De la punerea în libertate a Bisericii Române Unite, clerul şi credincioşii din Valea Jiului şi din protopopiatele învecinate, participă în fiecare an la pelerinajul marian de la Brădet-Câmpul lui Neag. Acest pelerinaj ajuns la a XXXII-a ediţie, se ţine anual în luna august în duminica de după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. În mod excepţional, pelerinajul din acest an s-a ţinut în ziua de 27 august.

Primul punct al pelerinajului a fost celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti în parohia Pui. Alături de episcop au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, pr. Adrian Nagy protopop de Lupeni şi paroh de Uricani, pr. Doinel Preda, Protopop de Haţeg, pr. Vasile Solomon paroh la Petroşani, pr. Daniel Solomon paroh la Tuştea, pr. Dorin Szilvester paroh la Bărbăteni, pr. Leonard Bulzan paroh la Vulcan şi pr. Nicuşor Poroabă, paroh la Pui. La Sfânta Liturghie au luat parte d-l Tiberiu Victor Stoica, primarul comunei Pui şi d-l Cristian Merişanu, primarul oraşului Vulcan.

Tema pe care Preasfințitul Ioan a abordat-o în cuvântul său de învățătură a fost: „Credința în viața veșnică. Dorința după viața veșnică. Ce fac pentru viața veșnică?” Pornind de la câteva afirmaţii pe care Isus ni le-a lăsat cu privire la viaţa veşnică, ierarhul a scos în evidenţă că a crede sau a nu crede în viața veșnică, a ignora existența ei, a amâna preocuparea legată de aceasta ține de fiecare dintre noi. Cele legate de viața veșnică sunt anunțate de Isus, sunt studiate de teologi; ele nu pot fi trăite decât după „nașterea” din nou prin moarte. Isus ne-a cerut adesea să credem, să-L credem pe cuvânt.

În privinţa efortului pe care omul îl depune în această viaţă pentru dobândirea vieţii veşnice, episcopul a subliniat câteva lucruri pe care Isus i le-a cerut tânărului:

  • «„să știe poruncile, și să le păzească”; Iată lucrul pe care-l cere Dumnezeu Creatorul, creaturilor sale. Poruncile sunt proiectul după care omul a fost făcut să „funcţioneze” bine.

 „Prin legile tale, toate și azi sunt în ființă”, scrie Psalmul 118,91. După cum legile creației o țin pe aceasta în existență și echilibru, la fel legile spirituale, poruncile divine prin respectarea lor țin în existență și echilibru viața creștinului.

  • „să-și vândă averea”, să facă niște schimburi, transferuri, să ofere ceva material pentru a primi ceva spiritual; făcând un bine material omul transferă în viața veșnică un „capital”, merite pe care Dumnezeu le va răsplăti, cum sunt: jertfa celibatului, timpul oferit rugăciunii, energia, munca pentru cauza Bisericii, faptele bune, – toate aceasta sunt un „capital” transferat în ceruri, pe care îl vom regăsi acolo.
  • Să-i „Urmeze Lui”: să privească la El, la valorile Sale, la ce Isus a iubit, la comportamentul Lui ca model de urmat».

În Încheiere, ierarhul a spus că Împărăția cerurilor este o descoperire, oferind citatul de la Matei 13,44: „Împărăţia cerurilor este asemenea comorii ascunse într-un ogor, pe care un om, găsind-o, o ascunde şi, plin de bucurie, merge şi vinde tot ce are şi cumpără ogorul acela.”

Episcopul şi-a exprimat bucuria frumoasei colaborări între parohiile romano-catolică și greco-catolică din Pui. În acest moment Sfânta Liturghie se celebrează în biserica romano-catolică din localitate.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Nicuşor Poroabă, parohul locului a mulțumit lui Dumnezeu, episcopului, preoţilor concelebranţi, autorităţilor locale prezente şi tuturor celor care s-au ocupat de pregătirea acestei vizite.

După Sfânta Liturghie din parohia Pui, s-a plecat spre Câmpul lui Neag unde se află cele două statui; una mai nouă, reprezentându-L pe Mântuitorul Isus și alta, reprezentându-o pe Maica Domnului de la Lourdes, statuie care fost adusă cu mari sacrificii de la Lourdes acum 110 ani.

Înainte de a se ajunge la Câmpul lui Neag, la Uricani a fost sfinţită o nouă troiţă, care a fost realizată de sculptorul Nicolae Stoi, credincios greco-catolic din Uricani. Preasfinţitul le-a spus credincioșilor că faptul de a construi biserici, a ridica troițe sau alte reprezentări sacre este un mod de a spune: „Doamne noi vrem să stai cu noi, Dumnezeul nostru, Isuse, Mama lui Isus.”

La pelerinajul de la Câmpul lui Neag au participat din partea autorităților locale, dl. Dănuț Buhăescu, primarul oraşului Uricani. De-asemenea au participat credincioşi din Petroşani, Uricani, Vulcan, Lupeni şi Bărbăteni.

***

Statuia Maicii Domnului de la Câmpul lui Neag este o copie a statuii Maicii Domnului de la Lourdes. A fost adusă de preotul Ştefan Berinde şi soţia lui Maria, în anul 1913. De atunci şi până la desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, credincioşii din Valea Jiului au venit în fiecare an în pelerinaj în acest frumos cadru natural unde se află statuia. Aceasta s-a păstrat ca o minune în vremea regimului comunist. În anul 1977 a fost restaurată de părintele Ştefan Dănilă. Statuia, este fixată pe o stâncă înaltă la marginea localităţii. Imediat după anul 1989, s-a reluat tradiția pelerinajelor la Câmpul lui Neag. În acelaşi loc numit generic „Brădet” din cauza amplasării acestuia în jurul unei păduri de brazi, se găseşte şi o cruce monumentală ridicată la 8 noiembrie 1895 de către părintele greco-catolic Constantin Stanciu în memoria eroilor locali căzuţi în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878).

Înainte de construirea celor două biserici: la Uricani (2008) şi respectiv Petroşani (2010), în apropierea Grotei se celebra şi Sfânta Liturghie. Astăzi în acest loc Sfânt se rostesc doar rugăciuni şi devoţiuni iar Sfânta Liturghie se celebrează în una din bisericile din protopopiatul de Lupeni.

Raimondo-Mario Rupp