să răspundă invitației pr. paroh și să participe la celebrarea din Parohia Tihău. „Îi mulțumesc Domnului și părintelui paroh pentru invitație. E o zi binecuvântată și astăzi este ziua de naștere a fiecăruia dintre noi, și a noastră, a tuturor, ca Biserică. Vă aduceți aminte că Isus, atunci când se înalță la Cer, le spune ucenicilor să nu se îndepărteze de Ierusalim până va veni putere de sus, până Mângâietorul, Spiritul Sfânt, va coborî asupra lor. Acel moment în care Spiritul Sfânt se coboară asupra credincioșilor, asupra ucenicilor, și, de la ei, asupra noastră a tuturor, este momentul în care devenim Biserică.” Iar comuniunea care s-a creat la Rusalii rămâne aceeași și în prezent în Biserică: „În primul rând, suntem cu toții în comuniune indiferent dacă ne vedem față la față sau nu.”

A amintit că a comunicat telefonic, în zilele precedente acestei vizite, cu Preasfinția Sa Ioan, Episcopul de Lugoj, originar din această localitate, cu sora Preasfințitului Ioan, sora Ana din Congregația Surorilor Maicii Domnului, care nu au putut lua parte fizic la această celebrare, dar în acest fel au transmis salutul lor și apropierea lor în rugăciune. Preasfinția Sa Claudiu a evidențiat cât de importantă este apropierea în rugăciune și  a asigurat că îi are în rugăciune, la rândul său, pe credincioșii din Jibou, localitatea sa natală, la fel pe toți cei alături de care s-a aflat de-a lungul timpului, deoarece, prin harul Spiritului Sfânt, „Biserica de pe întreg pământul este în comuniune”. A istorisit, privind la paginile Sfintei Scripturi, cum s-a petrecut căderea în păcat a omului, cum comuniunea de la începutul Creației a fost întreruptă iar prin Domnul Isus Cristos mort și înviat pentru mântuirea neamului omenesc, în momentul în care Spiritul Sfânt coboară peste apostoli, „totul revine la comuniune” iar comuniunea constă mai ales într-o comuniune în iubire – iubirea este limbajul universal, care poate fi înțeles de toți, chiar dacă vorbesc o limbă diferită.

În lumina Spiritului Sfânt care s-a coborât din cer, Preasfinția sa Claudiu a îndemnat: „Bucuria noastră, fericirea noastră să fie deplină. Și atunci înțelegem că noi, și astăzi, și în alte sărbători, și ori de câte ori celebrăm Sfânta Liturghie, celebrăm bucuria vieții veșnice pe care am primit-o ca dar.” A adăugat: „Astăzi câțiva copilași vor primi în mod solemn Trupul și Sângele Domnului. Gândindu-ne la ei și rugându-ne pentru ei, însoțindu-i, să ne aducem aminte și de noi, de momentul în care și noi l-am primit prima dată pe Isus. Și atunci când ne spovedim, când ne cuminecăm – și câteodată poate riscăm să facem gesturile în mod automat – privind de la ei să ne aducem aminte că și noi suntem cu toții, indiferent de vârsta noastră, copiii lui Dumnezeu. Pentru Dumnezeu noi suntem niște copii care avem nevoie să creștem zi de zi, ca și ei. Și atunci, privind de la ei, în momentul în care vom primi Trupul și Sângele Domnului, să fie ca și cum l-am primit pentru prima oară, fiindcă Dumnezeu același este, tot timpul nou în sufletele noastre.”

***

La încheierea Sfintei Jertfe Liturgice, s-a făcut, conform tradiției de Rusalii, binecuvântarea spicelor – simbol al roadelor anului – care au fost apoi împărțite credincioșilor. După rugăciune, pr. paroh Ioan Puie a mulțumit, cu recunoștință, Preasfinției Sale Claudiu pentru prezența sa în mijlocul credincioșilor din Tihău și din întreg Protopopiatul Ileanda, în această zi „atât de importantă pentru parohia noastră care îl are ocrotitor și călăuzitor pe Spiritului Sfânt.” A mulțumit pentru prezență și concelebrare pr. Adrian Avram, protopop de Ileanda, pr. Jarda Nicolae și credincioșilor din Sângeorz-Băi, pr. Radu Puie cu credincioșii din parohiile Buciumi și Sângeorzu de Meseș, pr. Daniel Mureșan din parohia Dăbâca, pr. Mihai Găvră din parohia Lemniu, pr. Gheorghe Iacobhazi din parohiile Poenița și Letca, pr. Nicolae Chira din parohia Băbeni, pr. Matei Chiriloaei și credincioșilor din parohia Jibou. A mulțumit de asemenea diaconilor și teologilor prezenți la sărbătoare, Corului „Angeli” de la Catedrala „Schimbarea la Față” dirijat de prof. Angela David. A mulțumit Consiliului parohial și tuturor credincioșilor care s-au implicat la organizarea sărbătorii. A mulțumit tuturor credincioșilor veniți de la distanțe mari sau mici. În semn de recunoștință și prețuire, pr. Ioan Puie a oferit Preasfinției Sale Claudiu o icoană a Maicii Sfinte din partea comunității parohiale din Tihău.

Preasfinția Sa Claudiu, mulțumind, a spus: „Nu-mi putea face plăcere nimic altceva mai mult decât această icoană a Maicii Sfinte, pentru că în momentul în care Spiritul Sfânt se coboară din Cer, așa cum ne arată icoanele, ucenicii sunt acolo dar împreună cu Maica Sfântă, care este în mijlocul lor. Și așa să rămână Maica Sfântă și în mijlocul nostru. Noi o numim Maica noastră, și îi cântăm, și ne pregătim de pe acum pentru marea sărbătoare din 15 august, Adormirea Maicii Domnului.” A continuat: „Aș vrea să rămânem cu această imagine strâns legată de prezența Apostolilor și a Bisericii: Maica Sfântă în mijlocul lor, Maica Sfântă care se roagă împreună cu Apostolii așteptând Coborârea Spiritului Sfânt și Maica Sfântă împreună cu noi, în mijlocul nostru tot timpul… Împreună cu ea să rămânem tari în credință, în viața aceasta nu întotdeauna ușoară, câteodată dificilă, câteodată are semnul crucii, dar așa cum Maica Sfântă l-a însoțit pe Isus pe drumul Crucii, așa ne însoțește pe fiecare dintre noi, este lângă noi ori de câte ori o chemăm.”

A urmat momentul în care copilașii au fost chemați pentru a li se înmâna câte o diplomă de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie iar pr. paroh Ioan Puie le-a oferit daruri din partea comunității parohiale. La final, Preasfinția Sa Claudiu a miruit credincioșii pentru ca, și prin uleiul sfințit, să coboare asupra lor și asupra celor pentru care ei se roagă harurile Spiritului Sfânt.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept
Album foto