Există o tradiție în Eparhia de Lugoj ca Episcopul eparhial să efectueze vizite pastorale anuale în marile centre și capitale de județe ale eparhiei: Deva, Reșița, Timișoara și Arad, cu ocazia marilor sărbători. Conform acestei tradiții, a doua zi de Crăciun, episcopul vizitează una din bisericile aflate în orașul Arad unde sunt mai multe parohii.

În acest an, în a doua zi de Crăciun, la 26 decembrie 2023, Preasfințitul Ioan s-a aflat în vizită pastorală în Parohia „Sfânta Treime” din comuna Vladimirescu, în apropiere de Arad.

La sosire ierarhul a fost întâmpinat în fața bisericii de către pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad, de pr Ioan Oltean Ardelean, parohul locului, de un sobor de preoți din protopopiat și de dl. Mihai Mag, primarul comunei Vladimirescu.

Alături de ierarh la Sfânta Liturghie au concelebrat: pr. Angelo Narcis-Pop, Vicar general, pr. Radu Vorindan, protopop de Arad, pr Ioan Oltean Ardelean, parohul locului, pr. Gabriel Ceauș, paroh la Bârzava, Gheorghe Traian Ardelean, paroh la Periam, Ilie Tomoiagă, paroh la Cărpiniș, pr. Pavel Orb, paroh la Şiria, Pr. Marcel Tarce, paroh la Cruceni pr. Vasile Pascu, paroh la Ghelari, și pr. Ovidiu Crișan, administrator parohial la Capela „Bunavestire” din Arad.

În cuvântul de învățătură, episcopul a vorbit despre Preasfânta Fecioară Maria, Mama lui Isus în contextul episodului evanghelic al fugii în Egipt. Pornind de la întrebarea: cum o fi trăit Preasfânta Maria, Crăciunul acelor vremuri, ierarhul a prezentat trei aspecte.

  • În primul rând pericolul și îngrijorarea în călătorii pe care Sfânta Familie le-a făcut pe traseul Nazaret-Betleem-Egipt-Nazaret. Ocrotită de Sfântul Iosif, Preasfânta Fecioara Maria urma cu prudență semnele pe care Providența le trimitea Sfintei familii. În ciuda vicisitudinilor, ea era încrezătoare în lucrarea lui Dumnezeu.
  • Un alt aspect: misterul. Este imposibil ca Maria să nu fi fost tainic şi eficient pregătită personal de Dumnezeu, şi dincolo de ceea ce este cunoscut din Scripturi în vederea misiunii sale de Mamă a Fiului lui Dumnezeu. Ea cunoștea mai bine decât oricine lucrarea minunată a lui Dumnezeu în viața sa și prin ea în ceea ce numim istoria mântuirii, păstrând multe taine ”și meditându-le în inima sa” (cf. Luca 2, 51).
  • Al treilea aspect: bucuria. În imnul Magnificat, la întâlnirea cu Elisabeta are loc o nestăvilită revărsare a sentimentelor sale. Maria a spus: „Sufletul meu îl preamărește pe Domnul și spiritul meu se bucură în Dumnezeu, Mântuitorul meu” (Luca 1, 46-47).

„Ce face experiența Mariei cu adevărat unică este absența cu desăvârşire a păcatului în viața sa” a spus ierarhul. „În viața și experiența ei, lipsesc reziduurile, umbrele, deruta și teama pe care păcatul le lasă în sufletele noastre. Astfel, trăirea bucuriei Mariei este unică”.

„Și la un moment dat”, a continuat episcopul, „viața Mariei, Mama lui Isus, și viețile fiecăruia dintre noi se fixează fără a mai putea adăuga sau scoate ceva din propria istorie”. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să reflecteze la propria viață, subliniind că atunci când ne vine vremea să plecăm din această viață, tot ceea ce am trăit rămâne fixat ca o mare fotografie.

Privindu-ne viețile din perspectiva eternității înapoi spre timp, episcopul a lansat întrebări esențiale: „Ce vom aprecia în ele? Momentele în care am fost temători sau în care am fost curajoși? Cele în care am fost zgârciți cu Dumnezeu sau generoși?” Prin aceste întrebări, el a deschis ușa unei reflecții profunde asupra sensului vieții și a alegerilor noastre.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Protopop Radu Vorindan a dat citire Diplomei aniversare conferită de către Preasfințitul Ioan, părintelui paroh Ioan Oltean Ardelean cu prilejul aniversării a 30 de ani de preoţie Ierarhul i-a oferit pr. paroh o cruce pectorală în semn de apreciere şi recunoştinţă.

Părintele Ioan Oltean a mulțumit lui Dumnezeu, episcopului pentru vizită, preoţilor concelebranţi, oficialităţilor locale şi tuturor celor care s-au ocupat de pregătirea acestei vizite.

Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă.

Raimondo-Mario Rupp