În a treia zi de Crăciun, la 27 decembrie 2023, Preasfinţitul Ioan, episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în Parohia „Pogorârea Spiritului Sfânt” Turdaş, protopopiatul Hunedoara – Deva.

La sosire, ierarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către pr. Micu Ceciliu, Protopop de Hunedoara – Deva, de către pr. Alexandru Claudiu Gînța, administrator parohial şi de alți preoţi invitaţi.

Alături de ierarh, la Sfânta Liturghie au slujit: pr. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. Protopop Ceciliu Micu, pr. Silviu-Lucian Bindea, Protopop de Orăştie şi pr. Alexandru Gînţa, administrator parohial.

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Arhidiacon Ștefan, primul martir al Bisericii creștine, tema cuvântului de învățătură a ierarhului a fost: Cum este posibil ca om să-ți dai viața pentru Hristos?

Episcopul a subliniat că martiriul este alcătuit, în primul rând, din cunoaștere și convingere. „Sfântul Ștefan cunoaște nu doar istoria Vechiului Testament și istoria mântuirii, ci o interpretează în lumina învățăturii lui Isus. El este convins că Isus este Fiul lui Dumnezeu: „În Hristos sălășluiește trupește toată plinătatea dumnezeirii.” (Coloseni 2,9).

În al doilea rând, ierarhul a explicat că martirul este însoțit de har. Harul este ajutorul și puterea lui Dumnezeu ajunsă la om, lucrând în el. Cu ajutorul harului primit de la Dumnezeu, omul poate face lucruri de care natura nu este capabilă.

Un alt element al martiriului este „vederea”. Sfântul Ștefan a spus: „Iată, văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu!” «Ce presupune o astfel de viziune?! Ce forțe nebănuite descătușează și aduce? La vederea „cerurilor deschise” de ce poate deveni capabil un biet om; de ce alegeri, de ce decizii?! …» – a subliniat ierarhul.

Predica a evidențiat că martiriul îl oglindește pe Isus Hristos. Sfântul Ștefan, pe când era bătut cu pietre se ruga și spunea: „Doamne, Isuse, primește spiritul meu!” Și, îngenunchind, a strigat cu glas mare: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta! Și zicând acestea, a murit”. Modul în care întâiul martir al Bisericii și-a dat viața urmează îndeaproape modul în care a murit Isus însuși: iertând și încredințându-se Tatălui.

Ierarhul a mulțumit la finalul slujbei atât părintelui Adrian Nicolae Didi pentru slujirea timp de 20 de ani în Parohia Turdaș, cât și părintelui Alexandru Claudiu Gînța pentru preluarea slujirii în această parohie.

Părintele Alexandru a mulțumit lui Dumnezeu, episcopului pentru vizită, preoţilor concelebranţi şi tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestei vizite.

La final, o formaţie de căluşari din Mărtineşti, l-a colindat pe episcop şi pe credincioşi. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă.

Raimondo-Mario Rupp