La invitaţia părintelui paroh Paul Frațilă, de sărbătoarea „Bunei Vestiri”, 25 martie 2024, preasfinţitul Ioan a fost într-o vizită pastorală în Parohia Greco-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit” Toteşti din Protopopiatul Hațeg.

Alături de ierarh, la sfânta liturghie au slujit: pr. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. Doinel Preda, Protopop de Haţeg, pr. Flavius-Manuel Jurcă, protopop de Sarmisegetuza, pr. Paul Frăţilă, parohul locului, pr. Silviu Stroia, paroh la Silvaşu de Jos, pr. Daniel Solomon, paroh la Tuştea și preoţii: Nicolae Oltean şi Ioan Corniş din Arhieparhia de Alba Iulia si Făgăraș.

În cuvântul de învăţătură episcopul a vorbit despre episodul Bunei Vestiri, împărtăşind câteva aspecte ale chemării Mariei. Din textul evangheliei după Luca reiese clar că Maria este chemată la: bucurie, credință, receptivitate şi la a fi mamă.

Maria este chemată la bucurie. „Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine!” (Luca, 1.28). Această chemare la bucurie este fundamentul celorlalte aspecte ale chemării sale. Este o bucurie care pregăteşte „terenul” sufletului și al corpului pentru rodnicie.

Maria este, de asemenea, chemată să aibă încredere şi curaj, să depăşească frica: „Îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu” (Luca, 1.30). Maria este chemată la a crede privind lucrarea lui Dumnezeu în viețile altora, privind la lucrarea minunată a lui Dumnezeu în viaţa Elisabetei, rudenia sa. (cf. Luca 1,45).

O altă dimensiune a chemării sale este aceea de a permite Spiritului Sfânt să-i plăsmuiască viaţa: „Cum va fi aceasta? … Spiritul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri” (Luca, 1.35).

Dar poate cel mai profund aspect al chemării sale este acela de a fi mamă: „Vei lua în pântece şi vei naşte fiu.” A fi mamă înseamnă a primi şi a da viaţă, multiplicând-o şi hrănind-o din sine.

Aşa cum Maria a fost chemată să dea naştere lui Isus şi să-i pună numele „Emanuel” – Dumnezeu cu noi, şi omul, păstrându-şi originalitatea, este chemat la o astfel de bucurie care să-l deschidă în fața lucrării lui Dumnezeu, în fața a ceea ce este nou, a ceea ce este încă necunoscut.

„Suntem chemați la a trăi o credință înțeleaptă și curajoasă; la a-i permite lui Dumnezeu să lucreze în viețile noastre așa cum știe și voiește El. Nu în ultimul rând, suntem chemați la o misiune concretă care ni se potrivește”, a subliniat episcopul.

„Prin harul lui Dumnezeu, să fim în stare să răspundem cu bucurie şi credinţă chemării pe care o primim în fiecare zi a vieţii noastre!” a concluzionat ierarhul.

În cadrul Sfintei Liturghii, artista Mariana Anghel a interpretat câteva pricesne.

La final, episcopul și-a exprimat aprecierea pentru comunitatea credincioșilor greco-catolici din Totești precum și pentru călugării iezuiți, predecesorii acestei parohii, amintind de munca depusă în această parohie şi de greutățile suportate în timpul regimului comunist.

Prezent în mijlocul comunității greco-catolice a fost și viceprimarul comunei Totești, domnul Vasile Gherasimoaie.

Preotul paroh Paul a explicat motivul acestei vizite pastorale fiind recunoscător pentru disponibilitatea episcopului de a se ruga împreună și de a participa activ în viața credincioșilor. A mulțumit enoriașilor prezenți, domnului viceprimar, colegilor preoți și părintelui protopop pentru susținere.

După Sfânta Liturghie, episcopul a binecuvântat noua troiţă, aflată în curtea parohiei, care a fost ridicată în memoria Fericitului Episcop Martir Ioan Bălan şi a comunităţii preoţilor iezuiți care au păstorit această parohie înainte de anul 1948. Actuala capelă şi casă parohială a fost donată de către iezuiţi, Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj.

Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă.

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj