În Sâmbăta a XXV-a după Rusalii, 11 noiembrie 2023, Preasfinţitul Ioan, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia greco-catolică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” Peciu Nou, Protopopiatul de Timişoara. Motivul acestei vizite pastorale au fost: sfințirea unei noi Mese de Altar.

În fața bisericii, Preasfinția Sa a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către Părintele Răzvan Oprişa, Protopop de Timişoara, Părintele Vasile Chindriş, parohul locului şi preoţii invitaţi. Copiii l-au întâmpinat pe ierarh cu flori, pâine și sare.

Celebrarea a început cu Sfințirea Mesei altarului. Părintele Protopop Răzvan Oprişa a dat citire Hrisovului, documentul care a fost introdus apoi în masa Sfântului Altar. În Masa Sfântului Altar s-au reașezat Moaștele Fericitului Episcop Ioan Bălan, Martir pentru credință. Bunii credincioși ai parohiei au susținut realizarea acestui proiect.

După sfințirea noii mese de altar, a urmat celebrarea Sfintei Liturghii. Alături de ierarh au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. Răzvan Oprişa, Protopop de Timişoara, pr. Ioan Dunca, paroh la Parţa, pr. George Rădulescu, paroh la Sânandrei, pr. Ioan Rad, paroh la Coşarii, pr. Daniel Muntean de la Timişoara – Sf. Iosif, pr. Mircea Romocea, paroh la Uivar, pr. Florin Faur, paroh la Jamu Mare, pr. Alin Taichiş, paroh la Izvin, pr. Vasile Chindriş, parohul locului şi preotul romano-catolic Simion Ciubotariu.

În cuvântul său, episcopul a vorbit pe marginea evangheliei prescrisă la sfințiri de biserici care descrie un episod de la „Sărbătoarea Înnoirii în Ierusalim”. A subliniat importanța locului sacru în care credincioșii se adună pentru a-L întâlni pe Dumnezeu. A citat cuvintele Mântuitorului: „Nu ştiaţi că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu?” (Luca 2,49), evidențiind că Biserica este casa unde locuiește Dumnezeu pe pământ.

În continuare, Preasfinția Sa a arătat semnificația slujbei de sfințire a unui altar. „A sfinți” a spus episcopul, „înseamnă a separa, a destina exclusiv, a spune și a arăta că aici este cu totul altceva. A consacra înseamnă a dărui, a oferi”. A spus că Biserica este un dar oferit lui Dumnezeu de către credincioși, pentru ca aceasta să devină locul întâlnirii cu El prin rugăciune, celebrarea Sfintelor Taine, și prin comuniunea propriu-zisă credincioșilor între ei. „Unde doi sau trei sunt adunați în numele Meu, sunt şi Eu acolo, în mijlocul lor.” (Matei 18,20).

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a adresat câteva mulţumiri celor care au contribuit la realizarea noii mese a altarului; a salutat prezenţa celor doi preoţi din partea Bisericii Ortodoxe Române; a salutat prezenţa d-lui primar Gabriel-Răzvan Drăgan, d-nei viceprimar Nicoleta Grubacichi şi pe cei care reprezintă autorităţile locale. A mulțumit d-lui Dorin Imbrescu, un susținător al parohiei greco-catolice.

„Nu înainte de a încheia”, a spus episcopul «vreau să aduc mulţumire Părintelui Tegzeş Tudor de pie memorie, care a început şi a condus în prima fază lucrările acestei biserici şi, de asemenea, adresez o mulţumire particulară Părintelui Alexandru Ploştinaru pentru slujirea sa și pentru frumoasele realizări pe care le-a lăsat în Eparhia de Lugoj şi în parohia dvs».

Părintele paroh Vasile a mulțumit lui Dumnezeu, Preasfinţitului Ioan pentru vizită, preoţilor concelebranţi, autorităţilor locale şi tuturor celor care s-au ocupat de pregătirea acestei vizite.

Momentul final a fost cel în care toţi credincioşii au putut intra în Sfântul Altar, pentru a săruta și venera nou sfințita Masă de altar.

Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă.

Raimondo-Mario Rupp