Sâmbătă, 22 octombrie 2022, Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, împreună cu Preasfinția Sa Ioan Călin Bot, Episcop Auxiliar de Lugoj, au efectuat o vizită pastorală în parohia Bocsig, Protopopiatul de Chişineu-Criş.

La sosire, cei doi episcopi au fost întâmpinaţi în faţa bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de Părintele Gheorghe Tomoioagă, parohul locului, de Părintele Vasile Dănuţ Ciuban, Protopop de Chişineu-Criş de doamna Felicia Teodora Abrudean, primarul comunei Bocsig, precum şi de credincioşi. Copiii le-au oferit ierarhilor buchete de flori.

Programul a început cu rugăciunea sfântului Rozar, apoi a urmat Sfânta Liturghie Arhierească. Alături de Preasfinția Sa Alexandru și Preasfinția Sa Ioan au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general, pr. protopop Dănuţ Ciuban, pr. protopop Silviu-Lucian Bindea; pr. dr. Marius Furtună-Grigore, rectorul Seminarului teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului teologic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, pr. Alin Vara, Vicerectorul seminarului din Oradea, alături de mai mulţi preoţi din protopopiatele de Chişineu-Criş, Arad, Timişoara Reşiţa, Oraviţa şi Deva. Răspunsurile au fost date de corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic orădean, dirijat de maestrul Radu Ioan Mureșan.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a prezentat câteva aspecte privind figura Servei lui Dumnezeu, Rafila Găluţ care a trăit în această parohie. De-asemenea a subliniat importanţa procesului de beatificare al servei lui Dumnezeu, Rafila Găluţ, care în acest moment se află în desfăşurare la Roma. A făcut o paralelă între modelele de sfinţenie ale Fericiţilor Episcopi martiri români care şi-au dat viaţa pentru credinţă ca martiri şi modelul de sfinţenie pe care l-a trăit Serva lui Dumnezeu, Rafila Găluţ. „Pentru noi, Serva lui Dumnezeu, Rafila Găluţ ar fi un model de trăire a vieţii spirituale aşa cum cei şapte Fericiţi Episcopi martiri sunt modele de credinţă în Isus Cristos şi Biserica Sa, Una, Sfântă, Catolică şi Apostolică”, a spus PS Alexandru.

Preasfinţitul Alexandru a subliniat importanţa pe care autorităţile locale o oferă cultelor religioase. Preasfinţia Sa a mulţumit pr. paroh Gheorghe Tomoioagă paroh la Bocsig pentru osteneala depusă.

Părintele paroh Gheorghe Tomoioagă a mulţumit Preasfinţitului Alexandru pentru grija părintească ce o are faţă de comunitatea din Bocsig. A mulțumit oficialităților locale prezente: d-nei primar Felicia Teodora Abrudean și respectiv, Consiliului Local pentru participarea la serviciile religioase.

După Sfânta Liturghie, s-a plecat în procesiune spre cimitirul din sat aflat la aproximativ un km distanţă, unde la mormântul Rafilei Găluţ, s-a oficiat un Parastas pentru sufletul Servei lui Dumnezeu şi pentru toți cei înmormântaţi în acel cimitir.

Text: Raimondo-Mario Rupp; fotografii: Raul Man.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept