La invitaţia Părintelui Ioan Chişărău, parohul locului şi Asistent Spiritual Eparhial al Reuniunii Mariane, Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Timişoara III, „Sfânta Maria Regina Păcii şi a unităţii” cu ocazia sărbătoririi hramului acestei parohii. Vizita a avut loc în Ajunul Sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului nostru Isus Cristos, la 5 august a.c.

Această zi de celebrare a hramului a fost aleasă de Părintele paroh Ioan, în amintirea consacrării bazilicii patriarhale „Santa Maria Maggiore” din Roma, care a fost sfinţită în anul 432 d.Chr. Această antică Biserică a fost înălțată în cinstea Mariei, Maica Domnului care, la Conciliul din Efes (431), a fost definită dogmatic Teotokos – „Născătoarea de Dumnezeu”.

Programul a început cu Sfântul Rozar apoi a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii Arhiereşti. Alături de Preasfinţitul Ioan au concelebrat: pr. Mihai Răzvan Oprişa, Vicar foraneu şi protopop de Timişoara, pr. Vasile Borda, paroh Timişoara I, pr. Ioan Dunca, paroh la Parţa, pr. George Rădulescu, paroh la Sânandrei, pr. Ilie Tomoioagă, paroh la Cărpiniş, pr. Ioan Coman, paroh la Lipova şi pr. Ioan Chişărău, parohul locului. De asemenea, la Sfânta Liturghie a participat și Părintele Bonaventura Dumea, din Dieceza Romano-Catolică de Timișoara.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul „Regina Pacis”, dirijat de Călin Nanu.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Ioan a împărtăşit celor prezenţi câteva gânduri despre Maternitatea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Prezentăm câteva puncte de reflecție din cuvântul Preasfinţiei Sale:

  • Stabilitatea Mariei. De 2000 de ani, în ciuda tuturor curentelor şi tendinţelor, Preasfânta Fecioară Maria este reprezentată în iconografie ca fiind Mama cu pruncul în brațe.
  • Este Mamă după natură și mamă spirituală a sufletelor. „Fiule Ioan – și prin tine fii scumpi ai Bisericii din toate timpurile –, iată mama ta, a voastră!” (cf. Ioan 19.27).
  • Maria se manifestă ca prezenţă în mod discret, fapt ce a fost constatat de Biserică: „Întru naștere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit” (Troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului).
  • Preacurata Fecioară Maria a făcut și poate face lucruri mărunte dar semnificative, uneori fudamentale pentru noi. Este mamă și știe cum se transmite viața. Veghează și semnalează lipsurile. Ne însoţeşte: nu rămânem singuri în muncă, misiune, provocări, suferințe mari și în clipa morții.

Preasfinția Sa a transmis salutul şi binecuvântările Preasfinției Sale Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj. A mulţumit părintelui paroh Ioan, părintelui protopop Răzvan şi tuturor preoţilor concelebranţi pentru munca pastorală şi administrativă pe care o fac. Nu în ultimul rând a mulţumit corului „Regina Pacis”.

Părintele paroh Ioan a mulţumit Preasfinţitului Ioan pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor şi de-asemenea a mulţumit corului, preoţilor participanţi, Asociaţiei „Darul Vieţii”, şi credincioşilor care s-au implicat în buna organizare a sărbătorii de hram.

A consemnat ipod. Raimondo-Mario Rupp