Este cunoscut faptul că de aproape 20 ani, există o tradiție pentru Eparhia de Lugoj, ca Episcopul eparhial să efectueze vizite pastorale anuale în marile centre şi capitale de judeţe ale eparhiei: Deva, Reşiţa, Timişoara şi Arad, cu ocazia marilor sărbători.

Datorită contextului creat de pandemia COVID-19, Vizita pastorală de anul trecut nu s-a efectuat.

Astfel, în a doua zi de Paşti, la 3 mai 2021, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj s-a aflat în vizită pastorală la Deva în parohia „Imaculata”. Noutatea din acest an a constat în faptul că, tradiţionala vizită pastorală a fost efectuată împreună cu Episcopul auxiliar al Eparhiei de Lugoj, Preasfinţia Sa Ioan Călin Bot. Preasfinţiile Lor au fost însoţiti de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj.

La sosire, cei doi ierarhi împreună cu Mons. Angelo s-au recules la mormântul Rvs. pr. Emil Puni S.J., din curtea bisericii.

Alături de Preasfinţiile Lor Alexandru şi Ioan, la Sfânta Liturghie au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop Vicar general, Pr. Vasile Micu Ceciliu – Protopop al Devei, Pr. Adrian Nicolae Didi – paroh de Turdaş, Pr. Sorin Sabo, paroh Deva I și Pr. Petrișor Gherghel, paroh Deva II. Răspunsurile au fost oferite de corul bisericii „Imaculata” din Deva.

Sărbătoarea din acest an s-a desfăşurat conform normelor impuse de autorități pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19. Astfel în spaţiul interior s-a păstrat distanţarea fizică şi purtarea măştii.

„Iubiţi credincioşi” a subliniat Preasfinţitul Alexandru în Cuvântul Său, „Învierea lui Cristos este sărbătoarea cea mai mare a tuturor creștinilor. Este sărbătoarea care uneşte pe toţi oamenii din toate timpurile. Este cea mai mare sărbătoare pentru că prin jertfa de pe Cruce, Cristos ne izbăvește de păcat iar prin Învierea Sa ne deschide accesul la o nouă viață: viaţa veşnică; Adevărul a învins minciuna. Nu moartea are ultimul cuvânt ci învierea și viața”.

Cristos înviat este principiu și izvor al învierii noastre viitoare: „Cristos a înviat din morţi, fiind începătură (a învierii) celor adormiţi. … Căci, precum în Adam toţi mor, aşa şi în Cristos toţi vor învia” (1Cor. 15,20 și 22).

În încheiere, Preasfinţitul Alexandru a adresat tuturor credincioşilor să petreacă în continuare Sărbătorile pascale cu sănătate, bucurii şi cu multe haruri de la Isus Cristos cel înviat cel morți.

Părintele paroh Sorin Sabo a mulţumit celor doi ierarhi pentru vizită precum şi preoţilor concelebranţi şi credincioşilor pentru participare.

Biroul Eparhial de Presă