La invitația Părintelui paroh Vasile Bojcsuk, Preasfinţitul Ioan, Episcop de Lugoj, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Peregu Mare, Protopopiatul de Arad, în Duminica a XIX-a după Rusalii, la 1 octombrie 2023.

Parohia Peregu Mare este una din puţinele parohii de pe teritoriul Eparhiei de Lugoj unde există o frumoasă comunitate de credincioşi slovaco-ruteni.

Ierarhul fost întâmpinat la sosire cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către pr. paroh Vasile. Un grup de tineri îmbrăcați în porturi populare, l-au primit pe arhiereu cu tradiționala pâine şi sare şi cu flori.

La Sfânta Liturghie arhiereasacă alături de episcop au slujit: Mons. Angelo Pop, Vicar General; pr. Radu Vorindan Protopop de Arad, pr. Silviu-Lucian Bindea, Protopop de Orăștie, pr. Vasile, parohul locului, pr. Mircea Costa, paroh la Rapoltu Mare, pr. Florin Petrovan paroh la Zădăreni, pr. Iulian Ilie Hasciar, paroh la Scăiuș, pr. Cudla Ioan, paroh la Semlac, pr. Săcui Constantin, paroh la Nădlac, pr. Jarca Miron, paroh la Pecica, pr. Alin Taichiș, paroh la Izvin și preotul romano-catolic Demeter Salman, paroh de Nădlac. La Sfânta Liturghie a luat parte şi pastorul evanghelic Kalousek Iaroslav. Răspunsurile au fost date de corul parohiei în două limbi: română şi paleoslava veche, condus de soția părintelui Vasile, doamna Viorica Bojcsuk.

Ierarhul a prezentat câteva reflecții despre ideea de a sărbători. Pornind de la întrebările: cine a învățat lumea să sărbătorească, ce merită să sărbătorim, de ce sărbătorim, a oferit exemple din Sfânta Scriptură prin care Dumnezeu ne-a revelat că a binecuvântat ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că în ea s-a odihnit de la toată lucrarea pe care a creat-o atunci când a făcut-o. (cf. Geneză 2,3). A făcut-o pentru ca și noi să ne oprim din muncă. Astfel avem ocazia de a evalua, de a admira ceea ce am realizat prin muncă, de a fi recunoscători, de a ne reface forțele. „Dumnezeu a privit toate cele pe care le făcuse şi, iată, erau foarte bune” (Geneză 1,31).

O altă referință biblică, se regăsește în Pilda Fiului Risipitor unde Tatăl milostiv face cheltuieli mari și sărbătoare la revenirea fiului plecat în lume, pentru că acesta a revenit, fie și în zdrențe, dar viu. Dacă e încă viu nimic nu e pierdut, reînnobilarea sa se va face. Astfel, „trebuia să sărbătorim şi să ne bucurăm pentru că acest frate al tău era mort şi a revenit la viaţă, era pierdut şi a fost găsit!” (Luca 15,32).

În cer, în lumea spiritelor e sărbătoare când un suflet se întoarce la Dumnezeu. Iată motivația sărbătorii din perspectiva cerească: când cineva revine din rătăcire, se leapădă de cel rău și se atașează de Dumnezeu. Sărbătoarea din cer la convertirea noastră este anticiparea bucuriei intrării noastre în cer.

Așadar sărbătorim bunătatea creației și faptul de a beneficia de ea, sărbătorim viața, recuperarea vieții în pericol, sărbătorim întoarcerea la Dumnezeu și comuniunea cu El, sărbătorim pe pământ ziua Domnului, duminica, pentru a putea sărbători în ceruri.

Ierarhul a salutat prezenţa domnilor: Iulius Marian Firczack deputat în Parlamentul României, dr. Gheorghe Firczak, președintele fondator al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, dl. Francisc-Oscar Gal, Subsecretar de Stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și dl. Kovács Emeric, primarul comunei Peregu Mare.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Iconom Stavrofor Vasile Bojcsuk a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru acest deosebit eveniment; A mulţumit Preasfinţitului Ioan pentru vizită. A mulţumit preoţilor care au concelebrat. A mulţumit în mod deosebit familiei, oficialităţilor prezente, Uniunii Culturale a Rutenilor din România pentru sprijinul oferit parohiei de-a lungul timpului, corului care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie şi tuturor credincioşilor prezenţi. Nu în ultimul rând, a mulțumit pentru prezență delegației de tineri din Croația în frunte cu d-na Natalia Hnatko.

În final, oaspeţii invitaţi, au continuat bucuria printr-o agapă fraternă.

Raimondo-Mario Rupp