Preasfinţia Sa Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Chişineu-Criş, protopopiatul de Chişineu-Criş, în a doua zi de Rusalii, de sărbătoarea Preasfintei Treimi, la 13 iunie 2022.

La sosirea în parohie, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat în fața bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către Părintele Mihai Blăjuţ O.F.M. Conv, parohul locului şi de către Părintele Dănuţ Ciuban, protopop de Chişineu Criş. Copiii i-au oferit ierarhului, flori, pâine şi sare.

Programul a început cu rugăciunea Sfântului Rozar după care a urmat Sfânta Liturghie Arhierească. Alături de Prea Sfințitul Ioan au concelebrat: părintele Dănuţ Ciuban, Protopop de Chişineu-Criş, părintele Roman Dubeştean, paroh la Şimand, părintele Lazie Mirel paroh la Ineu, părintele Mihai Blăjuț – Chișineu Criș, Ioan Crișan de la Oradea şi părintele Ioan Copor – paroh romano catolic de Chișineu Criș. Răspunsurile au fost oferite de corul „Allegria” din Oradea.

În Cuvântul de învăţătură al Preasfinţitul Ioan a vorbit despre Preasfânta Treime şi despre Sfântul Anton de Padova. I-a felicitat pe fraţii franciscani pentru rodnica activitate pastorală pe parcursul celor zece ani de când s-au stabilit în această parohie şi de-asemenea pe Părintele Protopop Dănuţ Ciuban, ctitorul acestei frumoase biserici.

La final, părintele paroh Mihai a adresat câteva cuvinte de mulţumire, lui Dumnezeu şi Sfântului Anton de Padova. A mulțumit Preasfinţitului Ioan, preoților concelebranţi, corului; a mulţumit credincioșilor locali şi celor de la Şimand, Arad, Ineu şi Oradea pentru că au luat parte la eveniment.

După Sfânta Liturghie, toţi preoţii împreună cu Preasfinţitul Ioan s-au adunat în faţa statuii Sfântului Anton şi a relicvei primite de la Padova. Aici au invocat rugăciunea de recomandare către Sfântul Anton, o rugăciune pentru copii şi părinţi şi o rugăciune pentru sfinţirea crinilor. Apoi, Preasfinţitul Ioan a binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită crinii şi pe toţi credincioşii prezenţi.

Programul liturgic s-a încheiat cu binecuvântarea credincioşilor cu relicva Sfântului Anton. Toţi credincioşii au sărutat relicva şi au fost miruiţi.

Bucuria sărbătorii s-a încheiat cu o agapă fraternă la parohia Romano-Catolică din Chişineu-Criş la care au fost invitaţi toţi credincioşii.

Raimondo-Mario Rupp