În Duminica a XI-a după Rusalii, la 20 august 2023, Preasfinţitul Ioan, Episcop de Lugoj, a vizitat parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Comloşu Mare, Protopopiatul Sânicolau Mare.

La sosire, Preasfinţitul Ioan a fost întâmpinat conform tradiției cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către Părintele paroh Dumitru Crişan, de un grup de preoți, de Primarul Comunei, d-l Ovidiu Nicolae Ștefănescu și de alte oficialități, copiii oferindu-i ierarhului, flori, pâine şi sare.

Ceremonia religioasă a început cu binecuvântarea lăcaşului de cult ca urmare a îmbunătățirilor aduse, prin ungerea cu Sfântul Mir şi prin stropire cu apă sfinţită.

A urmat Sfânta Liturghie arhierească. Alături de episcop au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. Dumitru Crişan, Protopop de Sânnicolau Mare şi paroh al locului, pr. Ioan Dunca, paroh la Parţa, pr. Mircea Romocea, paroh la Uivar, pr. Felician Kadar, paroh la Orţişoara și pr. Gheorghe Traian Ardelean, paroh la Periam. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Ioan a împărtăşit credincioşilor câteva gânduri despre iertare, pe marginea evangheliei duminicii – pilda datorniului nemilos.

„Iertarea” a spus ierarhul, «constă în faptul de a nu mai lua în considerare datoria sau vinovăția cuiva, a le anula, șterge, uita. Ne putem aminti fiecare cum iubirea pentru cineva este capabilă de o autentică iertare. Când iubești, ierți cu ușurință și deplin, și mergi mai departe. Pentru cel iertat, iertarea este o experiență extrem de binefăcătoare, eliberatoare, reconfortantă, „dă vieții aripi”, mobilizează».

„Te-am iertat, fiindcă m-ai rugat.” (Matei 18,32). La iertare este simplu de apelat prin rugăciune. Până când ajungem la medierea iertării prin spovedanie, să-i șoptim lui Dumnezeu: Iartă-mă Părinte ceresc! Iertarea din partea lui Dumnezeu nu este slăbiciune, nici compromis; ci este un demers pozitiv și activ, e iubire creatoare și recreatoare. „Inimă curată zidește în mine; Dă-mi iarăși bucuria mântuirii; Spiritul Tău cel Sfânt nu-l lua de la mine” (Psalmul 50). Iertarea lui Dumnezeu așteaptă să găsească un suflet onest și recunoscător, un suflet deschis și dispus la transformare prin iertare.

„Iertarea lui Dumnezeu pentru sufletele noastre” a spus episcopul „este asemenea razelor de soare. E gratuită. Sursa e nesfârșită. Pătrunde doar prin geamul curat. Nu trece prin zid, dar de găsește o fisură, intră. Soarele transformă ceea ce întâlnește, dar nu intră în piatră. Iertarea lui Dumnezeu își așteaptă efectul în iertarea aproapelui. Dacă iertarea nu schimbă inima celui iertat e semn că nu a fost primită de cel ce nu poate ierta. Dumnezeu a acordat-o, dinspre El a pornit, însă nu a intrat în sufletul celui care nu este capabil la rândul său de iertare.”

La final, Preasfinţitul Ioan a adresat câteva mulţumiri: d-lui primar prezent şi l-a felicitat pe Părintele paroh Dumitru Crişan pentru realizări, printre care amintim: promovarea unor vocaţii la preoţie, grija pentru predarea religiei în şcoală, grija și munca pentru înfrumusețarea Bisericii prin găsirea resurselor financiare prin scrierea de proiecte. În final a mulţumit tuturor binefăcătorilor și celor ce au susținut lucrările de renovare și dotare a Bisericii.

În continuare, părintele paroh protopop Dumitru a adresat mulţumiri: în primul rând lui Dumnezeu, Episcopului pentru vizită, a mulţumit preoţilor concelebranţi, d-lui primar, celor care s-au ocupat de pregătirea acestei vizite şi tuturor participanţilor.

Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă organizată la Casa Naţională „Iulian Grozescu” din localitate.

Raimondo-Mario Rupp