În Duminica a XXIV-a după Rusalii, la 5 noiembrie 2023 Preasfinţitul Ioan, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Cărpiniş, Protopopiatul de Sânnicolau Mare.

Ultima vizită pastorală în această parohie a fost a Preasfinţitului Alexandru Mesian, la 19 februarie 2023 cu ocazia aniversării a 25 de ani de preoţie a părintelui paroh, Ilie Tomoiagă.

La sosirea în parohie, ierarhul a fost întâmpinat în fața bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către Părintele Dumitru Crişan, Protopop de Sânicolau Mare, de Părintele paroh Ilie Tomoiagă şi de alţi preoţi. Credincioşii i-au oferit episcopului buchete de flori şi l-au întâmpinat cu tradiţionala pâine şi sare.

Alături de ierarh, la Sfânta Liturghie au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general; pr. Dumitru Crişan, Protopop de Sânicolau Mare, pr. prot. on. Ioan Grad, paroh la Darova, pr. Ieronim Romocea, paroh la Uivar, pr. Ioan Brândău, paroh la Budinţ, pr. Oltean Ioan Ardelean, paroh la Vladimirescu, pr. Traian Ardelean, paroh la Periam, pr. Ilie Tomoioagă, parohul locului și preotul romano-catolic Ionuc-Vasile Hojda, paroh la Moldova Nouă.

Ținând cont de faptul că sfinții arhangheli Mihail și Gavriil sunt ocrotitorii parohiei Greco-Catolice din Cărpiniș, episcopul a vorbit predica sa despre îngeri, în mod particular despre rolul acestora în cadrul Dumnezeieștii Liturghii.

Ierarhul a subliniat că îngerii au rolul de a aduce „pacea de sus”, cu condiţia ca oamenii să o dorească: să îşi deschidă sufletele pentru a primi această pace.

În timpul Sfintei Liturghii, se menționează că îngerii în mod nevăzut sunt prezenți, „împreună cu noi”. Acest aspect a fost ilustrat prin referirea la prezența lor la Calvar (Luca 22,43) și la mormântul lui Isus în noaptea (Matei 28, 1-7) și dimineața învierii (Luca 24,1-7).

Episcopul s-a oprit asupra textului rugăciunii heruvicului în care citim că „noi … pe Heruvimi cu taină îi închipuim … .” Astfel, în slujirea dumnezeieștii Liturghii, preotul, îmbrăcat cu sfintele veșminte îi reprezintă în chip simbolic pe Heruvimi.

«Îngerii sunt cei care ne inițiază în cântarea de slavă și adorare a lui Dumnezeu. Ei care „văd pururea fața lui Dumnezeu”, chipul Său, ne sunt reper și regulă. Noi oamenii crezând, dar încă nevăzând, nu avem aceeași determinare în slăvirea lui Dumnezeu, și de aceea învățăm de la îngeri, de aceea îi chemăm tainic ”să dea tonul” laudei noastre, iar noi să percepem și să preluăm acest ”ton”. „Ca să aud glasul laudei Tale” spunem într-o rugăciune la proscomidie. Astfel, celebrarea liturghiei de către preot se unește cu celebrarea cerească» – a spus în concluzie ierarhul.

La final, pr. paroh Ilie a mulţumit în primul rând lui Dumnezeu şi Preacuratei Fecioare Maria apoi ierarhului şi preoţilor concelebranţi. A mulţumit familiei care a contribuit financiar la sărbătoarea hramului si tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la bucuria acestui eveniment.

După Sfânta Liturghie a urmat o rugăciune specifică la sărbătoarea hramului în parohiile greco-catolice de pe raza judeţului Timiş, aşa numita: „slujbă a tăierii colacului”.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă la căminul cultural din localitate unde au fost invitaţi toţi cei care au luat parte la Sfânta Liturghie.

Raimondo-Mario Rupp