În a doua zi de Paști, luni, 17 aprilie 2023, Preasfinţitul Ioan, Episcop Administrator al Eparhiei de Lugoj, s-a aflat în mijlocul comunității de credincioși ai parohiei greco-catolice din Deva la Biserica Immaculata.
Este cunoscut faptul că de mai bine de 20 ani, Preasfinţitul Alexandru Mesian, de fericită amintire, a efectuat vizite pastorale anuale în marile centre şi capitale de judeţe ale eparhiei: Timişoara, Arad, Deva și Reşiţa, cu ocazia marilor sărbători.
La sosirea în parohie, episcopul a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către Pr. Vasile Micu Ceciliu – Protopop al Devei şi de preoţii din parohie.
Alături de episcop, la Sfânta Liturghie au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Pr. dr. Gabriel Buboi, Rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, Pr. Protopop Vasile Micu Ceciliu, Pr. Sorin Sabo, Pr. Petrișor Gherghel și Pr. Adrian Nicolae Didi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii „Immaculata” din Deva.
Pornind de la cuvintele îngerului „Știu că pe Isus cel răstignit îl căutați” (Matei 28,5), adresate femeilor venite la mormânt, ierarhul a făcut o analogie între chipul lui Isus cel răstignit şi chipul Bisericii care de-a lungul istoriei a fost persecutată. „Nu este plăcut să căutăm un om răstignit, un desfigurat, un mort. Asemenea lui Isus și Biserica traversează uneori etape de răstignire și de moarte. Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a avut astfel de etape, încercare, suferință, de persecuție, de aparentă moarte” a spus ierarhul. Însă, condiția întâlnirii cu Isus cel înviat este căutarea lui Isus cel răstignit.
Episcopul a oferit trei răspunsuri în ceea ce priveşte modul în care oamenii pot verifica dacă au atitudinea căutării, care este condiția găsirii lui Isus.
- Un prim răspuns este neabandonarea, adică frecventarea Bisericii. „Adu-ți aminte să sfințești ziua Domnului” (Cf. Ieşire, 20,8).
- Al doilea răspuns este perseverența în fața diferitelor ispite care încearcă să ne îndepărteze de Biserică, de comunitate, de parohie, de slujitorii ei.
- Ceea ce ne ține însă pe drumul căutării lui Isus este iubirea ce a rămas în suflet, amintirea celor trăite cu Isus, alături de El; acesta este un har.
Căutarea celui mort de către femeile mironosițe în dimineața învierii, alergarea, lacrimile, sunt răsplătite în mod neașteptat și minunat prin întâlnirea cu Isus cel Înviat. Cine și-ar putea imagina fericirea întâlnirii Magdalenei, a celorlalte femei și a ucenicilor cu Isus viu, biruitorul morții?!
În continuare, ierarhul a vorbit despre „mormântul” lui Isus care, în mod simbolic, se află în fiecare biserică; este sfântul altar, piatra altarului, care a fost unsă cu sfântul şi marele mir, în care s-au aşezat sfintele moaște și care a fost îmbrăcată precum se îmbracă o persoană vie. Pe piatra altarului se celebrează Sfintele Taine dătătoare de viață. Aici, în biserici venim să-l întâlnim sacramental pe Isus cel înviat.
„Dinamica din evanghelii se repetă în istoria Bisericii, în zilele și viețile noastre: căutare, piedici, ispite, roluri de împlinit asemenea femeilor binevestitoare și asemenea ucenicilor, purificare, rugăciune, iluminare și întâlnire cu Isus înviat” – a spus episcopul în încheierea cuvântului său.
Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă.
Text: Raimondo-Mario Rupp
Fotografii: Raul Man
Sursa: episcopialugoj.ro